Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Άθλια επιδρομή Ισραηλινών κομάντος στο «Estelle»


ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ!

ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΤΟ ΠΡΟΣΗΓΑΓΑΝ ΒΙΑΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΣΝΟΤ


Στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ προσήγαγαν βίαια ισραηλινά πολεμικά πλοία το ιστιοφόρο Estelle. Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μάλιστα, δημοσιοποίησε φωτογραφία από την επέμβαση.
Λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, περικυκλωμένο από ισραηλινά σκάφη, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου 20/10 το ιστιοφόρο Estelle που μετεφερε διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια.

Η επαφή με το πλήρωμα χάθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ ισραηλινοί κομάντος με μάσκες επιχείρησαν να ανέβουν στο ιστιοφόρο.
Στο Estelle επέβαιναν πέντε Έλληνες, μεταξύ των οποίων και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοδέλας.

Σαφείς ισραηλινές απειλές, το βράδυ της Παρασκευής 19/10, έλεγαν πως δεν θα το αφήσουν να πλησιάσει τις ακτές της Γάζας κοντύτερα από 12 ναυτικά μίλια.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τους ακτιβιστές, λίγο μετά τις 11:00 του Σαββάτου 20/10 πολεμικά πλοία (3 - 6) περικύκλωσαν το Estelle. Οι επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο δήλωσαν στις ισραηλινές αρχές ότι επιθυμούν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Λίγα λεπτά αργότερα, μεταδόθηκαν μηνύματα ότι το Estelle δέχεται επίθεση. Κατά τις πληροφορίες αυτές, το ιστιοφόρο δέχθηκε την επίθεση σε διεθνή  ύδατα. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνονται από τους ακτιβιστές, άνδρες με μάσκες προσπάθησαν να ανέβουν στο Estelle.

Η είδηση για την, τρίτη κατά σειρά, επίθεση του ισραηλινού κράτους σε πλοία που μεταφέρουν βοήθεια προς τη Γάζα, άρχισε στη συνέχεια να μεταδίδεται και στα μεγάλα δίκτυα όπως το ΒBC.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης οργανώθηκαν αμέσως σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως  σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, αλλά και στο λιμάνι του Ασντοτ όπου οδηγήθηκε το Εστέλ με τους 30 επιβάτες του.

Το Ισραήλ  έχει ξεκαθαρίσει προκλητικά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει την προσέγγιση του ιστιοφόρου στο λιμάνι της Γάζας.

Στο πλοίο επέβαιναν άλλοι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Ισπανία, καθώς και πολίτες από τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, αλλά και τρεις πολίτες του Ισραήλ.

«Το ταξίδι αυτό αποδεικνύει την αλληλεγγύη των λαών απέναντι σε μια κατάσταση απαράδεκτη» παρατήρησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Δημήτρης Πλειώνης, εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»









Πηγή : iskra

δημοσίευσε ...