Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

ΠΟΕ-ΟΤΑ: «προσχηματικός ο επανέλεγχος συμβάσεων, στοχεύει σε μνημονιακές απολύσεις»

Με το «πραξικοπηματικό» κλείσιμο της βουλής, με αντιδημοκρατικές επιστρατεύσεις απεργών, και με εκτρωματικές νομοθετικές επινοήσεις, η απονομιμοποιημένη συγκυβέρνηση προσπαθεί να εξαγοράσει πολιτικό χρόνο προκειμένου να υλοποιήσει όλες τις υποσχέσεις που έχει δώσει σε τρόικα και κεφάλαιο, ξεπουλώντας τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, στέλνοντας στον Καιάδα της ανεργίας δεκάδες χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους, εκποιώντας τη δημόσια περιουσία, καταργώντας και ιδιωτικοποιώντας δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες.

Κινούμενοι σ’ αυτό το πλαίσιο υποταγής οι μνημονιακοί υπηρέτες και προσπαθώντας να δημιουργήσουν μεγάλες «δεξαμενές» εργαζομένων προς απόλυση επινόησαν την αντισυνταγματική νέα μέθοδο «αξιολόγησης» με προκαθορισμένη ποσόστωση, το «πλεονάζον» προσωπικό στους υποστελεχωμένους δήμους και τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου σε βάθος …20ετίας.

Η συγκυβέρνηση σε ολομέτωπη επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων με αντεργατικούς νόμους και ρυθμίσεις, που στοχεύουν σε απολύσεις και σε διάλυση της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, προσπαθεί να ακυρώσει και ότι έχει κατακτηθεί από το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα μέσα από πολύχρονους και επίπονους αγώνες. Η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου έγιναν κάτω από την πίεση και την παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος που καλείται από τους αυταρχικούς σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης, να υπερασπιστεί ξανά.

Για τον προσχηματικό επανέλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, η ε.ε της ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωση της, αναφέρει:

«Ταυτόχρονα με την προσπάθεια επιβολής του Νόμου περί «αξιολόγησης», έκδηλη είναι… η αγωνία και το άγχος του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να αναζητεί τρόπους προκειμένου να τηρήσει κατά γράμμα τις εντολές της τρόικα που διψά για ακόμη περισσότερο «ΑΙΜΑ»!!! Περισσότερες απολύσεις, διαθεσιμότητες, διάλυση και εκποίηση των υπηρεσιών και ταλαιπωρία των πολιτών!!!

Σ’ αυτό το στόχο εντάσσεται και ο προσχηματικός επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων εργασίας σε Αορίστου Χρόνου για περίπου 35.000 εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο Π.Δ. 164/2004, το επονομαζόμενο «Διάταγμα Παυλόπουλου».

Τι και αν γνωμοδότησαν τα Δημοτικά Συμβούλια, τι και αν γνωμοδότησαν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, τι και αν ήλεγξε τα δικαιολογητικά και αποφάσισε το Α.Σ.Ε.Π., τι και εάν δεκάδες δικαστικές αποφάσεις είχαν ήδη κρίνει ότι οι συμβασιούχοι αυτοί κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών!!!

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα προσπερνά όλα αυτά με στόχο τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων, που υπηρετούσαν ως συμβασιούχοι και οι οποίοι βρήκαν μετά από χρόνια μια απάντηση στην ομηρία τους, μετά από δυναμικούς και μαχητικούς αγώνες και κατ’ εφαρμογή διατάξεων του Κοινοτικού Δικαίου (1999/70/ΕΚ), για την μη συμμόρφωση προς τις οποίες η χώρα μας παραπέμφθηκε δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Είναι δε απορίας άξιο, πως ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με εγκύκλιο πάλι, διατάσσει τον επανέλεγχο συμβάσεων από το έτος 1994, όταν ακόμα και τα χειρότερα κακουργήματα παραγράφονται μετά την παρέλευση εικοσαετίας.

Και πάνω απ’ όλα με κριτήρια, που σε κάθε περίπτωση διαφοροποιούνται από τα αρχικά κριτήρια, που έθετε ο Νόμος, με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας και από όργανα, που μοναδικό σκοπό τους έχουν την πιστή τήρηση των δεσμεύσεων προς την τρόικα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ενημερώνει κάθε εμπλεκόμενο, ότι δεν θα ανεχτεί την απόλυση ούτε ενός υπαλλήλου μέσω μιας κίβδηλης διαδικασίας ελέγχου, που μοναδικό στόχο έχει την εξεύρεση των επόμενων θυμάτων, που οδηγούνται για θυσία στον βωμό των μνημονίων. Και επειδή και οι κριτές καθίστανται κρινόμενοι, κάθε ανακριβές, στρεβλό ή στοχευμένο πόρισμα, που θα εκδοθεί βάσει της διαδικασίας αυτής, θα μας βρει αντιμέτωπους με όλα τα μέσα (συνδικαλιστικά, κινηματικά και νομικά).

Καλούμε όλους τους Συλλόγους-Μέλη μας στους Δήμους να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, παρακολουθώντας στενά τις διαδικασίες, όπως επιχειρεί να τις εισάγει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σχεδιάζοντας τις επόμενες ενέργειες μας.

Μετά από πολλά ερωτήματα, κυρίως υπηρεσιακών παραγόντων για το περιεχόμενο και την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, επισημαίνουμε πως από τον επανέλεγχο των συμβάσεων εξαιρούνται οι μετατροπές των συμβάσεων που έγιναν σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, καθώς και οι μετατροπές συμβάσεων που έγιναν με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνων (Δημοτικά Συμβούλια) μετά από διάταξη, που ίσχυε πριν την μετατροπή.

Δεν εντάσσεται λοιπόν στον επανέλεγχο όσες συμβάσεις μετατράπηκαν σε Αορίστου Χρόνου μετά από ψήφιση διάταξης Νόμου που προέβλεπε πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο και για τον σκοπό αυτό οι αρμόδιες διευθύνσεις καλούνται να συμμορφωθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει την εκστρατεία κατασυκοφάντησης της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικότερα και να ασχοληθεί με τα πραγματικά και επείγοντα προβλήματα του θεσμού αλλά και των πολιτών που λόγω της ανάλγητης πολιτικής των μνημονίων που εφαρμόζουν έχουν οξυνθεί δραματικά!!!»


δημοσίευσε ...