Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ (απορριμμάτων) λένε οι Σπαρτιάτες."κλεμμένο" από : http://www.lakonikos.gr

Ημερίδα Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ για τα απορρίμματα
Εφαρμοσμένη σύγχρονη μέθοδος με πολλαπλά κέρδη

26/10/2011
Τη φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δ. Σπάρτης παρουσίασε την περασμένη Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Συμπόσιο» ο εκπρόσωπος του ΔΣ της εταιρίας λαϊκής βάσης «Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ» κ. Σταύρος Αργυρόπουλος.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν τοπικοί φορείς και πολίτες, ενώ έγινε μία πλουραλιστική παρουσίαση της πρότασης της λακωνικής εταιρίας για διαχωρισμό απορριμμάτων στην πηγή. Αφορμή της σύγχρονης και οικονομικής αυτής μεθόδου, που χρησιμοποιείται κατεξοχήν ευρωπαϊκά, αποτέλεσε η παρουσίαση της πρότασης θερμόλυσης-αεριοποίησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, αρχές Ιουνίου. Μέθοδος στην οποία η «Λακωνική Βιοενεργειακή» αντίκειται πλήρως, ως την πλέον επικίνδυνη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Για την εταιρία, η προχθεσινή βραδιά αποτέλεσε την πρώτη εκστρατεία ενημέρωσης, με στόχο την γνωριμία της με το σπαρτιατικό κοινό, αλλά και την παρουσίαση, μεθόδων, προτάσεων και στόχων για την οριστική επίλυση του εδώ και χρόνια άλυτου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Κατά την εισήγησή του, ο γεωπόνος και επιχειρηματίας κ. Στ. Αργυρόπουλος, έκανε μία πρώτη παρουσίαση της εταιρίας «Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ», την οποία και εκπροσωπεί, σημειώνοντας:
«Η νεοσύστατη εταιρία έχει πολυμετοχική βάση και αυτή τη στιγμή την εκπροσωπούν συνολικά 30 λάκωνες που είναι και οι ιδρυτές της εταιρίας.
Είμαστε νοήμονες πολίτες, είμαστε περήφανοι πολίτες και τελικά είμαστε ενημερωμένοι πολίτες.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων μας δηλ. καύσης-πυρόλυσης-θερμόλυσης ή πλάσματος-αεριοποίησης. Και επειδή δεν είμαστε έτσι απλά αντίθετοι στην οποιαδήποτε καύση, προτείνουμε μέθοδο και λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας.
Σε ανοικτές συνελεύσεις-παρουσιάσεις ενημερώνουμε το λάκωνα πολίτη-κοινότητα, για τη μέθοδο που εμείς θεωρούμε σωστή. Όλοι οι επιστήμονες, έλληνες και ξένοι, προτείνουν για τη Λακωνία την ίδια μέθοδο που και εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε και να παρουσιάσουμε.
Σε φωνές και προτάσεις ότι η μέθοδός μας δεν είναι εφαρμόσιμη γιατί εμείς οι έλληνες δεν είμαστε ικανοί να μάθουμε και να εφαρμόσουμε, ξεκινήσαμε από το μηδέν, να βρούμε, να έρθουμε σε επαφή και τέλος να παρουσιάσουμε τη μέθοδο και τον τρόπο εφαρμογής της.   Προϋπολογισμοί, μελέτες, υγειονομικοί όροι, νομοθεσία ευρωπαϊκή και εθνική, συσσωρευμένη εμπειρία 30 ετών από ανθρώπους, εταιρίες, επιστημονικές ομάδες και δήμους στο εξωτερικό, έγιναν δική μας γνώση, ώστε να εφαρμόσουμε στη πόλη της Σπάρτης και ευρύτερα στο Νόμο Λακωνίας την πιο μοντέρνα-οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον που ζούμε μέθοδο».

Η μέθοδος
Αντιπρόταση στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και κόντρα σε περιβαλλοντικούς κινδύνους αλλά και ενδεχόμενα κερδοσκοπικά παιχνίδια, παρουσίασε στην πρώτη ενημερωτική της ημερίδα η Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ
Στη συνέχεια, ο κ. Αργυρόπουλος παρουσίασε την προτεινόμενη μέθοδο της εταιρίας, το διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, εκεί δηλαδή όπου αυτά παράγονται (είτε είναι το σπίτι, είτε ο χώρος εργασίας, είτε το εστιατόριο και το ξενοδοχείο).
«Διαχωρισμός των απορριμμάτων μας πρακτικά σημαίνει δυο πράγματα. Ξεχωριστή συλλογή των οργανικών (και οργανικά είναι κυρίως τα αποφάγια μας, αλλά και οτιδήποτε φυτικά και ζωικά απορρίμματα). Και ξεχωριστά τα υλικά που ανακυκλώνονται. Αυτά είναι το χαρτί, τα πλαστικά πάσης φύσεως, το γυαλί και τα μέταλλα».

Ο σκοπός
Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, για να εφαρμοστεί η εν λόγω μέθοδος και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων, ιδρύθηκε εταιρία πολυμετοχικής βάσης με σκοπό «την πλήρη και συστηματική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη μοντέρνα διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και τη πρόθεση μας να αναλάβουν όλοι οι πολίτες ενεργό ρόλο στην εταιρία λαϊκής βάσης, ώστε να υλοποιηθεί ο σκοπός».

Ο ρόλος
«Ο οποιοσδήποτε θέλει και μπορεί ας διαχειριστεί τα απορρίμματά μας», τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος, αναφερόμενος στο ρόλο της εταιρίας. Πρόσθεσε δε, ότι δε βρίσκονται ούτε αντίθετοι ούτε απέναντι στους δήμους, τις δημοτικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με τον όρο όμως, ότι σε καμία περίπτωση δε θα καίγονται ή αεριοποιούνται τα απορρίμματα. «Οποιοσδήποτε εφαρμόσει τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή των οργανικών και ανακυκλώσιμων, εμείς θα είμαστε δίπλα του και έτοιμοι να βοηθήσουμε αυτή την ενέργεια με πολλούς τρόπους», υπογράμμισε, προσθέτοντας:
«Ήδη τώρα, το 90% της Ευρώπης εφαρμόζει διαλογή στη πηγή και εν όψει του έτους 2015 όλα τα απορρίμματα θα τοποθετούνται σε ξεχωριστούς χρωματιστούς κάδους.
Επαναλαμβάνουμε κατηγορηματικά ότι σε αντίθετη μέθοδο, που εμπεριέχει καύση των απορριμμάτων μας, με οποιαδήποτε ονομασία που σκόπιμα μπερδεύει τον κόσμο, θα σταθούμε πολέμιοι.
  Επικροτούμε και στηρίζουμε την πολύ καλή ιδέα του δημάρχου Σπάρτης και πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας κ. Στ. Αργειτάκου να οργανώσει διημερίδα αφιερωμένη στη διαχείριση των απορριμμάτων. Εκ των ομιλητών πρόεκυψε, ότι και οι τρεις έγκριτοι επιστήμονες που μίλησαν και ανέπτυξαν μεθόδους διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στο Δ. Σπάρτης ειδικά, αλλά και στη Λακωνία γενικότερα, η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος διαχείρισης των απορριμμάτων μας είναι η διαλογή στη πηγή, η ανακύκλωση και η ταφή του ελάχιστου πλέον μη ανακυκλώσιμου μέρους τους σε χώρο ΧΥΤΥ».
Ξεκαθαρίζοντας πως πέρασαν αρκετά χρόνια αδράνειας χωρίς ουσιαστικά να επιτευχθεί κανένα αποτέλεσμα, ο κ. Αργυρόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι «ευχής έργον είναι να μην αρχίσουμε να πληρώνουμε πρόστιμα στο όνομα μίας άτολμης και πιθανά σκόπιμης πολυετούς αδράνειας, την ίδια ώρα που τα σκουπίδια καίγονται και ο τόπος μολύνεται».
«Πρόθεσή μας δεν είναι να ιδρύουμε εταιρίες, ούτε εργολάβοι απορριμμάτων να γίνουμε, αλλά να υποδεικνύουμε, να συμβουλεύουμε και να συνεργαζόμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις ως απλοί πολίτες με τις αρμόδιες αρχές για την καλύτερη και φιλικότερη μέθοδο διαχείρισης», επεσήμανε.

Όχι στην καύση
Μιλώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τα δηλητηριώδη αέρια που εκλύονται από τη μέθοδο καύσης των απορριμμάτων, αλλά και για κερδοσκοπικά παιχνίδια που κρύβονται πίσω από εγχειρήματα ξένων εταιριών, με μεθόδους επικίνδυνες για την Υγεία, ο κ. Αργυρόπουλος δήλωσε:
«Κάποιοι κύριοι παραπληροφορούν τον κόσμο, λέγοντας ότι ο διαχωρισμός στα απορρίμματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Κάποιοι συμπολίτες μας και είναι αρκετοί, μυρίστηκαν εύκολα χρήματα και ήδη αυτοχρήστηκαν αντιπρόσωποι κάποιων ξένων εταιριών-εργολάβων καύσης. Μπροστά στα απίστευτα χρήματα που “βγάζουν” τα απορρίμματα, το μόνο εύκολο που θέλουν να κάνουν είναι να τα κάψουν. Είναι πολίτες της διπλανής σας πόρτας. Κανένας μέχρι τώρα δεν εμφανίστηκε να εξηγήσει ποιον και τι πρεσβεύει. Χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει καύση απορριμμάτων για το περιβάλλον, τυφλωμένοι από τα χρήματα και άσχετοι με τη διαδικασία, προωθούν ξένα προς το τόπο συμφέροντα.

Κάλεσμα συμμετοχής
Δηλώνουμε δημόσια ότι σας κάνουμε πρόταση να συμπράξουμε μαζί, οργανώνοντας και ιδρύοντας από κοινού εταιρία για την αξιοποίηση του πλούτου των απορριμμάτων μας.
Οι πολίτες θα είναι ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα τριπλά κερδισμένοι. Πρώτον με τη συμμετοχή τους σε πολυμετοχική εταιρία λαϊκής βάσης. Δεύτερον μέσω του δικού τους δήμου που θα συμπράττει στο εγχείρημα. Τρίτον μέσω της άμεσης υπευθυνότητας όλων των εμπλεκομένων στη σωστή διαχείριση και αποτελεσματικότητα με μοναδικό γνώμονα το περιβάλλον και τη φύση που ζούμε.
Τα απορρίμματα είναι ένα καθημερινά παραγόμενο προϊόν από όλους μας, ένας κοινωνικοποιημένος πλούτος. Αν όμως καούν παράγουν δηλητήρια, διοξίνες και ουράνια για όλη την κοινωνία. Δε δεχόμαστε πλέον ούτε ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου άλλο δηλητήριο από τη στιγμή που υπάρχει μέθοδος η οποία παράγει μηδέν.
Η συμβολική τιμή των 50 ευρώ στη πρόθεση αγοράς έστω και μιας μετοχής δεν αντιπροσωπεύει την αξία της. Η πραγματική αξία της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κάθε συμπολίτη-δημότη σε μια οικολογική και αειφόρο διαχείριση των πολύτιμων υλικών που βρίσκονται μέσα στα απορρίμματα. Η απλή εγγραφή του ονόματός του χωρίς ίχνος πληρωμής είναι η έμπρακτη εμπιστοσύνη για την προσπάθεια μας».
«Είμαστε έτοιμοι να επισκεφθούμε μαζί με το δήμαρχο και οποιονδήποτε άλλο δημοτικό παράγοντα μια ή και περισσότερες από τις 200 και πλέον μονάδες διαχείρισης στερεών αστικών αποβλήτων, διάσπαρτες σε 17 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, όπου εφαρμόζεται από το 1992 η προτεινόμενη από τη “Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ” μέθοδος», υπογράμμισε ο κ. Αργυρόπουλος προσθέτοντας παράλληλα ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε από κοινού τα προτεινόμενα οικόπεδα του δήμου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας ήδη έχουν υποδειχτεί σε ανταγωνιστική εταιρία και μέθοδο».

-------------------------------------------
  @ναρτήθηκε από: 
"timeo Danaos et dona ferentes"   

δημοσίευσε ...