Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Η δημοτική αρχή Πειραιά αρνήθηκε να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στους εργαζόμενους.



«Βιασμό αλλά με προφυλακτικό» (κατ’ εξακολούθηση θα συμπληρώναμε), χαρακτήρισε πολύ εύστοχα δημοτικός σύμβουλος της «λαϊκής συσπείρωσης»,  τη στάση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά να μην λάβει καμία απόφαση αντίδρασης στην αυταρχική και αντισυνταγματική κατάργηση υπηρεσιών  του δήμου και θέσεων εργασίας που οδηγούν σε διαθεσιμότητα – απόλυση εργαζόμενους (ο… βιασμός), αλλά περιορίστηκαν μόνο στα καλά λόγια, τα ευχολόγια και τις «ακάλυπτες» υποσχέσεις (το… προφυλακτικό).

Παρεμβαίνοντας στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (31-7-2013), τελευταία ημέρα και της προθεσμίας του Υπ.Δ.Μ.Η.Δ για τους Σχολικούς Φύλακες, η Ελεύθερη Αγωνιστική Έκφραση ακολουθώντας τις οδηγίες και τις αποφάσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, κατέθεσε Υπόμνημα και Σχέδιο Απόφασης  που θα έπρεπε να πάρει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο, αντιδρώντας στον πολυνόμο – λαιμητόμο της μνημονιακής κυβέρνησης που στέλνει στον «Καιάδα» της διαθεσιμότητας – απόλυσης χιλιάδες εργαζομένους και καταργεί το αυτοδιοίκητο στην … Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο υπόμνημα – σχέδιο απόφασης  που καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και από το «βήμα» που μας δόθηκε, αφού κάμφθηκαν οι αρχικές αρνητικές αντιδράσεις του προεδρείου στο να μην μιλήσουμε, καλέσαμε το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά να μην γίνουν συνεργοί στο έγκλημα που συντελεί η κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους, να δείξουν έμπρακτα την συμπαράστασή τους στους συναδέλφους που τίθενται σε διαθεσιμότητα – απόλυση.

Η επίσημη απάντηση δια στόματος αναπληρωτή δημάρχου, στο θέμα που έθεσε η Ελεύθερη Αγωνιστική Έκφραση αλλά στήριξε και η δημοτική παράταξη «Συμμαχία στον Πειραιά»,  ήταν : «νόμιμος τρόπος για να μη βγουν σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι του δήμου δεν υπάρχει!!! Τώρα αν ο δήμαρχος έχει σκεφτεί κάτι άλλο το ξέρει μόνο αυτός...».

Ενώ άλλος δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφικής παράταξης της δημοτικής αρχής που διεκδίκησε το «χρίσμα» του αναπληρωτή δημάρχου κατά την τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «…. οι διαπιστωτικές πράξεις (που ζητήσαμε να μην υπογραφούν), είναι αποτέλεσμα του … νόμου»

Λάθος κ. δημοτικέ σύμβουλε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται από την μνημονιακή συγκυβέρνηση και την στηρίζεται.  Και καλά κάνετε να υπερασπίζεστε τους δικηγόρους του Πειραιά για την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στη Νίκαια ότι δεν ρωτήθηκαν, αλλά επιμελώς όμως παραλείπετε να πείτε ότι ούτε και οι εργαζόμενοι ρωτήθηκαν ποτέ για την απόλυσή τους.      

Θα μπορούσε κανείς να πει απλά και να το προσπεράσει, ότι η δημοτική αρχή φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων, αλλά δεν είναι έτσι … «απλό»…. το θέμα.

Η δημοτική αρχή είναι δέσμια της κομματικής της ταυτότητας και εφαρμόζει απαρέγκλιτα την πολιτική και τους μνημονιακούς νόμους της εξαθλίωσης και της εξόντωσης των εργαζομένων και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, που ψηφίζουν οι κομματικοί της προϊστάμενοι.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει υποκύπτει στα λόγια εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού και να τρέφει αυταπάτες ότι η συγκεκριμένη δημοτική αρχή είναι σύμμαχος του, όπως διατείνεται  σε κάθε «ευκαιρία» που του δίνεται, ο δήμαρχος.

Είναι ξεκάθαρο, ότι λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν τέτοιες «υπάκουες» δημοτικές αρχές.

Βασίλης Γκιτάκος
Μέλος Γεν. Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ 
Μέλος της ΕΛ.ΑΓ.ΕΚ στο Δ.Σ του Σωματείου Οδηγών - Μηχ/κων και Εργ/των του Δήμου Πειραιά

δημοσίευσε ...