Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ξένα «funds» περιμένουν στη... γωνία να αγοράσουν «κόκκινα δάνεια», με την άρση των πλειστηριασμών

Πρόσω ολοταχώς για άρση αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχει βάλει η κυβέρνηση, καθώς το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη, και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στο στενό περιβάλλον Σαμαρά, αναφέρονται στο εν λόγω ζήτημα.
Μετά τα ευχολόγια κατά της λιτότητας, που ακολούθησαν τη συνάντηση Ομπάμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσαν ότι επίκειται να ανοίξει η συζήτηση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Κ.Ο. τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ, για την άρση των πλειστηριασμών με... κριτήρια.

Με... κριτήρια

«Ο άνεργος και ο φτωχός πρέπει να προστατευθούν. Αλλά εκείνος που πήρε δάνειο που δεν πληρώνει τις δόσεις του ενώ έχει τη δυνατότητα την περιουσία δεν πρέπει να προστατευθεί.. Αλλιώς δεν θα έχουμε τραπεζική πίστη. Δεν θα δίνει καμιά τράπεζα δάνεια», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Mega. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση μελετά αυτή τη στιγμή το ζήτημα, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις όταν θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα είπε «υπάρχουν στοιχεία», εννοώντας αυτούς οι οποίοι έχουν λεφτά, αλλά δεν πληρώνουν.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η ισχύουσα ρύθμιση προβλέπει την απαγόρευση των πλειστηριασμών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ αλλά και των ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ανεξαρτήτως ποσού, έως το τέλος του 2013.

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου 320.000 στεγαστικά δάνεια είναι μη εξυπηρετούμενα, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς τουλάχιστον το 1/3 ή περίπου 105.000 δάνεια ενδέχεται να οδηγηθούν στη διαδικασία του πλειστηριασμού, με δυσμενείς συνέπειες για τα νοικοκυριά.

Στην ίδια "γραμμή" ο Σ. Κεδίκογλου

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΥΠΟΙΚ κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα πρέπει να μας απασχολήσει», είπε στο ρ/σ Alpha 989 και δικαιολόγησε την ανακίνηση του ζητήματος για τις φημολογούμενες αλλαγές στην εν λόγω ρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει νέα ρύθμιση, γιατί η υφιστάμενη ρύθμιση περί αναστολής πλειστηριασμών εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου».

«Πρέπει, λοιπόν, να δούμε πώς θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες, την πρώτη κατοικία και ταυτόχρονα να υπάρξει και μια ανάσα στην αγορά ακινήτων, γιατί αυτή τη στιγμή το πλαίσιο που υπάρχει έχει οδηγήσει σε υποτιμητική κερδοσκοπία την αγορά κατοικίας, την αγορά ακινήτων». Το πώς θα ξαναζωντανέψει η αγορά ακινήτων, είπε, «είναι που πρέπει να αποφασίσει η Βουλή" και "πρέπει να συζητήσουμε και πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή ρύθμιση για το σύνολο με προστασία των πλέον ευαίσθητων».

Καραδοκούν ξένα funds

Πάντως, επιπλέον πρόβλημα στην ήδη «βαριά» περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από τα "κόκκινα δάνεια" αλλά και την ενδεχόμενη άρση στους πλειστηριασμούς το γεγονός ότι υπάρχουν ξένα distress funds τα οποία έρχονται στην Ελλάδα και ζητάνε από τις τράπεζες να αγοράσουν «κόκκινα δάνεια», κυρίως στεγαστικά και επιχειρηματικά αντί 10 λεπτών το κάθε ευρώ δανείου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσαν επερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Οι βουλευτές επικαλούνται πρόσφατα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία εκπρόσωποι ξένων κερδοσκοπικών funds συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών «συστημικών τραπεζών» με σκοπό την εξαγορά «κόκκινων» δανείων σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30% της ονομαστικής τους αξίας. Η πρόταση των ξένων «funds» βρίσκει προς στιγμήν αντιστάσεις από τις ελληνικές τράπεζες, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές, κάτι για το οποίο κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον...

Αναδημοσίευση από «Αυγή»

δημοσίευσε ...