Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Στο «κενό» για τέταρτη φορά η διαδικασία των ΣΔΙΤ στο δήμο Πατρέων

Για άλλη μια φορά, τέταρτη στη σειρά, έπεσε στο κενό η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής Πατρέων και του δημάρχου κ. Δημαρά προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση για την κατασκευή υπέρμετρου μεγέθους εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων μέσω διαδικασίας Σ.Δ.Ι.Τ.
Η δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου Πατρέων με την ενισχυμένη παρουσία μελών της διοίκησης της ΠΟΕ – ΟΤΑ στην Αχαϊκή πρωτεύουσα και στο χώρο που θα διεξαγόταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απέτρεψε την διεξαγωγή της.
 

Η επίμονη προσπάθεια της δημοτικής αρχής, «εμπνευσμένη» από την ελληνογερμανική συνεργασία, για κατασκευή ενός τεράστιου εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων  απορριμμάτων με προκρινόμενη μέθοδο αυτή της καύσης και με την «σύμπραξη» των ιδιωτών – εργολάβων, εξυπηρετεί μόνο τα δικά τους συμφέροντα υπονομεύοντας τα συμφέροντα των πολιτών, τόσο  σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο. 

 
Η απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων  και η παράδοση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης όπως αυτή της δημόσιας υγείας στην ιδιωτική κερδοσκοπία θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των δημοτών.
 
Οι μικρού μεγέθους σταθμοί επεξεργασίας απορριμμάτων χαμηλού κόστους, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση, η κομποστοποίηση και τέλος η ταφή του ελάχιστου  υπολείμματος , διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα του φορέα διαχείρισης, είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τα απορρίμματα .
 
Κάθε άλλη μορφή διαχείρισης που στηρίζεται αποκλειστικά στην αισχροκέρδεια των μεγαλοεργολάβων, θυσιάζοντας τους εργαζόμενους, το περιβάλλον και τον πολίτη θα βρίσκει αντιμέτωπους το σύνολο των εργαζομένων της τοπικής αυτοδιοίκησης και την κοινωνία. 

δημοσίευσε ...