Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Σκουπίδια: Υπηρέτης δυο… εργολάβων η κυβέρνηση


Πιέσεις για αναβολή επίσκεψης επιθεωρητών της ΕΕ καταγγέλλει ο Ν. Χουντής πριν ανακοινωθούν οι «τυχεροί» εργολάβοι.

Λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν οι εργολάβοι που θα αναλάβουν τα φαραωνικά έργα για τη διαχείριση απορριμμάτων, η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις για να αναβληθεί αποστολή επιθεωρητών του ευρωκοινοβουλίου, η οποία θα εξέταζε περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται στη χώρα.

Αυτό καταγγέλλει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής.

Όπως αποκαλύπτει στο τελευταίο του τεύχος το περιοδικό Unfollow η κυβέρνηση χαρίζει σε Έλληνες μεγαλοεργολάβους την κατασκευή γιγαντιαίων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων τα οποία ουσιαστικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης, θα επιβαρύνουν τα δημοτικά τέλη και θα ακυρώσουν στην πράξη κάθε σχέδιο ανακύκλωσης.

Γνωστοί επιστήμονες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων εξηγούν στο Unfollow ότι ουσιαστικά η Αττική δεν έχει σκουπίδια να τροφοδοτεί αυτά τα εργοστάσια καθώς ο όγκος των απορριμμάτων μειώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της δυνατότητας ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που η χώρα οφείλει να εφαρμόσει βάσει των οδηγιών της Ε.Ε

Ανάμεσα στα ονόματα που έχει ακουστεί ότι θα διεκδικήσουν μια πίτα τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη διαχείριση απορριμμάτων είναι αυτά των Μπόμπολα, Κοποελούζου, Μυτιληναίου, Λάτση κ.ά.

Ο παίκτης που κινεί όμως τα νήματα είναι το Βερολίνο, το οποίο μέσω του τοποτηρητή Χανς Γιοακίμ Φούχτελ προσπαθεί να ξεφορτώσει στην Ελλάδα απαρχαιωμένη τεχνολογία διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία δεν χρησιμοποιείται πλέον στη Γερμανία ως αναποτελεσματική και κοστοβόρα.

Η αναβολή της επίσκεψης των επιθεωρητών, όμως, θέτει σημαντικά ερωτήματα και για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ρόλο προστάτη Ελλήνων και ξένων εργολάβων από τη μια πλευρά καλεί την Ελλάδα να ενισχύσει τα προγράμματα ανακύκλωσης αλλά παράλληλα κάνει τα στραβά μάτια στην de facto ποινικοποίηση κάθε πολιτικής που θα ήταν φιλική προς το περιβάλλον.

Στις αποκαλύψεις του Unfollow απάντησε η Περιφέρεια Αττικής και ανταπάντησαν οι συντάκτες του περιοδικού.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής Χουντή προς τον κ. Σούλτς έχει ως εξής:
«Στρασβούργο, 22-5-2013
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
 
Ανακοινώθηκε χθες ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για τις 28-31 Μάιου 2013 Διερευνητική Αποστολή (Fact Finding Mission) της Επιτροπής Αναφορών στην Ελλάδα, η οποία θα διερευνούσε καταγγελίες για κραυγαλέες παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και πρόδηλα σφάλματα σε έργα «διαχείρισης» απορριμμάτων στην Ελλάδα, όπως έκανε στο παρελθόν και για την Ιταλία. Το αίτημα για την πραγματοποίηση της αποστολής αυτής είχε τεθεί από Αναφορά που υπέγραφαν 2250 περίπου κάτοικοι της περιοχής του Γραμματικού από το 2011. Ταυτόχρονα η Επιτροπή είχε προγραμματίσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε ήδη καταρτίσει, να επισκεφτεί εκτός από το Γραμματικό την Μεγαλόπολη και την Κέρκυρα, περιοχές για τις οποίες είχε επίσης δεχτεί σχετικές καταγγελίες.

Προχθές (20/5/2013) με πληροφόρησαν από την Αθήνα, ότι το θέμα της Διερευνητικής Αποστολής και ειδικά η παρουσία της στο Γραμματικό απασχόλησε το Ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος σε υπουργικό επίπεδο κι ότι αναζητείτο τρόπος προκειμένου να πειστεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη. Για τον λόγο αυτό τηλεφώνησα σε εκπρόσωπο της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και στη γραμματεία της Επιτροπής Αναφορών στις 20/5 ώρα 7 μ.μ., οι οποίοι βρίσκονταν σε μεταξύ τους σύσκεψη για την οργάνωση της Αποστολής κι έλαβα καθησυχαστικές απαντήσεις.

Την επόμενη μέρα, 21/5/2013, μου ανακοινώθηκε προφορικά η αναβολή, για τον Σεπτέμβρη, της προγραμματισμένης Διερευνητικής Αποστολής, λόγω αδυναμίας κάποιων μελών να συμμετάσχουν. Σήμερα 22/5/2013 μου στάλθηκε και σχετική επιστολή από την Επιτροπή Αναφορών.

Σημειώνω ότι, Περιφερειακές και Τοπικές Αρχές αλλά και χιλιάδες κάτοικοι, προετοιμάζονταν και ανέμεναν την επίσκεψη η οποία έχει απασχολήσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο σε σχετική συζήτηση και έχει παρουσιαστεί εκτενώς από τον Τύπο. Σας ενημερώνω επίσης ότι η αναβολή συμπίπτει με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής αναδόχου για τον ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) Γραμματικού, είναι έτοιμο να ανακοινώσει τον τελικό μειοδότη εντός των προσεχών ημερών, γεγονός που θα δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

Αντιλαμβάνεστε κ. Πρόεδρε, ότι οι εν λόγω χειρισμοί πλήττουν καίρια όχι μόνο το κύρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εμφανίζεται στη συνείδηση των πολιτών να υποκύπτει στις πιέσεις κυβερνητικών παραγόντων οι οποίοι έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένα «επενδυτικά» σχέδια (κατασκευαστικά και διαχείρισης απορριμμάτων) αδιαφορώντας πλήρως για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και το δημόσιο συμφέρον.

Είμαι βέβαιος κ. Πρόεδρε ότι θα περιφρουρήσετε το κύρος του Κοινοβουλίου μας και θα διερευνήσετε σε βάθος αυτή την υπόθεση.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Χουντής
Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, GUE/NGL, μέλος της Επιτροπής Αναφορών»

πηγή : Unfollow

δημοσίευσε ...