Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Έτσι πληρώνονται οι Ιδιώτες για τα απορρίμματα ...?



"Αττικό Νοσοκομείο"

















"κλεμμένο" από : 
 plateiaippodameias.blogspot.com

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ:ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Τελικά, το παιχνίδι που παιζόταν με τα σκουπίδια στο Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι έγινε αντιληπτό... «Πιο πολλά κιλά, πιο πολλά λεφτά» ήταν η βασική αρχή, την οποία, όπως φαίνεται, τηρούσε απαρεγκλίτως η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την αποκομιδή των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, αυγαταίνοντας τις εισπράξεις, αφού μεθοδευμένα τα κιλά ήταν πιο πολλά όταν έφευγαν από το νοσοκομείο και πολύ λίγα όταν έφθαναν στον ΧΥΤΑ.

Έτσι οι εισπράξεις της ιδιωτικής εταιρείας γίνονταν όλο και περισσότερες. Τα επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα λοιπόν που παράγει το νοσοκομείο Αττικό στο Χαϊδάρι, χρυσοπληρώθηκαν και μάλιστα, όπως λένε ορισμένοι, με ρήτρα... χρυσού.
Σύμφωνα με έλεγχο που έκαναν οι επιθεωρητές Υγείας στο νοσοκομείο, η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο της μεταφοράς τους, αντί να πληρώνεται με 45.000 ευρώ το τρίμηνο, όπως προβλέπει η σύμβαση, έχει καταφέρει να εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από το 2007 μέχρι σήμερα.
Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές Υγείας, παρατηρήθηκαν και άλλα προβλήματα στη σύμβαση που έχει υπογράψει ο ιδιώτης με το νοσοκομείο, το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την ημέρα λειτουργίας του, καθώς ακόμη δεν έχει συνταχθεί η σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Απευθείας ανάθεση
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία μεταφοράς ιατρικών αποβλήτων, οι ελεγκτές παρατήρησαν ότι υπάρχουν διαφορετικές μετρήσεις στα κιλά των αποβλήτων που ζυγίστηκαν από το νοσοκομείο στο όχημα μεταφοράς τους σε σχέση με αυτά που ζυγίστηκαν στον ΧΥΤΑ της Φυλής, όπου πήγαν για θάψιμο. Ειδικότερα, τα κιλά που ζυγίστηκαν στο νοσοκομείο ήταν κατά πολύ περισσότερα από αυτά που ζυγίστηκαν στον ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διαφορά στις εισπράξεις της εταιρείας η οποία πληρώνεται με το κιλό. Αναλυτικά το πόρισμα αναφέρει:
«Όπως συνάγεται από τα στοιχεία που αναφέρονται αναλυτικά, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ποσοτήτων αποβλήτων που παρήγαγε το νοσοκομείο το διάστημα 2007-2010. Ειδικότερα οι ποσότητες των Μ.Χ. αυξήθηκαν σε ποσοστό 99,70%, ενώ οι ποσότητες των ΜΤΧ σε ποσοστό 37,93%. Η εν λόγω αύξηση δεν δικαιολογείται σε σχέση με τη μέση τιμή των ιατρικών αποβλήτων που παράγονται από κάθε ασθενή με βάση τα διεθνή βιβλιογραφικά δεδομένα, ήτοι 0,7 kg την ημέρα ανά ασθενή.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με βάση τους νοσηλευθέντες ασθενείς το 2007 σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, ήτοι 33.456 ασθενείς, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων θα έπρεπε να ήταν 23.420 kg, ενώ η τελική παραγόμενη ποσότητα το ίδιο έτος ανέρχεται σε 219.972 kg.
Με βάση τους νοσηλευθέντες ασθενείς το 2010 σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, ήτοι 47.442 ασθενείς, το σύνολο των παραγόμενων αποβλήτων έπρεπε να ήταν 33.209 kg, ενώ η τελική παραγόμενη ποσότητα το ίδιο έτος ανέρχεται σε
407.682,57 kg».
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η εν λόγω εταιρεία έχει πάρει το έργο της μεταφοράς των ιατρικών αποβλήτων του Αττικού Νοσοκομείου με απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του έργου αξίας κάτω των 45.000 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι για τέτοια χαμηλής αξίας έργα δεν χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός. Ωστόσο η εν λόγω εταιρεία, που δουλεύει και με το Ωνάσειο, πήρε τη δουλειά για τρεις μήνες και στη συνέχεια έγιναν αλλεπάλληλες παρατάσεις της υπάρχουσας σύμβασης.
Το πόρισμα
Για το θέμα των χρημάτων που εισπράττει η εταιρεία, το πόρισμα του ελέγχου αναφέρει:
«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται, ο συγκεκριμένος όρος δεν τηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια που ίσχυε η σύμβαση και η επ’ αορίστου χρονικού διαστήματος παράταση αυτής, ενώ από τον Μάιο του 2008 ώς τον Ιούνιο του 2010 υπήρξε συνεχής αύξηση της μηνιαίας δαπάνης που καταβαλλόταν από το νοσοκομείο στην ως άνω εταιρεία για τη διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, δεδομένου ότι αυτή υπερέβαινε μηνιαία, σε αρκετές περιπτώσεις, κατά πολύ το ποσό των 45.000 ευρώ που είχε συμφωνηθεί για το τρίμηνο. Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια το νοσοκομείο να καταβάλει στην ανάδοχο εταιρεία στο διάστημα από 1.8.2007 ώς 31.1.2011 το συνολικό ποσό των 2.158.284,96 ευρώ . Επισημαίνεται ότι ο όρος της σύμβασης για καταβολή τριμηνιαίου τμήματος συνολικού ποσού 45.000 ευρώ δεν ήταν δυνατό να τηρηθεί λόγω της παραγόμενης ποσότητας των νοσοκομειακών και το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μόνο με τη διενέργεια ενός
δημόσιου διαγωνισμού».
Είναι πολλά τα λεφτά…
Την έρευνα παρακολουθεί στενά ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής, που συμφώνησε με τους επιθεωρητές Υγείας, οι οποίοι έστειλαν το πόρισμα στον εισαγγελέα για να διερευνήσει και τυχόν ποινικές ευθύνες που ενδέχεται να έχουν διαχρονικά οι διοικούντες το νοσοκομείο.
«Το θέμα της διαχείρισης των ιατρικών αποβλήτων δεν είναι η πρώτη φορά που μας απασχολεί» τονίζει ο επιθεωρητής στο «Π» και συμπληρώνει: «Δυστυχώς πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων κρύβονται πολλά εκατομμύρια ευρώ κέρδος, τα οποία καρπώνονται κάποιοι ιδιώτες αλλά και κάποιοι επιτήδειοι. Γι’ αυτό βέβαια ευθύνεται το κράτος, που έχει δώσει χώρο σε αυτά τα συμφέροντα των σκουπιδιών, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με περιβαλλοντικά κριτήρια έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες».
http://topontiki.gr/article/26322  
-------------------------------------------- 
 @ναρτήθηκε από: 
"timeo Danaos et dona ferentes"   


δημοσίευσε ...