Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Αυξήσεις «φωτιά» στο ρεύμα και ... στο «χαράτσι» των ακινήτων

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ  «ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΕΛΟΥΣ»

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΟ «ΧΑΡΑΤΣΙ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Νέα αύξηση από την πίσω πόρτα έφερε η κυβέρνηση στο ρεύμα, φέρνοντας νέα βάρη στις μαστιζόμενες από τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική-τροϊκανή λαίλαπα κοινωνικές ομάδες. Η αύξηση στο οικιακό ρεύμα αναμένεται να είναι 25-30 ευρώ το τετράμηνο.

Ενώ είχε ανακοινωθεί πάγωμα των τιμολογίων στο ρεύμα, η συγκυβέρνηση αύξησε το λεγόμενο "Πράσινο Τέλος" (ΕΤΜΕΑΡ*-Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων), που επιβαρύνει σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια ( φθάνει τα 20,8 ευρω /μεγαβατώρα), για να πληρωθούν οι (απλήρωτοι και δυσαρεστημένοι )παραγωγοί ρεύματος με μονάδες Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας. Προκειμένου, μάλιστα, να ισοκελισθεί ο λογαριασμός από τον οποίο εξοφλούνται οι παραγωγοί, με μια απόφαση που επιβαρύνει σημαντικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τον κόσμο της εργασίας, συγκυβέρνηση και τρόικα συναποφάσισαν να αυξάνουν το λεγόμενο "πράσινο τέλος", κάθε εξάμηνο ως το τέλος του 2014!!!
 
Το "πράσινο τέλος" διαπλασιάστηκε και πλέον αντιστοιχεί στο 8-10% του οικιακού λογαριασμού! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για έναν οικιακό καταναλωτή με μέση κατανάλωση 1100-1200 κιλοβατώρες/τετράμηνο φθάνει στα 6-7 ευρώ/μήνα δηλαδή 25-30 ευρώ/τετράμηνο και 70-90ευρώ /έτος!

Μάλιστα, η συγκυβέρνηση ακολούθησε ένα άθλιο επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Αφού η ΔΕΗ στις αρχές Ιουλίου ανακοίνωσε "πάγωμα τιμολογίων" και μηδενικές αυξήσεις, η συγκυβέρνηση χαιρέτισε και με ανακοίνωσή της την απόφαση. Το ΕΤΜΕΑΡ, όμως, δεν είναι αύξηση που επιβάλλει η ΔΕΗ!

Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής 19/7, σύμφωνα με πληροφορίες που αναγράφονται στον ημερήσιο τύπο, η κυβέρνηση με non-paper ενημέρωσε για την απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) για αύξηση του σχετικού τέλους το οποίο επιβάλλεται και εξοφλείται με το λογαριασμό του ρεύματος.

Το θέμα, με αυτό τον τρόπο, πέρασε στα ψιλά και επικοινωνιακά έμεινε η κυβερνητική ανακοίνωση για καμμία αύξηση στα οικιακά τιμολόγια!!!

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο τύπο, μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν επισκέψεις και συστάσεις από την τρόικα στο Υπουργείο ΠΕΚΑ για το έλλειμα των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), στον ανεξάρτητο λειτουργό της αγοράς ενέργειας (ΛΑΓΗΕ-Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).

Έτσι , πάρθηκε η βαθιά αντιλαϊκή απόφαση το "πράσινο τέλος" να αυξάνεται κάθε εξάμηνο μέχρι και τον 12/2014, εν μέσω θέρους!!! Η απόφαση πάρθηκε με σκοπό να ισοσκελισθεί το έλλειμα στο λογαριασμό και να πληρωθούν οι απλήρωτοι εδώ και μήνες παραγωγοί ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά αλλά και αιολικά κλπ).

Οι παραγωγοί ΑΠΕ παραμένουν απλήρωτοι και σαφώς δυσαρεστημένοι, καθώς καταβάλλουν πρώτα την εισφορά τους και αναμένουν τα χρήματά τους απλήρωτοι έως και 6 μήνες!

Τη νύφη πάντως φαίνεται ότι θα πληρώσουν για ακόμα μια φορά οι οικιακοί καταναλωτές, καθώς για να ισοσκελισθεί το έλλειμα του λογαριασμού και για να καλυφθεί η ανεπάρκεια τήρησης των συμφωνηθέντων με τους παραγωγούς ΑΠΕ από μεριάς συγκυβέρνησης , πλήρωσαν και θα πληρώσουν κι άλλο!

ΑΥΞΗΣΗ 50% ΣΤΟ "ΧΑΡΑΤΣΙ" ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ!

Δύο εναλλακτικές ρίχνει στο τραπέζι της συζήτησης το ΔΝΤ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων,με πρόσχημα ότι οι ξεχαρβαλωμένες Εφορίες δεν μπορούν να σηκώσουν και το βάρος της είσπραξης του νέου αυτού φόρου και υπάρχει ορατός κίνδυνος το κράτος αντί να εισπράττεται το 85% -όπως με το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ- να καταφέρει μέσω των Εφοριών να εισπράξει μόλις το 67% με 70%, όπως συμβαίνει και με τον ΦΑΠ.

Με δεδομένη την καθυστέρηση στην "αναδιάρθρωση" της φορολογικής διοίκησης, αλλά τα προβλήματα στην εισπραξιμότητα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς βάσει των στοιχείων του Ιουνίου και του εξαμήνου ολόκληρου το 90% των Εφοριών ήταν εκτός στόχων, το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ετσι,  η Τρόικα αναμένεται να ρίξει, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», δύο προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης με την ελληνική πλευρά:

Να παραταθεί το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014 (ώστε να εισπραχθούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014)

Να επιβληθεί ένας μεγαλύτερος φόρος ακινήτων ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70%, δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια λόγω τις ανικανότητας είσπραξης των φόρων από τις Εφορίες προτείνει ο συνολικός ετήσιος φόρος που επιβάλλεται σε 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξηθεί στα 4,15 δισ. ευρά από τα 2,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

Ο λόγος που προτείνεται κάτι τέτοιο είναι το γεγονός ότι η Τρόικκα θεωρεί ότι από τα 2,9 δισ. ευρώ που κανονικά πρέπει να μαζέψουν οι Εφορίες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν μόλις 2,2 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να μην τον πληρώσουν και να τον βάλουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Όσον αφορά το πως θα κατανεμηθεί η νέα αυτή αύξηση, η ίδια πηγή αναφέρει πως αυτό θα γίνει με τη δραστική αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων, έτσι ώστε η φορολογική επιβάρυνση ανά κατηγορία ακινήτων να διαμορφωθεί ως εξής:

Αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.): 2,27 δισ. ευρώ.

Οικόπεδα φυσικών προσώπων: 786.100.000 ευρώ.

Εμπορικά ακίνητα (νομικών προσώπων): 272.900.000 ευρώ.

Επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: 505.600.000ευρώ.

Οικόπεδα νομικών προσώπων: 81.200.000 ευρώ.

Ακίνητα νομικών προσώπων: 68.500.000 ευρώ.

Αγροτεμάχια: 158.800.000 ευρώ.

Η πρόταση αυτή πάντως της Τρόικα, δεδομένου ότι μιλάμε για μια νέα φοροεπιδρομή που θα επιβαρύνει εκατομμύρια νοικοκυριά λειτουργεί και ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης υπέρ της παράτασης του ισχύοντος ισχύοντος Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα έναν χρόνο.

πηγή : iskra

δημοσίευσε ...