Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι του Δήμου Ρόδου – Μειώσεις προσωπικού σχεδιάζει η Δημοτική Αρχή

Σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση καλούν τους εργαζόμενους με κοινή ανακοίνωση τους τα δύο πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα του Δήμου Ρόδου, αντιδρώντας στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής όπως αυτά διατυπώθηκαν σε δηλώσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Οικονομικών για δραστική και άμεση μείωση του προσωπικού.

Είναι φανερό ότι για να κρύψει τις ευθύνες της η Δημοτική Αρχή στοχοποιεί τους «συνήθεις ύποπτους», τους εργαζόμενους, ως υπεύθυνους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Όπως είναι και ξεκάθαρο ότι υιοθετώντας η δημοτική αρχή Ρόδου την μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη πολιτική, η απαξίωση των εργαζομένων και των υπηρεσιών αποτελεί μέρος ενός καλά οργανωμένου σχεδίου προκειμένου οι υπηρεσίες να εκχωρηθούν σε ιδιώτες – εργολάβους.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Σύλλογο Υπαλλήλων δήμου Ρόδου και τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Καθαριότητα, συγκεκριμένα αναφέρει:

«Τα διοικητικά συμβούλια των εργαζομένων του Δήμου Ρόδου και της καθαριότητας σε κοινή συνεδρίασή τους χθες 30/7/2015, εξέτασαν τις σχετικές δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, αλλά και του δημάρχου προ ημερών για υπεράριθμο προσωπικό, σύμφωνα με τις οποίες θεωρεί ότι λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος, πρέπει να υπάρξει δραστική και άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων. 

Με αυτές τις δηλώσεις διαπιστώνεται για άλλη μια φορά εσφαλμένα, ότι η αιτία του κακού είναι οι εργαζόμενοι και όχι ότι αυτή η Δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες δεν επέλεξαν το δρόμο της διεκδίκησης των οφειλομένων  από το κεντρικό κράτος. Όταν αποφασίστηκαν περικοπές λόγω των κυβερνητικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους,  ποιά ήταν η αντίδραση του δήμου;  

Η δημοτική αρχή ενέκρινε μελέτη για ανάθεση σε ιδιώτη τμήματος της καθαριότητας ύψους 12.000.000 € για τρία χρόνια, παρ’  όλες τις αντιδράσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο και την ανησυχία μας για το οικονομικό περιβάλλον του δήμου.

Ο κανονισμός λειτουργίας της καθαριότητας γιατί ποτέ δεν εφαρμόστηκε;  
Τι έχει γίνει με τα οφειλόμενα  μισθώματα της νέας αγοράς;  

Διαπιστώνεται και όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους διευθυντές του δήμου ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Η κατανομή του προσωπικού για να μπορεί να δουλεύει λειτουργικά και παραγωγικά ο δήμος, μας βρίσκει σύμφωνους και όπου υπάρχουν προβλήματα,  είναι ευθύνη της δημοτικής αρχής να τα αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να γίνονται δηλώσεις για υπεράριθμο προσωπικό και από την άλλη να δημιουργείται πρόβλημα όταν δίνονται οι προβλεπόμενες άδειες στο προσωπικό και να ζητείται η ανάκλησή τους επειδή δεν υπάρχουν αντικαταστάτες.  

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση ήταν και η εισήγησή μας για την επαναπρόσληψη υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας, ώστε να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες που μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο δήμο και σε υπηρεσίες που έχουν πρόβλημα προσωπικού. 

Εμείς αντί για απολύσεις ζητάμε προσλήψεις προσωπικού για μόνιμες και διαρκείς ανάγκες, για προσφορά καλύτερων υπηρεσιών στην καθαριότητα, στους παιδικούς σταθμούς, στο πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, στο πράσινο, στις οικονομικές υπηρεσίες κ.λ.π. 

Καλούμε τους συναδέλφους να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αποκρουστούν πολιτικές συρρίκνωσης προσωπικού, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας και  την ανάκτηση των χαμένων δικαιωμάτων μας .   
Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Ρόδου
               ΦΩΤΗΣ ΜΠΑΚΙΡΗΣ                    
Σύλλογος Εργαζομένων Καθαριότητας Δήμου Ρόδου
               ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΕΛΑΚΗΣ

δημοσίευσε ...