Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Υπό διάλυση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον Καιάδα της ανεργίας οι εργαζόμενοι, απροστάτευτη η κοινωνία

Απόρροια του νομοσχεδίου για την δημόσια διοίκηση που κατατίθεται τις αμέσως προσεχής ημέρες στη βουλή είναι το έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών προς τους δήμους για την αποστολή στοιχείων που έχουν να κάνουν με τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου που εποπτεύουν καθώς και τα αναλυτικά στοιχεία των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτά.

Το νομοσχέδιο με την ελκυστική αλλά παραπλανητική ονομασία «οργάνωση της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις», έρχεται μετά την οικονομική αυτοτέλεια που κατάργησε η μνημονιακή «οικονομική επιτροπεία», να καταργήσει και την διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, βάζοντας την ταφόπλακα στο δικαίωμα στην εργασία των εργαζομένων στα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ (απολύσεις), διαλύοντας τις κοινωνικές υπηρεσίες που έχουν απομείνει προς τις αδύναμες ομάδες της κοινωνίας, αλλά εξυπηρετώντας φυσικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα οποία είναι ταγμένη η τρικομματική συγκυβέρνηση να υπηρετεί ευλαβικά.

Άμεση ήταν η αντίδραση του αυτοδιοικητικού τμήματος του  ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο έγγραφο του ΥΠ.ΕΣ και στην μνημονιακή επιδίωξη των χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων  και στην κατάργηση των εναπομείναντων   κοινωνικών δομών και υπηρεσιών των δήμων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

 
Η μνημονιακή κυβέρνηση της κοινωνικής και εργασιακής ισοπέδωσης, της εκποίησης της Δημόσιας περιουσίας  και του φυσικού πλούτου της χώρας, της διάλυσης της Αυτοδιοίκησης και του ελάχιστου κοινωνικού κράτους, επιζητεί την ολοκλήρωση του «θεάρεστου» έργου της. Απαιτεί την αναγκαστική καταγραφή δομών και προσωπικού της Αυτοδιοίκησης για «αξιολόγηση», δηλαδή απολύσεις.
 
Έχοντας υπονομεύσει τις στοιχειώδεις λειτουργίες των δήμων, των πιο φτωχών και λιγότερο χρεωμένων στην Ευρώπη σύμφωνα με την Eurostat, προχωρά, υποταγμένη στα κελεύσματα των δανειστών και στις εντολές των μνημονίων, στην διάλυση των εναπομεινάντων δημοτικών κοινωνικών δομών προστασίας των ασθενέστερων  στρωμάτων. 

Δομές που έχουν ήδη μειωθεί κατά 80% με τον «Καλλικράτη», οδηγώντας έτσι στην υποχρεωτική παραγωγή «πλεονάζοντος» προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, ανοίγοντας,  «για την κάλυψη των αναγκών»,  την πόρτα αντικατάστασης του με εργαζόμενους ποικίλων, ελαστικών και επισφαλών, μορφών απασχόλησης.
 
Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι ελλείψεις είναι ήδη τεράστιες (μείωση προσωπικού από το 2009 περίπου 30%), σύμφωνα ακόμα και με την, υπερβολικά φιλοκυβερνητική, ΚΕΔΕ.
 
Ο μνημονιακός δρόμος για την υπερφορολόγηση των πολιτών και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών γίνεται πλέον λεωφόρος.
 
Η απάντηση που θα πρέπει να δώσει σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση,  με την ευκαιρία του   επικείμενου συνεδρίου της στα Ιωάννινα, στις 30-31 Μαΐου, είναι μία: «φτάνει πια, ανατροπή σήμερα», των μνημονίων και των παρατηρητηρίων, των πολιτικών εκφραστών και των δημιουργών τους.
 
Απαιτείται άμεσα η συγκρότηση ενός μετώπου Αυτοδιοίκησης, τοπικών κοινωνιών και εργαζομένων, ένα μέτωπο αντίστασης και ανατροπής.
 
Όποιος θέτει σήμερα  εμπόδια στην δημιουργία του, φέρει ιστορικές ευθύνες για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε και την ακόμα χειρότερη που θα βιώσουμε.

Το έγγραφο του υπουργείου εσωτερικών ΕΔΩ

δημοσίευσε ...