Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μισθοί «πολλών ταχυτήτων» στο δημόσιο σχεδιάζει η κυβέρνηση

Μετά την κατάργηση στην πράξη του «ανθρωποφάγου» νόμου της «αξιολόγησης» από την καθολική ΑΝΥΠΑΚΟΗ των εργαζομένων, η συγκυβέρνηση και ο υπουργός διοικητικής «απορρύθμισης» αναγκάστηκε να την πάρει πίσω, φέρνοντας νέο μοντέλο αξιολόγησης εμπνευσμένο την δεκαετία του ΄90.

Ακολουθεί δημοσίευμα από την ιστοσελίδα iskra

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕ ΟΧΗΜΑ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα ενάντια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με επίκεντρο το νέο σύστημα «αξιολόγησης» στο δημόσιο τομέα που προωθεί η κυβέρνηση.  

Η άρνηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ να μετάσχει σε ένα κατ' επίφαση διάλογο για το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, έδωσε το έναυσμα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύσει επίθεση για την επιλογή της.  

Πιο συγκεκριμένα, ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, εκφράζει, μέσω επιστολής του προς την ανώτατη συνδικαλιστική ομοσπονδία των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, την έκπληξή του για το γεγονός ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να προσέλθει την Τετάρτη (10/12) σε προγραμματισμένο ραντεβού στο οποίο θα παρουσίαζε το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει ατομικό πλάνο ανάπτυξης και χαρακτηρισμό απόδοσης των εργαζομένων, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι πρόκειται για την παλιά και δοκιμασμένη τακτική του "διαίρει και βασίλευε", η οποία θα οδηγήσει σε υπαλλήλους πολλών διαφορετικών μισθολογικών ταχυτήτων και σε συνακόλουθη αναζωογόνηση της ρουσφετολογίας και των πελατειακών δικτύων.

Στην επιστολή του, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανάφερε πως «όπως ξέρετε πολύ καλά, σέβομαι απόλυτα το θεσμικό ρόλο της ΑΔΕΔΥ και επιθυμία μου ήταν πριν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση να έχει προηγηθεί η δική σας ενημέρωση. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την άρνησή σας να προσέλθετε σε αυτό το διάλογο, επικαλούμενοι μάλιστα την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πολιτικές εξελίξεις που αυτή μπορεί να προκαλέσει».

Το προτεινόμενο νέο σύστημα, σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, έχει σχεδιαστεί ως ένα εύχρηστο και αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της απόδοσης αλλά και αξιοποίησης των υπαλλήλων.

Το νέο σύστημα δημιουργεί αποτελέσματα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι προαγωγές των υπαλλήλων, οι μισθολογικές επιβραβεύσεις, η μετακίνησή τους βάση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας, η επιλογή των διευθυντών, ακόμα και η οριστική πρόσληψη ενός υπαλλήλου στο δημόσιο (μετά την διετή περίοδο προσαρμογής), θα επηρεάζονται ή θα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Επίσης η ανάπτυξη του κάθε υπαλλήλου και η εξέλιξή του θα είναι άμεσα συνυφασμένα με τη διαδικασία αξιολόγησης.

Από το αποτέλεσμα της ετήσιας αξιολόγησης κάθε υπαλλήλου θα απορρέουν:

• Το Ατομικό Πλάνο Ανάπτυξης

• Ένας χαρακτηρισμός της απόδοσης

Το ατομικό πλάνο ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη συνολική προσέγγιση των εμπλεκομένων μερών στην αξιολόγηση, αναφέρεται από το ΥΔΜΗΔ.

ΑΔΕΔΥ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ

Πάντως, όπως εξήγησε μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέας Ντριβαλάς, η Εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θεώρησε ότι στην παρούσα φάση κατά την οποία συνεχίζονται οι απολύσεις στο δημόσιο και ήδη ο κ. Μητσοτάκης τονίζει σε όλους τους τόνους ότι θα ολοκληρωθούν οι 5000 απολύσεις ως το τέλος του 2014 δεν έχει νόημα να υπάρξει συνάντηση για το νέο σύστημα αξιολόγησης. Όπως σημειώνει ο κ. Ντριβαλάς εκτιμήθηκε από την πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής ότι όσο συνεχίζεται η μνημονιακή πολιτική η συνάντηση με τον υπουργό δεν έχει να εισφέρει κάποια θετική εξέλιξη.

Το ραντεβού της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Μητσοτάκη είχε ορισθεί για τις 12.00 την Τετάρτη. Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συνεδρίασε την Τρίτη (9.12.2014) και αποφάσισε να μην προσέλθει, ενημερώνοντας στη συνέχεια το γραφείο του υπουργού ότι δεν θα γίνει το ραντεβού.

Όπως επεσήμανε στο «Βήμα» το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ κ. Γρηγόρης Καλομοίρης «η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κατέληξε ότι δεν θα πάει στη συνάντηση διότι η κυβέρνηση προχωρά τις απολύσεις, οδηγήθηκαν στην έξοδο οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκτός τίθενται τις επόμενες ημέρες περίπου 300 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης».

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Καλομοίρης, ύστερα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης «προχωρά σε μονομερείς επιλογές, είναι προσχηματικό να εμφανίζεται ότι επιζητά το διάλογο τώρα». Επίσης, τόνισε ότι η άρνηση συνδέεται και με τη συγκυρία, καθώς διανύουμε μια περίοδο όπου «οι πολιτικές εξελίξεις, με επίκεντρο την προεδρική εκλογή, αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και για εθνικές εκλογές».

δημοσίευσε ...