Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Με συνθήκες γαλέρας οι εργαζόμενοι "κοινωφελούς εργασίας"


Καθημερινά βγαίνουν και καινούργια στοιχεία εκμετάλλευσης εργαζομένων στο πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» μέσω ΜΚΟ από δημοτικές αρχές που χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους για να καλύψουν πάγιες και διαρκής ανάγκες όπως αυτή της υπηρεσίας καθαριότητας, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για το μεγαλύτερο μέρος της πεντάμηνης διάρκειας του προγράμματος.

 Έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές ότι οι δημοτικές αρχές βρήκαν την «ευκαιρία» μέσω του προγράμματος να αποκτήσουν προσωπικό σε «τιμή ευκαιρίας» (!) μιας και οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έχουν μηδέν μισθολογικό κόστος για τους δήμους που τους χρησιμοποιούν.

Ωστόσο η ενασχόληση των εργαζομένων του προγράμματος σε εργασίες εκτός μνημονίου(!) συνεργασίας Δήμου-ΜΚΟ ξεπερνάει τα όρια του  νόμιμου αλλά πολύ περισσότερο του ηθικού.

Με αμοιβή εκτός Ε.Γ.Σ.Σ. , χωρίς βαρέα ένσημα, χωρίς ανθυγιεινό επίδομα, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και γάλα !!!

Ακολουθεί σχετικό δημοσίευμα από το left.gr για εργαζόμενους στους ΟΤΑ του νομού Λέσβου.

Με το συντονιστικό των εργαζόμενων στην κοινωφελή εργασία και το Σύλλογο των εργαζόμενων ΟΤΑ του Δήμου Λέσβου συναντήθηκε χθες Δευτέρα στα γραφεία του Δήμου Λέσβου αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λέσβου με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Ζερδελή.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση των περίπου 420 εργαζόμενων με πεντάμηνες συμβάσεις στο Δήμο Λέσβου μέσω της Μ.Κ.Ο. «Ηλιακτίδα». Όπως οι ίδιοι τόνισαν ήδη διανύουν τον τέταρτο μήνα της εργασίας τους και για τους περισσότερους σε λιγότερο από ένα μήνα λήγουν οι συμβάσεις. Πολλοί εργάζονται μέσα σε δύσκολες συνθήκες χωρίς τα αναγκαία υλικά (γάντια, σκούπες, σακούλες κλπ.). Άλλοι αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για να βρεθούν στο χώρο της εργασίας τους καταλήγοντας αντί να πληρώνονται, να πληρώνουν για να δουλεύουν, αφού, ενώ συμπλήρωσαν ήδη 4 μήνες δουλειάς, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν εξοφληθεί παρά μόνο για τον 1,5 μήνα.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ μετά τη συνάντηση τόνισε:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ είχε πολύ έγκαιρα και σε τοπικό επίπεδο εκφράσει την αντίθεσή του στον τρόπο που επιχείρησε η κυβέρνηση να εφαρμόσει την κοινωφελή εργασία, ουσιαστικά καταργώντας το εργατικό δίκαιο – ή ό,τι τουλάχιστον απέμεινε απ’ αυτό στην εποχή των Μνημονίων. Ανεξάρτητα, όμως, από τη θέση μας αυτή θεωρούμε ανεπίτρεπτο στους εργαζόμενους να μην καταβάλλονται έγκαιρα τα δεδουλευμένα τους. Πίσω απ’ τον καθένα απ’ αυτούς τους 420, υπάρχουν πιεστικές ανάγκες επιβίωσης και κάθε μέρα καθυστέρησης είναι για τον καθένα κι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πως πρέπει να αλλάξει αυτή η μορφή αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ και να δοθεί η δυνατότητα στους Δήμους να έχουν οι ίδιοι προσωπικό για την υλοποίηση των δράσεών τους με σεβασμό στην εργατική νομοθεσία.

Παράλληλα, αξιοποιώντας τις όποιες δυνατότητες μας δίνονται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θα καταθέσουμε ερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Τονίζουμε, ωστόσο, για μια ακόμα φορά τις ευθύνες που βαραίνουν τους τοπικούς πολιτευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση ή και συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν. Ας πάψουν να παριστάνουν είτε τους θιγμένους είτε τους σωτήρες (αν μη τι άλλο χωρίς αντίκρισμα όπως αποδεικνύεται), τη στιγμή που η πολιτική που και με τα δυο τους χέρια ψηφίζουν είναι εκείνη που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως αναλώσιμα σε μια μηχανή παραγωγής υπερκερδών για τους λίγους, μετατρέποντας την εργατική νομοθεσία σε κουρελού».

δημοσίευσε ...