Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

«Διαίρει και βασίλευε» στο Δημ. Γόρτυνας, απλήρωτοι οι μόνιμοι … πληρωμένοι οι αιρετοί, οι ειδ. Σύμβουλοι και οι συμβασιούχοι

Δήμος Γόρτυνας : Απλήρωτοι έμειναν οι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου !

Ένα ακόμα δείγμα για τις συνέπειες που θα έχει η πολιτική της περιστολής των δημοσίων δαπανών, όπως την αντιλαμβάνονται αυτοί που σχεδιάζουν και εφαρμόζουν τα μνημόνια, είχαμε πριν λίγες μέρες στο δήμο Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου. Ο δήμος εδώ και καιρό αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, που έκαναν το δήμαρχο κ. Σχοιναράκη να δηλώσει από τον περασμένο Απρίλιο, ότι «με μαθηματική ακρίβεια ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στο Δήμο Γόρτυνας οδηγεί στο "λουκέτο"».

Η δημοτική αρχή επέλεξε όμως έναν πρωτοφανή τρόπο, για να αναδείξει (όπως ισχυρίζεται η ίδια) το οικονομικό πρόβλημα του δήμου, αφού απ’ ότι φαίνεται η συνάντησή της με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Δεικτάκη τον προηγούμενο μήνα, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Έτσι μετά από πολλές πιέσεις του δημάρχου προς την αρμόδια υπηρεσία, δεν κατεβλήθησαν οι μισθοί των μονίμων υπαλλήλων στις 13/10, αλλά επιλέχθηκε αντί αυτών να πληρωθούν κανονικά οι αιρετοί του δήμου, οι ειδικοί συνεργάτες και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι...

Ταυτόχρονα η δημοτική αρχή επέμεινε να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός της μισθοδοσίας των μόνιμων υπαλλήλων, για να δοθούν χρήματα σε ιδιώτη, ο οποίος είχε προχωρήσει σε κατάσχεση χρηματικού ποσού με δικαστική απόφαση.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν έκτακτη συνέλευση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής και αποφάσισαν να ζητήσουν την έκτακτη σύγκληση του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου και να κινηθούν νομικά για να αντιμετωπίσουν τη μη καταβολή της μισθοδοσίας τους.

Είναι αδιέξοδο όμως να στήνεται με τις ενέργειες της δημοτικής αρχής ένα σκηνικό «κοινωνικού αυτοματισμού» εντός των μικροκοινωνιών που αποτελούνται από τους ανθρώπους που υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση, στρέφοντας τη μια ομάδα εναντίον της άλλης, με «δόλωμα» ότι τα λεφτά δεν φτάνουν για όλους!

Η απαίτηση για πλήρη κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του δήμου, που αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας, δεν είναι δυνατό να υποστεί την παραμικρή έκπτωση και η διεκδίκησή της χρειάζεται τους αιρετούς και τους δημοτικούς υπαλλήλους στο ίδιο μέτωπο. Χωρίς να ξεχνάμε την ίδια στιγμή ότι  προαπαιτούμενο για την οικονομική επιβίωση των ΟΤΑ, είναι και η ορθολογική διαχείριση όλων των πόρων του δήμου από τους τοπικούς άρχοντες.

Αν δε φοβηθούν οι αιρετοί να τα βάλουν με την κεντρική εξουσία απαιτώντας ότι τους οφείλει, αν δε φοβηθούν να σπάσουν τις εξαρτήσεις που τόσα χρόνια είχαν από αυτήν, είναι σίγουρο ότι θα βρουν στο πλευρό τους και τους υπαλλήλους των δήμων.

Αν όμως επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τους υπαλλήλους ως μοχλό πίεσης, για να μην εκτεθούν οι ίδιοι απέναντι στους μέχρι τώρα πολιτικούς τους φίλους, αν επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την προστατευμένη από το νόμο μισθοδοσία των υπαλλήλων για να καλύψουν τα κενά των κρατικών επιχορηγήσεων και την πιθανή δικιά τους κακή διαχείριση, τότε επιλέγουν να ανοίξουν μέτωπο μόνο απέναντι στους ίδιους τους «καθημερινούς τους συνεργάτες» όπως αρέσκονται να μας αποκαλούν!

Μια τέτοια όμως τακτική, σίγουρα δεν μπορεί να αποβεί σε όφελος των τοπικών κοινωνιών, γιατί οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους μετρούν πια και το τελευταίο ευρώ, δεν μπορούν παρά να αντιδράσουν δυναμικά απέναντι μια μεθόδευση που θίγει τη θεσμοθετημένη προτεραιότητα που έχει η μισθοδοσία των υπαλλήλων έναντι άλλων δαπανών.

δημοσίευσε ...