Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Οι 63 παρεμβάσεις σε 10 μέτωπα για να περικοπούν τα 11,66 δισ. ευρώ

Της Δήμητρας Καδδά
Πηγή : capital.gr 
Το βασικό σενάριο για την εύρεση 11,66 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών περιλαμβάνει 63 παρεμβάσεις σε 10 μέτωπα και οι πιο πολλές εξ αυτών είναι εξαιρετικά επώδυνες. Περιλαμβάνει περικοπή σε συντάξεις, μισθούς, κατάργηση δώρων, νέο μαχαίρι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μεγαλύτερη εφεδρεία και στο ύψος των περικοπών σε ΔΕΚΟ και ευρύτερο δημόσιο «φωτογραφίζει» απολύσεις.

Καταγράφει επίσης μαχαίρι σε προνοιακές παροχές στα εποχικά και άλλα επιδόματα ανεργίας, αυξήσεις εισφορών στον ΟΓΑ και μειώσεις προσωπικού και προμηθειών στην παιδεία. Έχει 3 πολύ μικρές παροχές για ανέργους και τους πλέον αδυνάμους με πιλοτικό – μόνο – ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Η λίστα με τα μέτρα που έχει δοθεί στους πολιτικούς αρχηγούς και σε κυβερνητικά στελέχη δεν μπαίνει σε «λεπτομέρειες» όπως για παράδειγμα η πρόταση που χθες ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος περί περικοπής συντάξεων ακόμη και από τα 600 ευρώ ή για ολική κατάργηση δώρων, ακόμη και στους δικαιούχους του ΟΓΑ (εκτιμάται ότι θα μειώσει τις δαπάνες κατά 2,5 δισ. ευρώ).

Η λίστα καταγράφει τα μέτρα σε αδρές γραμμές, έχει εγκριθεί (για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ) από την τρόικα και τελεί υπό έγκριση από τους 3 πολιτικούς αρχηγούς. Η κυβέρνηση πιέζεται για συμφωνία έως την Τρίτη καθώς την επόμενη ημέρα αρχίζει η κάθοδος των επιτηρητών στην Αθήνα με στόχο την αναθεώρηση του Μνημονίου και την τελική αποτίμηση της κατάστασης για να δώσουν «ραπόρτο» στην κρίσιμη σύνοδο του Eurogroup στην Κύπρο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το βασικό σενάριο για τα μέτρα των 11,66 δισ. ευρώ της διετίας 2013- 2014 περιλαμβάνει:


δημοσίευσε ...