Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Οι αγώνες των εργαζομένων δεν μονοπολούνται και δεν υποβαθμίζονται

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΡΟΤΟ ΚΑΙ ΛΑΜΨΗ !

(ένα μικρό σχόλιο για την ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής από τον Θωμά Μπιζά*)

Το είδαμε και αυτό!

Το ΠΑΜΕ που για χρόνια ολόκληρα έχει κάνει τις καταλήψεις της μισής ώρας (με την παρουσία πάντα των τηλεοπτικών συνεργείων) το βασικότερο στοιχείο της επικοινωνιακής του πολιτικής , χαρακτηρίζει τώρα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ «κρότου και λάμψης»και δηλώνει πως τους γυρνά την πλάτη!
Τα  επιχειρήματα του τύπου ( για τις πρωινές κινητοποιήσεις και δράσεις πρέπει να προκηρύσσουμε απεργία ή στάση ),   είναι εντελώς αστεία και αποτελούν απλά πρόσχημα για να μην συμμετέχει η ηγεσία του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ στις κινητοποιήσεις του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ τώρα παλεύουν για την επιβίωση την δική τους και των οικογενειών τους  και για την υπεράσπιση του δημόσιου και  κοινωνικού χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για τις  μορφές δράσεις που ακολουθούμε κάθε φορά,  ασφαλώς και μπορεί ο κάθε ένας,(και το ΠΑΜΕ),  να έχει κανείς διαφορετικές απόψεις.

Για παράδειγμα το ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ ζήτησε την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, διαφωνώντας με την πρόταση της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ  για 48ωρη απεργία.

Δεν χαρακτήρισε όμως κανείς αυτήν την στάση του ΠΑΜΕ στην ΑΔΕΔΥ μειοδοτική ή απεργοσπαστική. Έχει αυτός ο χώρος την δική του οπτική και προσέγγιση για τα πράγματα και αυτό είναι σεβαστό.

Ασφαλώς και η κάθε συνδικαλιστική δύναμη έχει και δικαίωμα και υποχρέωση τις διαφορετικές της απόψεις να τις παλεύει για να γίνουν απόψεις πλειοψηφικές.

Όταν όμως  οι εργαζόμενοι είναι ήδη στους δρόμους και στις καταλήψεις, το να λες «εμείς γυρνάμε την πλάτη» γιατί διαφωνούμε με την μορφή του αγώνα τότε αυτό δεν λέγεται διαφορετική προσέγγιση,  αλλά λέγεται απεργοσπασία.

Στην γλώσσα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος αυτό λέγεται απεργοσπασία

Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς προσχήματα.

Τα συμφέροντα της τάξης είναι πάνω από τα συμφέροντα και του κόμματος και της παράταξης και πρέπει και η ηγεσία του ΠΑΜΕ κάποτε να το καταλάβει αυτό.

ΥΓ. προβληματίστηκα  να γράψω αυτό το σημείωμα γιατί είμαστε εν μέσω κινητοποιήσεων και δεν είναι σωστό τα εσωτερικά του κινήματος να τα λύνουμε σ αυτές τις στιγμές. Όμως  οι συνάδελφοι του ΠΑΜΕ με την ανακοίνωση του συνδικάτου ως «πολιτικό μπούσουλα» σε αρκετές περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα υπονομεύουν τις δράσεις για πορείες , καταλήψεις κλπ. Έτσι αυτή η πρώτη απάντηση έγινε πλέον επιβεβλημένη. Ας ελπίσουμε να μην επανέλθουμε..

* Ο Θωμάς Μπιζάς είναι μέλος της Ε.Ε της ΠΟΕ ΟΤΑ

δημοσίευσε ...