Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Χιλιάδες διαδηλωτές φώναξαν "Μέρκελ go home ...ρά..ουστ"

Μαζική διαδήλωση και βίαιη εκκένωση της πλατείας Συντάγματος

"κλεμμένο" από : ΒΑΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ  

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες πόλεις, παρά τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, με αφορμή την επίσκεψη στην Αθήνα της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Διακόσιες προσαγωγές και μικρής έκτασης επεισόδια κατά διαστήματα στη πλατεία Συντάγματος.

 

Τουλάχιστον είκοσι άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγω για τραυματίες διαδηλωτές και αστυνομικούς. Περίπου στις 17.00 ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην πλατεία Συντάγματος απωθώντας τους διαδηλωτές που είχαν παραμείνει στο σημείο και εκκενώνοντας την πλατεία. Κατά τη βίαιη απώθηση των διαδηλωτών οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και σημειώθηκαν νέα επεισόδια, στις γύρω περιοχές και κυρίως στη Συγγρού, όπως οι διαδηλωτές αποχωρούσαν κυνηγημένοι από τα ΜΑΤ. 

Περίπου στις 12.00 άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα οι πρώτοι διαδηλωτές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει ένα τοίχο-φράχτη από μεταλλικά κιγκλιδώματα  και κλούβες περιμετρικά της Βουλής.

Οι περίπου επτά χιλιάδες αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί σε όλο το κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούσαν αυστηρούς ελέγχους στους διαδηλωτές που κατευθυνόντουσαν προς την πλατεία Συντάγματος, ενώ προχώρησαν και σε πολλές προληπτικές προσαγωγές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν γίνει 200 προσαγωγές και είκοσι συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων, όπως αναφέρεται από την αστυνομία, είναι και ένα άτομο που έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και είναι ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, το άτομο αυτό προσήχθη από το Χαϊδάρι.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Σύνταγμα σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια, όταν ομάδα διαδηλωτών πλησίασε τον μεταλλικό φράχτη,  με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους πέταξαν αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ.   

Τελικά περίπου στις 17.00 οι αστυνομικές δυνάμεις με εκτεταμένη χρήση χημικών εκκένωσαν την πλατεία Συντάγματος απωθώντας τους διαδηλωτές που είχαν απομείνει στην περιοχή στους γύρω δρόμους. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν κατά την απώθηση των διαδηλωτών. Σκληρή καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.

 Οι διαδηλωτές έκαψαν ναζιστικές σημαίες, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών εμφανίστηκαν ντυμένοι Ναζί σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. 


Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο  Μπερντ Ρίξινγκερ, πρόεδρος του γερμανικού αριστερού κόμματος DIE LINKE.
«Ήρθαμε εδώ για να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό. Εμείς ως Αριστερά της Γερμανίας διαφωνούμε κάθετα με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο,  με το Μηχανισμό Στήριξης. Δεν  θέλουμε να αναγκαστούν να  πληρώσουν οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι.  Δεν  θέλουμε  να αναγκαστούν οι ;Έλληνες και οι Ελληνίδες να ξεπουλήσουν τη δημόσια περιουσία τους.  Θέλουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες  όπου ο κόσμος θα μπορεί να ζει από τη δουλειά του και να μην δημιουργείται αρνητικό κλίμα στους Γερμανούς συνταξιούχους και εργαζόμενους απέναντι στους Έλληνες . Ήρθαμε εδώ για να δηλώσουμε τη διεθνή αλληλεγγύη μας»
, δήλωσε ο Μπερντ Ρίξινγκερ.


Πορεία πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ.
Το «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας έδωσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Προσερχόμενη στη συγκέντρωση, η κ. Παπαρήγα διεμήνυσε πως θα νικήσουν οι λαοί που δεν θα διστάσουν να σπάσουν τις ταξικές τους αλυσίδες. Σημειώνεται πως μερίδα διαδηλωτών αποδοκίμασε το ΠΑΜΕ όταν αυτό αποχώρησε,νωρίτερα από τους υπόλοιπους, από την πλατεία Συντάγματος.
 

Νωρίτερα επικράτησε ένταση στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» καθώς οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να βγουν στη Λεωφόρο Μεσογείων με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Σημειώνεται πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την γερμανική πρεσβεία, λόγω της απαγόρευσης συνάθροισης στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, είχαν ανακοινώσει συγκέντρωσή  στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στις 17:00. Ωστόσο η προσυγκέντρωσή τους διαλύθηκε όταν βρέθηκαν ανάμεσα στους διαδηλωτές που έτρεχαν κυνηγημένοι πάνω στη Συγγρού και τις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν με δακρυγόνα για την εκκαθάριση της περιοχής.

Διαδηλώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας
.  Πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν τα εργατικά συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ. Προηγήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση συμμετέχουν σωματεία της ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, συνδικάτα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα κ.α.

Ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου έχει προγραμματίσει για τις 19:00 το ΠΑΜΕ. Στις 17:30 το απόγευμα διοργανώνουν συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο και πορεία προς το προξενείο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», η «Σπίθα» και άλλες πολιτικές κινήσεις. Στις 18:30 καλούν σε συγκέντρωση στην Καμάρα και τα πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
 

Συντονισμένες επιθέσεις σε κυβερνητικούς δικτυακούς τόπους ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας οι Anonymous, προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό και να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. 

TVXS 


δημοσίευσε ...