Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

"Κλείνει" η λίστα των 11,5 Δις, ανοίγει η κυβερνητική κατάρευση !

Mία εβδομάδα ,περίπου , έχει ακόμη καιρό η κυβέρνηση για να κλείσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ., το οποίο στην  πραγματικότητα είναι 15 δισ., προκειμένου ο Α. Σαμαράς να υποδεχτεί ως καλός εκτελεστής εντολών  στις 22 Αυγούστου τον πρόεδρο της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Ο Α. Σαμαράς βιάζεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα φωτιά για τα λαϊκά εισοδήματα ώστε να δείξει καλή διαγωγή απέναντι στον πρόεδρο της ευρωζώνης και αργότερα (μέχρι τα τέλη Αυγούστου) στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που θα έχει με Μέρκελ και Ολάντ, ώστε να του δωθεί η περιβόητη επιμήκυνση, η οποία αν και δεν απαντά στα προβλήματα της χώρας, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα του παραχωρηθεί.

«Οταν έρθει στην Αθήνα ο Γιούνκερ, πρέπει να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε 11,5 δισ. ευρώ», σημειώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ "ΤΡΙΩΝ" ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Νέα συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση πριν από την άφιξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Ελλάδα, στις 22 Αυγούστου, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την Πύλο, όπου βρίσκεται για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.Σκοπός της συνάντησης είναι η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 Δις, πριν την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ευρωζώνης.
Όπως ανέφερε ο Α.Σαμαράς μόλις ετοιμαστεί η λίστα με τις περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ θα δοθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την έλευση Γιούνκερ στην Αθήνα ο Α. Σαμαράς θα αναχωρήσει για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί για πρώτη φορά με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΜΕΤΡΩΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ!

Διαδοχικά σενάρια διαμορφώνονται τις ημέρες αυτές στα γραφεία της συγκυβέρνησης, κυρίως στα γραφεία των υπουργειων Οικονομικών, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το μέγεθος του ποσού των 11,5 δισ. ευρώ,σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ωθεί την συγκυβέρνηση να λάβει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν τεθεί ως σήμερα επί τάπητος τα οποία θα οδηγήσουν στην φτωχοποίηση τα λαϊκά στρώματα και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
 
Όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας, η τρικομματική συγκυβέρνηση της φτωχοποίησης αναζητά τρόπο για να το προωθήσει διαφορετικά έναντι της ισχύουσας ρύθμισης για διάρκεια ενός χρόνου και ποσοστό αναπλήρωσης 60%. Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες προβλέπει ότι η εφεδρεία θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή (σ.σ. το Μνημόνιο προβλέπει να βγουν στην εφεδρεία 15.000 φέτος). Βέβαια όποιον τρόπο επικάλυψης του μέτρου και να βρει η συγκυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέτρο θα είναι το ίδο αντεργατικό και απάνθρωπο και θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο στον δρόμο.Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας άλλωστε δεν είναι τίποτα άλλο απο έναν προθάλαμο για την ανεργία.

Στόχος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ  είναι να αναπληρώσει, δήθεν, το κενό που δημιουργήθηκε στο πρόγραμμα, όταν η τρόικα διέγραψε όλο τον προϋπολογισμό του προγράμματος  της λεγόμενης διοικητικής μεταρρύθμισης ύψους 1,2 δισ. ευρώ επειδή - όπως ανέφερε - η διοικητική μεταρρύθμιση από μόνη της και χωρίς απολύσεις δεν αποδίδει εξοικονομήσεις.(!)Η παραπάνω λογική βέβαια έρχεται σε αντίθεση με όσα είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο REUTERS στις 9 Αυγούστου."Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μην φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις", είπε κυβερνητικός αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος και έδειξε ξεκάθαρα ότι ο σφαγιασμός των λαϊκών στρωμάτων συντελείται με πρόσχημα την επίδειξη καλής διαγωγής της κυβέρνησης και του Α. Σαμαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους.
  
Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τελικά τα 5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακάλεσε από τις διακοπές τους τα στελέχη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, προκειμένου να ετοιμάσουν αυτές τις ημέρες τα σενάρια για το μαχαίρι που θα πέσει στις συντάξεις. Στο τραπέζι ως επικρατέστερη λύση βρίσκεται αυτή που αφορά μειώσεις συντάξεων από τα 700 ευρώ αλλά με ποσοστό, της τάξης του 2%, στο πρώτο κλιμάκιο και διαδοχικά μεγαλύτερο ποσοστό στα κλιμάκια από 1000-1300 ευρώ (3%), 1300-1600 ευρώ ( 5%), 1600-2000 ευρώ (10%) και 2000 ευρώ και πάνω 15%.

Στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων ,οι οποίες ισοδυναμούν με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η κυβερνητική συμμαχία των "τριών" έχει ως στόχο να προχωρήσει με γρήγορα βήματα αποκρατικοποίηση-ξεπούλημα του ΟΠΑΠ ,το πραξικοπηματικό ξεπούλημα ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ και την συνέχιση της λεγόμενης αναδιάταξης του τραπεζικού κλάδου ( μετά το χάρισμα με "προίκα" της ΑΤΕ στην πειραιώς του Σάλλα έρχεται και το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). Επίσης προς πώληση χάρισμα οδηγούνται και πολλά ακίνητα φιλέτα του ελληνικού δημοσίου με αιχμή του δόρατος το IBC, το Ελληνικό, μεγάλη περιοχή στην Κασσιόπη Κερκύρας στην περιοχή Αφαντου της Ρόδου κλπ.
 
Ενόψει αυτών των καταστροφικών για τα λαϊκά στρώματα διεργασιών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραμένει και αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα συντονίζοντας τις διαδικασίες, ενώ ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου συνεχίζει τη διαβούλευση με την τρόικα σε τεχνικό επίπεδο. Την περασμένη Παρασκευή μάλιστα έστειλε στα αρμόδια στελέχη της ενημέρωση σχετικά με τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αν και χωρίς ποσά, καθώς και διευκρινίσεις για τα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ, στα οποία οι τροϊκανοί είχαν διατηρήσει επιφυλάξεις.

Με την οριστικοποίηση του προγράμματος από το οικονομικό επιτελείο, αφού αυτό θα χρειαστεί στη συνέχεια να εγκριθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων και βεβαίως από την τρόικα πριν υποχρεωθεί η συγκυβέρνηση να το οδηγήσει για ψήφιση στη Βουλή, όπου είναι θα αρχίσουν τα πραγματικά δύσκολα για το κυβερνητικό "τρίο", καθώς είναι αμφίβολο αν υπό το βάρος του πολιτικού κόστους ψηφιστεί από το σύνολο των κυβερνητικών βουλευτών, ενώ είναι βέβαιο ότι σύσσωμη η Αριστερά αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση θα πει ένα ηχηρό "όχι" στα αντιλαϊκά μέτρα. Μόνο έτσι, αναφέρουν οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα εξασφαλισθεί έγκριση από το Ecofin για την εκταμίευση της επόμενης σούπερ δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Κάτι που αναμένεται να γίνει τελικά τον Οκτώβριο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που διαμορφώνεται τις μέρες αυτές, η πορεία του επόμενου διμήνου είναι η εξής:
  • Το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί από το οικονομικό επιτελείο τις επόμενες ημέρες και στη συνέχεια θα δοθεί στους αρχηγούς. Η λίστα πρέπει να είναι έτοιμη ώς τις 22 Αυγούστου που έρχεται στην Αθήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
  • Στα τέλη Αυγούστου θα επιστρέψει η τρόικα για τις τελικές διαπραγματεύσεις (οι επικεφαλής αναμένονται στις αρχές Σεπτεμβρίου).
  • Στόχος είναι το άτυπο Eurogroup της 14 Σεπτεμβρίου να δώσει ένα πρώτο πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
  • Στη συνέχεια, το πρόγραμμα θα οδηγηθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
  • Η οριστική έγκριση της δόσης αναμένεται στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ..ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ!

Μέχρι τότε βεβαίως θα έχουν στραγγίξει τα ταμεία του Δημοσίου. Τα κενά αναμένεται να καλυφθούν με διάφορους τρόπους, κυρίως με εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.
Μια τέτοια μεγάλη δημοπρασία, 3,125 δισ. ευρώ, τρίμηνων εντόκων γραμματίων πραγματοποιείται την Τρίτη και αναμένεται να αντληθούν ίσως και 5 δισ. Η εν λόγω κίνηση βέβαια πρόκειται να σφίξει την θηλιά της ανυπαρξίας ρευστότητας στον λαιμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Σημειώνεται ότι στις 20 Αυγούστου λήγει ομόλογο 3,1 δισ. ευρώ που κατέχει κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Το πακέτο με τα μέτρα που παρουσιάζει η τρικομματική συγκυβέρνηση μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο δυσβάσταχτο, περιλαμβάνοντας νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.


Το δόγμα του μνημονιακότερου υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα και της τριανδρίας που συγκυβερνά είναι η απόλυτη ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της τρόικας για την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, μιας πολιτικής που τα αποτελέσματά της προκαλούν σοκ και δέος, οδηγώντας την κοινωνία στην εξαθλίωση, την οικονομία σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και τη χώρα στην καταστροφή.


Υπάρχει δίκαιη διέξοδος από την κρίση και αυτή περνάει μέσα από την ανατροπή της πολιτικής του μνημονίου και την εφαρμογή ενός εναλλακτικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάταση της οικονομίας με αναδιανομή του πλούτου, βιώσιμη ανάπτυξη, προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους.
  
ΚΚΕ: ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
 
«Στο όνομα της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ, που ταλανίζεται από τη βαθιά κρίση και τους ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση και η ΕΕ αξιώνουν από τους εργαζόμενους να ζήσουν με μισθούς και συντάξεις πείνας, σε μια εργασιακή κόλαση, χωρίς Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, προκειμένου να ανακτήσει το κεφάλαιο την υψηλή κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
 «Το ερώτημα είναι γιατί ο λαός να δεχτεί τη μόνιμη καταδίκη του στην εξαθλίωση; Αρκετά δεν πλήρωσε από την ένταξη και την προσαρμογή της χώρας στην ΕΕ και από την ανάπτυξη που έχει στόχο την κερδοφορία του κεφαλαίου;» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Πηγή : iskra

δημοσίευσε ...