Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Δεν πιάνει τους στόχους η Ελλάδα, σύμφωνα με το Ρόιτερ, νέα μέτρα στον ορίζοντα



Όχι ότι είχε κανείς πιστέψει τον πρόεδρο της τρικομματικής συγκυβέρνησης και πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά όταν εκστομούσε την λαοπλάνα έκφραση 

 «αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία», όπως ακριβώς  άλλωστε έκανε κατ’ επανάληψη και προεκλογικά που με ψεύτικες υποσχέσεις αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου υφάρπαξε την ψήφο του λαού.
Αλλά τώρα, πριν καν κατατεθούν προς ψήφιση τα μέτρα που βάζουν  ταφόπλακα στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας που ήδη βιώνει την φτώχια και την εξαθλίωση των προηγούμενων μνημονίων, έρχεται δημοσίευμα του Ρόιτερ που εξαγγέλλει  νέα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να μπορεί να πιάσει το στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και σε ποιους θα βρουν πεδίο εφαρμογής τα νέα αυτά μέτρα όταν τα σημερινά που σχεδιάζουν δεν θα αφήσουν στην κυριολεξία τίποτα όρθιο.


Διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα του left.gr

 Πριν ακόμα περάσουν τα νέα μέτρα του «πακέτου» των 13,5 δισ. που προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή ως την ερχόμενη Τετάρτη, δημοσίευμα του Ρόιτερ που επικαλείται προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν πιάνει τον στόχο για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Αντίθετα, σε ένα ευνοϊκό σενάριο, θα προσεγγίζει το 136% και ήδη αναφέρεται η ανάγκη «για έκτακτο δανεισμό της χώρας και για νέες μεταρρυθμίσεις». Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται πως η συνταγή με τα νεοφιλελεύθερα «φάρμακα» δεν φέρνει αποτέλεσμα, μένει να αποδειχτεί σε ποια δοσολογία θα αποδειχτεί -αν δεν είναι ήδη- θανατηφόρα για την κοινωνία.

Οι πολλαπλές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών εταίρων ότι τα επερχόμενα μέτρα «είναι τα τελευταία» φαίνεται ήδη, και δυστυχώς δεν αποτελεί καν έκπληξη, ότι θα αποδειχθούν κενές περιεχομένου.

Πριν ακόμα ψηφιστεί το «πακέτο» των 13,5 δισ., με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σε ένα μόνο άρθρο, ως την επόμενη Τετάρτη,  δημοσίευμα του Ρόιτερ προαναγγέλει νέα μέτρα καθώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο της μείωσης του ΑΕΠ στο 120% ως το 2020 -αριθμητικός στόχος που χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία για όλα τα επώδυνα μέτρα και τις καταστροφικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα, δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ με τον εύγλωττο τίτλο «Το ελληνικό χρέος χάνει κατά πολυ το στόχο, [σύμφωνα με] αξιωματούχο της ευρωζώνης» (Greek debt to badly miss target - euro zone official),  η Ελλάδα δεν θα πετύχει τον στόχο για μείωση του ελλείμματας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του ΔΝΤ, που παρουσιάστηκε στο Euro Working Group, όπου αναφέρεται η ανάγκη για έκτακτο δανεισμό της χώρας, όπως και για νέες μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο στόχος. Θα είναι κοντά στο 136% του ΑΕΠ και αυτό βάσει του θετικού σεναρίου, που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, με επιστροφή στην ανάπτυξη και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις», δηλώνει ανωνύμως στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Θα χρειαστούν νέες προαπαιτούμενες δράσεις, πέραν των υφιστάμενων 89».

«ΣΤΑ 30 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»


Εκτός από τις προβλέψεις για το χρέος, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπολογίζουν πόσα περισσότερα κεφάλαια θα χρειαστεί η Αθήνα εάν της δοθεί παράταση μέχρι το 2016 -αντί μέχρι το 2014- ώστε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%, βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου. «Οι επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης για την Ελλάδα αποτιμώνται τώρα περίπου στα 30 δισ. ευρώ», δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Euro Working Group.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι από πού θα προκύψουν αυτά τα κεφάλαια. «Το ΔΝΤ πιέζει για εμπλοκή του επίσημου τομέα στην περίπτωση της Ελλάδας, ενώ η Γερμανία αντιδρά σθεναρά. Και δεν είναι οι μόνοι», αναφέρει ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι θα χρειαστεί και νέα στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με νέα στήριξη ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί εκ νέου επί τάπητος στο νέο Euro Working Group της Δευτέρας. «Εάν υπάρξει συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις έγκαιρα, τότε η απόφαση για τη νέα χρηματοδότηση μπορεί να ληφθεί και στο επόμενο eurogroup που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Νοεμβρίου», αναφέρει το Reuters.

δημοσίευσε ...