Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Μετ' "εμποδίων" και ... "ανατροπών" οι εφεδρείες.




"κλεμμένο" από : http://www.aftodioikisi.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα οι διαδικασίες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, διαδικασίες οι οποίες θα θέσουν εκτός Δημοσίου έως το τέλος του έτους 30.000 δημόσιους υπάλληλους, με απώτερο στόχο -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (εφεδρεία, κατάργηση θέσεων, λιγότερες προσλήψεις, συντάξεις) το 2014 να «ανατέλλει» για το Δημόσιο με περίπου 150.000 λιγότερους υπαλλήλους.

Ο «σκόπελος» για τα δικαιολογητικά εργασιακής εφεδρείας

Ωστόσο, πονοκέφαλο έχει προκαλέσει σε διοικήσεις δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και σε εργαζομένους η εφαρμοστική εγκύκλιος για την εργασιακή εφεδρεία λόγω ορισμένων απαιτήσεων που τίθενται, και μάλιστα σε πολύ πιεστικά χρονικά περιθώρια. Για το λόγο αυτό, το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σιωπηρή παράταση δύο ημερών στους δημόσιους υπαλλήλους για να δηλώσουν τα χρόνια ασφάλισης τους εκτός δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης.

Η εγκύκλιος ζητεί από εργαζόμενους και υπηρεσίες να προσδιορίσουν τον ακριβή συντάξιμο χρόνο κάθε εργαζόμενου έως την... 20η Νοεμβρίου (χθες δηλαδή, ημέρα Κυριακή!!!). Είναι, όμως, πολύ δύσκολο και σε ορισμένες περιπτώσεις αδύνατον τα ταμεία να εκδώσουν βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών μέσα σε λίγες ημέρες.

Για τους εργαζόμενους, που έχουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα και ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που απαιτείται ενημέρωση για εισφορές της δεκαετίας του 1980, οπότε δεν υπάρχει μηχανοργάνωση, ή υπάρχουν σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες για την έκδοση βεβαίωσης καταβολής των εισφορών, μπορεί να απαιτηθούν ακόμη και μήνες.

Για να ξεπεράσει τον «σκόπελο» και να προλάβει τις ημερομηνίες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζητεί από τους εργαζομένους στο Δημόσιο να υποβάλουν «υπεύθυνη δήλωση για τον ακριβή αριθμό συντάξιμου χρόνου ασφάλισης» και από τις αρμόδιες διευθύνσεις προσωπικού «να μεριμνήσουν για τη διασταύρωση των δηλούμενων στοιχείων, προκειμένου να διαπιστώσουν αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις ένταξής του (του προσωπικού) στην εργασιακή εφεδρεία».
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η «συντάξιμη προϋπηρεσία, που δεν θα αναφερθεί στην ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, θα προβλεφθεί, ώστε να μην προσμετρηθεί στον υπολογισμό του συντάξιμου χρόνου του υπαλλήλου κατά τη μελλοντική συνταξιοδότησή του».

Τα τρία στάδια της εφεδρείας
Το πρώτο στάδιο ολοκληρώνεται στις 28-11-2011, την επόμενη Δευτέρα δηλαδή,όπου θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας οι μόνιμοι υπάλληλοι που είναι 53 ετών και έχουν 33 χρόνια προϋπηρεσίας. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι μετακινήσεις του προσωπικού στους καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς.

Το δεύτερο στάδιο ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, αφού θα πρέπει να τεθούν σε προσυνταξιοδοτική εφεδρεία από την 1-1-2012 οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που χρειάζονται 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Παράλληλα, θα πρέπει να τεθούν σε εφεδρεία και οι εργαζόμενοι ΥΕ και ΔΕ με τη μικρότερη προϋπηρεσία από τους φορείς υποδοχής των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων οργανισμών.

Το τρίτο στάδιο θα ξεκινήσει την 1-1-2012 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2013, μετά την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων θα πραγματοποιηθεί καταγραφή του πλεονάζοντος προσωπικού, καθώς και των αναγκών κάθε υπηρεσίας, και θα πραγματοποιηθούν σαρωτικές μετατάξεις, ενώ ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων θα τεθεί σε εφεδρεία.

Αποδοχές-αποζημίωση
Όσοι υπάλληλοι τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας ή εφεδρείας θα αμείβονται με το 60% του βασικού μισθού που λάμβαναν με το παλαιό μισθολόγιο. Για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου αυτής της κατηγορίας εφέδρων, η αποζημίωσή τους θα συμψηφιστεί με το ποσό αποζημίωσης που θα λάμβαναν σε περίπτωση που έβγαιναν σε σύνταξη με τη συμπλήρωση των ετών προϋπηρεσίας.

------------------------------------------------------------

@ Εξάλλου η Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. στις 16 / 11 / 2011 είχε εκδώσει μέσω κατεπείγουσας ανακοίνωσης οδηγίες σχετικές με την ανατροπή της εργασιακής εφεδρείας και των υπεύθυνων δηλώσεων συντάξιμης υπηρεσίας ....


ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
      Σε συνέχεια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας για την συνδικαλιστική αντίδραση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην αποτροπή της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας (απολύσεις) και με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΠΙΔΔ/Β.10Ε.Ε./2/οικ.22225/8-11-11) σας ενημερώνουμε ότι:
1.         Αποτρέπουμε με κάθε τρόπο την χορήγηση οποιουδήποτε στοιχείου που αφορούν προσωπικά δεδομένα συναδέλφων από τα Γραφεία Προσωπικού για την ένταξη τους στην εργασιακή εφεδρεία και υλοποιούμε την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για κατάληψη των υπηρεσιών αυτών όπου χρειαστεί.
2.         Δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη Νόμου η υποχρέωση των συναδέλφων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου να καταθέσουν την προϋπηρεσία τους σε άλλον εργοδότη. Όσα αναγράφονται στην Εγκύκλιο ή διαδίδονται ότι όσοι δεν δηλώσουν τα χρόνια αυτά δεν θα ληφθούν υπόψη  για την συνταξιοδότησή τους με τη Διαδοχική Ασφάλιση, είναι στο πλαίσιο της τρομοκράτησης των εργαζομένων, από μια ανίκανη και υποταγμένη κυβέρνηση. Ζητούμε εγγράφως από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να μας γνωρίσουν ποια διάταξη Νόμου το προβλέπει αυτό.
3.         Έσχατο μέσο μη γνωστοποίησης της προϋπηρεσίας στον Ιδιωτικό Τομέα είναι η ενημέρωση της υπηρεσίας ότι δεν μπορεί να τα καταθέσει λόγω απώλειας, μη γνώσης κ.λ.π. και θα ενημερώσει την υπηρεσία μετά την απάντηση των αρμοδίων υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. μέσω της διαδικασίας της Υπεύθυνης Δήλωσης Απώλειας Ασφαλιστικών Βιβλιαρίων (Υ.Δ.Α.Α.Β.).
Συνάδελφοι,
      Η αγωνιστική μας ετοιμότητα και αντίδραση για την αποτροπή των απολύσεων είναι κυρίαρχο στοιχείο της κλιμάκωσης του αγώνα μας, γι΄ αυτό θα πρέπει συσπειρωμένοι στα συλλογικά, συνδικαλιστικά μας όργανα να αντιδρούμε ενωτικά, δυναμικά σε κάθε προσπάθεια απόλυσης συναδέλφου.
------------------------------------------------------

@ναρτήθηκε από: 
"timeo Danaos et dona ferentes"
   Β.Γ

δημοσίευσε ...