Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στο «ποτέ την Κυριακή»

ένα από τα λιγοστά ανοικτά καταστήματα της Ερμού που με την παρέμβαση των διαδηλωτών "κατέβασε ρολά"
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων – εμποροϋπαλλήλων στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε) για 24ωρη απεργία σήμερα Κυριακή 13/7/2014 δηλώνοντας την αντίθεση τους για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που «στοχεύει στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της οικογενειακής ζωής των εργαζομένων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων και των μεγάλων πολυκαταστημάτων.» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου του ΜΕΤΑ.

Αλληλέγγυοι στην διαμαρτυρία των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκε και αντιπροσωπεία των Αγωνιζόμενων Σχολικών Φυλάκων από το κέντρο αγώνα της Καραγιώργη Σερβίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου του ΜΕΤΑ

Ποτέ δουλειά την Κυριακή – Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων

Το ΜΕΤΑ χαιρετίζει τον αγώνα των εμποροϋπαλλήλων, που συμμετείχαν στη σημερινή 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (Ο.Ι.Υ.Ε.), διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στις διαδηλώσεις στην Ερμού, όπου με τη δυναμική παρέμβασή τους έκλεισαν και τα λίγα πολυκαταστήματα, που ήταν ανοιχτά, όπως το Public, το Zara, το Mango, το Πλαίσιο κλπ. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Η μνημονιακή απαίτηση για απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση της Κυριακής αργίας για όλα τα εμπορικά καταστήματα, στοχεύει στο κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και της οικογενειακής ζωής των εργαζομένων και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων και των μεγάλων πολυκαταστημάτων.

Το μέτωπο ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή διευρύνεται, καθώς πέρα από τους εργαζόμενους, που είχαν σήμερα 24ωρη απεργία, αντίθετοι ήταν και Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας και η ΓΕΣΕΒΕ, που κράτησαν τα καταστήματα τους κλειστά, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία, η οποία συνειδητοποιεί ότι το μέτρο αυτό στρέφεται στο σύνολο των εργαζομένων και ότι αυτά που λείπουν στην πλειοψηφία της δεν είναι οι περισσότερες μέρες και ώρες για να ψωνίσουν, αλλά τα χρήματα, εξαιτίας της βάρβαρης κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και της ανεργίας.

Τέλος στη συγκέντρωση και στη διαδήλωση στον εμπορικό δρόμο της Ερμού στην Αθήνα παραβρέθηκαν πολλά μέλη και στελέχη του ΜΕΤΑ.

Αθήνα 13-07-2014                         Από το γραφείο τύπου του ΜΕΤΑ

Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την σημερινή κινητοποίηση

Δήλωση της Μαρίας Μπόλαρη, βουλευτή Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, για τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων στο εμπόριο

Δυναμική απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου, έδωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, με την εξαιρετικά μαζική και μαχητική τους διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια, περιφρούρησαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά το δικαίωμα της κυριακάτικης αργίας, που έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες και θυσίες.

Ήδη διάφορα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κατ’εντολή του Μαξίμου και των μεγαλοεργοδοτών, ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι απείλησαν πελάτες, εμποδίζοντας τον τουρισμό και την «ανάπτυξη». Η γνωστή μνημονιακή προπαγάνδα δεν πείθει πια κανέναν. Η «μαύρη» παραπληροφόρηση-όπως άλλωστε και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-συναντά την πλήρη απαξίωση της κοινωνίας.

Στο πλευρό των απεργών, βρέθηκε και η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Μπόλαρη, δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση ήταν από τις πιο δυναμικές, αλλά και από τις πιο αποτελεσματικές. Μεγάλα καταστήματα όπως το Zara, το Mango, το Public, το Πλαίσιο, αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά. Ταυτόχρονα, έγινε ξεκάθαρο πως διάφοροι μεγαλοεργοδότες θησαυρίζουν. Με απλήρωτους εργαζόμενους που είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν και την Κυριακή, με “4ωρους” εργαζόμενους που ανακυκλώνονται, με ευθείες απειλές για όποιον και όποια τολμήσει να προβεί στην παραμικρή συνδικαλιστική δράση. Αποδεικνύεται επίσης, με τι εργαλεία “μειώνει” την ανεργία ο κ. Βρούτσης: με απασχολήσιμους και ανακυκλώσιμους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Βουλής, θα παλέψει μαζί με τους εμποροϋπάλληλους για τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, την τρόικα και την εργοδοσία ότι θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους, τόσο στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όσο και στην προωθούμενη επιχείρηση κατάργησης και των υπόλοιπων συλλογικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, μιας και είναι ξεκάθαρο ότι ετοιμάζουν την τυπική ακύρωση του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά του “λοκ-άουτ”.
Ξέρουν καλά ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να παλεύουν και να αντιστέκονται στην ισοπέδωση εργατικών κατακτήσεων ετών και θέλουν να τους αφαιρέσουν κάθε συλλογικό όπλο. Είναι βαθιά νυχτωμένοι, αν θεωρούν ότι όλο αυτό το αντεργατικό-αυταρχικό πλαίσιο θα γίνει ανεκτό. Δεν θα τους περάσει!»

δημοσίευσε ...