Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Δραματικό SOS εκπέμπουν οι δήμαρχοι

Δραματικό SOS εκπέμπουν οι δήμαρχοι της χώρας, μετά τη νέα μείωση κατά 30% της κρατικής επιχορήγησης προς την Αυτοδιοίκηση, που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Τη διοργάνωση εκτάκτου συνεδρίου -πιθανότατα στις 30 Αυγούστου- όπου θα εκτιμηθούν τα εκρηκτικά οικονομικά προβλημάτων των δήμων, αποφάσισε χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, ενώ μέχρι τότε θα επιδιώξει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.


Στο χθεσινό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά τις ανακοινώσεις Στυλιανίδη για το "μαχαίρι" στους πόρους των δήμων, οι αιρετοί επανέλαβαν πως οι δήμοι απειλούνται πλέον με κατάρρευση και είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει "λουκέτο" στις κοινωνικές δομές τους, όπως παιδικοί σταθμοί, "Βοήθεια στο Σπίτι", κοινωνικά παντοπωλεία και Κέντρα Αλληλεγγύης. Μάλιστα, ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, από τον Αύγουστο, 30-40 ΟΤΑ δεν θα μπορούν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων.

Ο εκπρόσωπος της "Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας" στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Σπ. Τζόκας πρότεινε, παράλληλα με το έκτακτο συνέδριο, οι αιρετοί να προχωρήσουν μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση σε κινητοποιήσεις, με κλείσιμο των δήμων και συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας την παραμονή της διεξαγωγής του. "Συναντηθήκαμε ήδη με τον υπουργό Εσωτερικών, καθώς και τους αρχηγούς δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη. 

Όλοι δεσμεύτηκαν στα 2,7 δισ. ευρώ για το 2012 για την Αυτοδιοίκηση, ως μίνιμουμ για τη λειτουργία της. Όμως, μία εβδομάδα αργότερα η κυβέρνηση πήρε μέτρα στην αντίθετη κατεύθυνση", τόνισε στην "Α" ο Σπ. Τζόκας. "Πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι από τον Σεπτέμβριο όλες οι κοινωνικές δομές των ΟΤΑ θα καταρρεύσουν, γιατί δεν θα έχουν οι δήμοι να πληρώσουν τους εργαζόμενους" σημείωσε.

δημοσίευσε ...