Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Διεθνής διασυρμός για τη σύλληψη Βαξεβάνη

"κλεμμένο" από :apnet.gr
Διεθνής διασυρμός για την Ελλάδα λόγω της δίωξης του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού HOT DOC Κώστα Βαξεβάνη έπειτα από τη δημοσίευση της «λίστας Λαγκάρντ» καθώς τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης αλλά και εκτός της ηπείρου περιγράφουν τα γεγονότα με τα μελανότερα χρώματα. Ο δημοσιογράφος θα παρουσιαστεί σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί.

Ο Κώστας Βαξεβάνης συνελήφθη χθες το πρωί σε φιλικό σπίτι όπου βρισκόταν στη Δροσιά, ύστερα από σχετική εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Ο εκδότης του περιοδικού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που, σύμφωνα με την κατηγορία, συνίσταται στην επεξεργασία και προβολή προσωπικών δεδομένων όλων όσων τα ονόματα περιλαμβάνονται στη φερόμενη ως «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με το συνήγορό του Β. Καπερνάρο, ο δημοσιογράφος θα ζητήσει προθεσμία για να συγκεντρώσει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην απαλλαγή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του εισαγγελέα ο Κ. Βαξεβάνης ισχυρίστηκε ότι η λίστα που δημοσιεύτηκε είναι η «πραγματική λίστα Λαγκάρντ».

Εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα συμπαράστασης, μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στο facebook, αλλά και το twitter, οι χρήστες δεν σταμάτησαν να εκφράζουν τη γνώμη τους για την υπόθεση.

Η είδηση έκανε το γύρω του κόσμου

Τα μεγαλύτερα Μέσα Ενημέρωσης της Ευρώπης αλλά και εκτός της ηπείρου περιγράφουν τα γεγονότα με τα μελανότερα χρώματα.

«Δημοσιογράφος αποκαλύπτει φοροφυγάδες και συλλαμβάνεται» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της έγκριτης γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» η οποία στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρεται στα ονόματα συγγενών πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων που εμπεριέχονται στην εν λόγω λίστα και καυτηριάζει την κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών να αξιοποιήσουν τη λίστα με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Στο ίδιο ύφος και το περιοδικό Der Spiegel το οποίο αναφέρθηκε διεξοδικά στην υπόθεση της σύλληψης του Κώστα Βαξεβάνη, λίγες ημέρες μετά το άρθρο του με το οποίο υποστήριζε πως οι Έλληνες πολιτικοί δεν αξίζουν την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Το γερμανικό περιοδικό αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του κ. Βαξεβάνη στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter όπου ανέφερε πως αντί οι αρχές να ζητούν την αλήθεια, καταζητούν έναν δημοσιογράφο.

«Η λίστα ανεβάζει την ένταση στην Ελλάδα» ανέφερε και η αμερικανική εφημερίδα New York Times.
Το γαλλικό περιοδικό L'Humanite κάνοντας αναφορά στην υπόθεση έγραψε χαρακτηριστικά «Στην Ελλάδα δεν πρέπει να λες την αλήθεια διότι συλλαμβάνεσαι».

Αντί να χυθεί άπλετο φως για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να εντοπιστούν εκείνοι που φοροδιαφεύγουν εδώ και χρόνια βγάζοντας κρυφά τα χρήματα τους στην Ελβετία ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να συλλάβει τον Κώστα Βαξεβάνη που δημοσίευσε τη «μυστηριώδη» λίστα Λαγκάρντ. Το παραπάνω είναι το σχόλιο της διαδικτυακής έκδοσης της Ιταλικής εφημερίδας La Repubblica που δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο με ολόκληρο το χρονικό της παράδοσης της λίστας από την Λαγκάρντ στις ελληνικές αρχές και την ολιγωρία των υπευθύνων που αδράνησαν για πολλά χρόνια.

Πηγή: tvxs.gr, 
29-10-2012

δημοσίευσε ...