Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Έσκασε η βόμβα για τα απορρίμματα

Στους τομείς της Υγείας, της ενέργειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -με επίκεντρο την διαχείριση απορριμμάτων επικεντρώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον της γερμανικής πλευράς όπως διαπιστώθηκε από την χθεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. 

Ήταν μια βόμβα που επιτέλους έσκασε, αφού ψηνότανε εδώ και πολύ καιρό, από την εποχή της δημιουργίας του Καλλικράτη που συνέπιπτε με την υπογραφή του μνημονίου.
Η τεράστια αργοπορία στα έργα της διαχείρισης, η αλλαγή του τρόπου μέτρησης και χρέωσης των δήμων, η νομοθετικές ρυθμίσεις που έδιναν το δικαίωμα σε ιδιώτες να αναλάβουν αποκομιδή και διαχείριση, η δημιουργία των περιφερειακών φορέων Α.Ε. και στη συνέχεια η επιμονή της τρόικας να στην διαχείριση αν και δεν αποτελούν δημοσιονομικό θέμα… όλα έδειχναν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει με τα σκουπίδια.

Και να που έρχεται η Μερκελ για να αποκαλύψει ότι τα σκουπίδια στην Ελλάδα παρουσιάζουν τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον  για τους Γερμανούς, αρκεί να απελευθερωθεί νομοθετικά η αγορά.

Οι Γερμανοί γνωρίζουν και έχουν δοκιμάσει το μέγεθος της διαφθοράς του ελληνικού κράτους και το πόσο μπορούν να μειώσουν το κόστος διαχείρισης από την ελαστικότητα των ελέγχων ασφαλείας και των διαβλητών πιστοποιήσεων.

Αυτές οι δράσεις άλλωστε βρίσκονται και στο επίκεντρο της δράσης της Task Force στην Ελλάδα, στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές χθες η Ανγκελα Μέρκελ. Υγεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορολογικό είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται τόσο ο Χορστ Ράιχενμπαχ όσο και ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, υφυπουργός της Γερμανικής κυβέρνησης και εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική διάσκεψη.

Ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων αναμένεται να προχωρήσει με ΣΔΙΤ, έτσι ώστε τα δάνεια και οι αποδώσεις να επανέρχονται στις γερμανικές τράπεζες και σ’ αυτό επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος πριν πάρουμε τα 31 δις. Η κα Μέρκελ έδωσε διορία 9 ημερών για να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που ενδιαφέρουν Γερμανούς επενδυτές.

Πηγή : myota.gr

δημοσίευσε ...