Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

ΜΕΤΑ: Ενιαίο μέτωπο απέναντι στην «κατεδάφιση» των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης


Δεν πρόλαβε ακόμη να στεγνώσει η μελάνη από την ψήφιση του 3ου μνημονίου και οι συνταξιούχοι δέχτηκαν την πρώτη βολή του. Με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου είδαν «τσεκούρι» στις συντάξεις τους κατά 3%-4% στις κύριες και κατά 6% στις επικουρικές συντάξεις. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την ερχόμενη Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα μέτρων περικοπής και εξόντωσης των συνταξιούχων που προβλέπει το 3ο μνημόνιο, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και δεύτερο κύμα με επτά ακόμα μέτρα περικοπής των συντάξεων και πρώτο από όλα τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Όσον αφορά στις τωρινές περικοπές που έρχονται σε εφαρμογή του νόμου 4334/2015, ο οποίος προβλέπει αύξηση των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, αναδρομικά από την 1η Ιουλίου στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, κύριες αλλά και επικουρικές, είναι χαρακτηριστικό ότι: παρά το ότι η έμμεση περικοπή για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται στο 2%, καθώς προβλέπεται η αύξηση της εισφοράς υπέρ ιατροφαρμακευτικής κάλυψης (ΕΟΠΥΥ) από 4% σε 6%, ουσιαστικά η παρακράτηση γίνεται επί του αρχικού μεικτού ποσού της σύνταξης, δηλαδή χωρίς τον υπολογισμό των κρατήσεων που έχουν επιβληθεί από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα η πραγματική μείωση να φτάνει στο 3%-4%.

Τα 850 εκ. ευρώ, που σε ετήσια βάση θα περικοπούν, θα πάνε από τις τσέπες των συνταξιούχων στους μεγαλοϊδεώτες παρόχους και προμηθευτές του ΕΟΠΥΥ.

Στις επικουρικές συντάξεις και στην καθιέρωση της παρακράτησης 6%, βάσει του νόμου και των ερμηνευτικών εγκυκλίων του υπουργείου Εργασίας έχει υπολογιστεί επί του τελικού καταβαλλόμενου ποσού. Και μάλιστα, εάν κάποιος συνταξιούχος λαμβάνει δύο επικουρικές συντάξεις, η παρακράτηση θα γίνει και στις δύο.

Το ΜΕΤΑ καταγγέλλει τη νέα αφαίμαξη του εισοδήματος των συνταξιούχων, για να καλύψει τη μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό, και αυτό την ώρα που χάνονται δεκάδες δισ. ευρώ το χρόνο από την μαύρη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή του κεφαλαίου, που παραμένει ατιμώρητο και στο «απυρόβλητο».

Με την ευκαιρία να επισημάνουμε επίσης ότι με το μνημόνιο που συνομολόγησαν οι δανειστές και η κυβέρνηση, τον Οκτώβριο θα προωθηθεί νέα αντιασφαλιστική παρέμβαση, που θα καταστήσουν τις πρόωρες συντάξεις «όνειρο θερινής νυχτός» και τις συντάξεις σε «φιλοδωρήματα» των 200 ευρώ το μήνα.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους συνταξιούχους να αντιδράσουν, να αποδοκιμάσουν και να βγουν δυναμικά στους δρόμους και μαζί με τις άλλες δυνάμεις του εργατικού – συνδικαλιστικού κινήματος να συγκροτήσουν ένα ενιαίο παλλαϊκό μέτωπο για την ανατροπή όλων των μνημονιακών πολιτικών και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Τους καλεί, τέλος, να δώσουν δυναμικό «παρών» στη συγκέντρωση των συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα Βενιζέλου, στις 5 Σεπτέμβρη, ώρα 6 μμ.

Το γραφείο Τύπου του ΜΕΤΑ, 29-08-15

δημοσίευσε ...