Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση και Δελτίο Τύπου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την "προσυνταξιοδότηση" των Δημοσίων Υπαλλήλων
@Με ανακοίνωση - καταγγελία και δελτίο τύπου απαντά η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην "εκβιαστική" εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά  με όσους Δημόσιους Υπαλλήλους δεν ενταχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς και στην προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος τρομοκρατίας και απολύσεων από την τρικομματική κυβέρνηση. Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2011
 Αριθμ. Πρωτ.: 434

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ         Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων μέσω εφεδρείας ή προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, συνεχίζονται και εντείνονται, με  αποτέλεσμα να δοκιμάζεται για μία ακόμα φορά ο σεβασμός και η τήρηση της συνταγματικής και νομοθετικής νομιμότητας.

Τις πρόσφατες εγκύκλιους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, οι οποίες έχουν ως στόχο να εκφοβίσουν και να προκαλέσουν πανικό στους εργαζόμενους, ώστε να σπεύσουν να αναγνωρίσουν την όποια εργασιακή προϋπηρεσία διαθέτει ο καθένας, προκειμένου να ενταχθούν άμεσα στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, ακολούθησε, χθες, νέα «εκβιαστική» εγκύκλιος εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, οι εργαζόμενοι, αυτή τη φορά εκβιάζονται ότι σε περίπτωση που «υπάλληλος, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 33 του ν. 4024/2011, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν τεθεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, τότε η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνταξιοδότησή του, θα διενεργήσει αυτεπάγγελτα τον ανωτέρω έλεγχο και θα προβεί σε συνεννόηση με τον εκκαθαριστή αποδοχών της Υπηρεσίας του υπαλλήλου, σε παρακράτηση από τη σύνταξή του των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών κατά τη διάρκεια που ο υπάλληλος θα έπρεπε να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα».

Πρόκειται για μία ακόμη εγκύκλιο, η οποία αντίκειται στη Νομοθεσία και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, δεδομένου ότι βάσει της σχετικής Νομολογίας, ποσά τα οποία καταβάλλονται ως αμοιβή για εργασία που έχει παρασχεθεί δεν μπορούν να θεωρηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αγανάκτηση και την έντονη αντίδρασή της σε αυτές τις πρακτικές του εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων, που επιχειρούνται τόσο από την πλευράς κυβέρνησης μέσω των αρμοδίων Υπουργών, δεδομένου ότι το περιεχόμενο των εν λόγω εγκυκλίων δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική ρύθμιση.

Μετά από τα παραπάνω καλούμε τόσο τον Υπουργό Οικονομικών όσο και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, να αποσύρουν αμέσως αυτές τις εγκυκλίους και να σταματήσουν να αυθαιρετούν κατάφορα εις βάρος των υπαλλήλων.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

--------------------------------------------------------------------------------
Αριθμ. Πρωτ.: 432

                        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


          Οι χθεσινές ανακοινώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης και της τρόικα, για την πορεία του προγράμματος και της συμφωνίας για τις αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο, αποκαλύπτουν, για μια ακόμη φορά, ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και προωθούνται στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής, στοχεύουν στη συνέχιση των απολύσεων στο Δημόσιο και στη διάλυση του όποιου Κοινωνικού Κράτους έχει απομείνει.

          Ειδικότερα, οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στο Δημόσιο, χωρίς εναλλακτικό - ορθολογικό μοντέλο στην πράξη και με βάση τους στόχους της κυβέρνησης και τις προτάσεις του Ο.Ο.Σ.Α., θα οδηγήσουν στην κατάργηση και συγχώνευση πολλών Υπηρεσιών και Οργανικών Μονάδων, στην παραπέρα επιβάρυνση των πολιτών για Δημόσια και κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς και σε επιπλέον απολύσεις προσωπικού.

          Ταυτόχρονα, η δέσμευση της κυβέρνησης στην τρόικα, για έξοδο 150.000 εργαζομένων από το Δημόσιο μέχρι το 2015, θα έχει ως αποτέλεσμα νέες, δεκάδες χιλιάδες, απολύσεις από το Δημόσιο. Είναι αποκαλυπτικό ότι η τρικομματική κυβέρνηση, πέρα από τις αντιλαϊκές και διαλυτικές για τις Δημόσιες Υπηρεσίες πολιτικές της, αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμη και τα μέτρα που αποφασίζει, όπως έγινε με την εφεδρεία!

          Την στιγμή, επίσης, που με την απειλή της συνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και της εφεδρείας η κυβέρνηση οδήγησε σε αναγκαστικές παραιτήσεις χιλιάδες υπαλλήλους, με δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τους εργαζόμενους.

Είναι φανερό ότι η ενδοτική προς στην τρόικα πολιτική της κυβέρνησης, τόσο για την εφεδρεία, όσο και για τον αριθμό των εργαζομένων που πρέπει να «αποχωρήσουν» μέχρι το 2015, δεν έχει ισορροπία, είναι ένα εκκρεμές χωρίς αρχή, τέλος και λογική. Συνεπώς είναι αυτονόητο ότι δρομολογείται ένα ακόμη κύμα επιθέσεων στα λαϊκά Δημόσια και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών.

Είναι πλέον, εδώ και καιρό, αντιληπτό απ’ όλους, ότι αυτή η πολιτική της κατάργησης των Δημοσίων Υπηρεσιών, των απολύσεων, της μείωσης μισθών και συντάξεων, της φορολογικής λαίλαπας οδηγούν την κοινωνία, το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, στη φτώχια και στην ανέχεια, ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει κάθε παραγωγική προοπτική της χώρας. Η μνημονιακή αυτή πολιτική πρέπει να ανατραπεί.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

δημοσίευσε ...