Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

ΣΟΜΕΔΠ: Στις σύγχρονες μορφές δουλείας απαντάμε με αλληλεγγύη και αγώνα



Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά στηρίζει και συμμετέχει στον αγώνα των εργαζομένων στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, για ίδια αμοιβή και ίσα δικαιώματα για την ίδια εργασία.
Με στόχο να φτάσουν τους 95.000 την διετία 2018-2019 με τους περισσότερους να προορίζονται για τους Δήμους, η κυβέρνηση, μέσω του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ προχωρά σε προσλήψεις «ωφελούμενων», όπως τους αποκαλεί, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με τους περισσότερους να προορίζονται στους Δήμους, στον Δήμο Πειραιά απασχολούνται 450 περίπου εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα και καλύπτουν καθημερινές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου.
Με την ψευδεπίγραφη ταμπέλα της κυβέρνησης «ωφελούμενοι», το κράτος ως εργοδότης, υπερεκμεταλλεύεται, καταπατώντας κάθε έννοια εργατικού δικαίου που πηγάζει από την εξαρτημένη εργασία που παρέχουν. Καταστρατηγεί σε βάρος τους την αρχή του εργατικού δικαίου και του συντάγματος για ίση αμοιβή για ίδια εργασία. Με «μισθό» - επίδομα 495€ ή 431€, για τους κάτω των 25 ετών, λιγότερο ακόμη και από την πενιχρή εθνική συλλογική σύμβαση του ανειδίκευτου εργάτη. Δεν λαμβάνονται υπόψη ούτε η προϋπηρεσία, η ειδικότητα και το αντικείμενο εργασίας, η οικογενειακή κατάσταση ή οι τίτλοι σπουδών.
Τα προηγούμενα χρόνια με τον αγώνα όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κατακτήθηκαν κάποια δικαιώματα για τους εργαζόμενους μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ και έχουν σχέση με τις άδειες, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) κλπ, που δείχνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και ότι καμία βελτίωση της θέσης μας, ως εργαζόμενοι, δεν θα έρθει χωρίς τον δικό μας ενωμένο και συλλογικό αγώνα.
Στην σύγχρονη μορφή δουλείας και εκμετάλλευσης, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και παλεύουμε μαζί με τους συναδέλφους για την κατάκτηση ίσων αμοιβών και ίδιων δικαιωμάτων μεταξύ των εργαζομένων.
Διεκδικούμε την εφαρμογή της ΣΣΕ και του μισθολογίου και για τους εργαζόμενους στην Κοινωφελή Εργασία, μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως γίνεται για όλους τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ), που σημαίνει κατώτατο μισθό για ένα εργαζόμενου ΥΕ: 780€, ΔΕ: 858€, ΤΕ: 1.037€ και ΠΕ: 1.092€, συνοδευόμενο με τα αντίστοιχα επιδόματα γάμου, τέκνων, ανθυγιεινού κλπ, πλήρης ασφάλιση καθώς και αναγνώριση προϋπηρεσίας στο δημόσιο.
Καλούμε τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του Δήμου Πειραιά να συμμετάσχουν στην ευρεία σύσκεψη την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 6:00 το απόγευμα στα γραφεία της ΠΟΕ – ΟΤΑ (Καρόλου 24 – Αθήνα – 3ος όροφος) προκειμένου να οργανωθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας  της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου 2019 έξω από τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                       Ο Γεν. Γραμματέας
Μιλτιάδης Λουκίσας                Αργύρης Φώτης

δημοσίευσε ...