Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Π. Τατούλης : η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου «…αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι» (να το θυμάστε αυτό!)

της Γ.Ασημακοπούλου*

Πριν λίγες ημέρες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και ένα από τα καυτά θέματα ήταν η ενημέρωση για την ανακήρυξη του προσωρινού Αναδόχου της Σύμπραξης Δημόσιου -Ιδιωτικού Τομέα στη διαχείριση απορριμμάτων. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση τέλος Ιουλίου σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με την παρουσία 3 Υπουργών.
Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης κράτησε μυστικό τι τελικά προβλέπει η προσφορά του Αναδόχου αλλά φρόντισε από την αρχή της ομιλίας του να στείλει το μήνυμα «Ο διεθνής διαγωνισμός για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αναμφίβολα το μεγάλο μας έργο και αποτελεί πλέον το εθνικό μοντέλο για τη χώρα, είτε το θέλουμε είτε όχι».
 

Και μπορεί οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι να μην έμαθαν τίποτα, αλλά οι δήμαρχοι και η διοίκηση του περιφερειακού ΦοΔΣΑ δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ καλά.
 
Ο χώρος των σκουπιδιών, δήλωσε ο κ. Τατούλης, λυμαινόταν μέχρι σήμερα από μεγάλη μαφία, «την οποία βάλαμε απέναντί μας και τη νικήσαμε» και η οποία δεν δίστασε να ρυπαίνει περιοχές φυσικού κάλλους, αλλά και περιοχές μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Για να αναφερθεί στη συνέχεια στο κόστος διαχείρισης ανά τόνο, λέγοντας «ότι είναι περίπου 61 ευρώ μεσοσταθμικά, όταν μέχρι σήμερα διασπαθίζονται τεράστια ποσά με συνεχείς επί 3 έτη απευθείας αναθέσεις που ξεπερνούν σε κόστος τα 200 ευρώ/τόνο».
 
Ποιος μιλάει; Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου που πάνω από τρία χρόνια όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, παρότι είχε υποχρέωση να δημιουργήσει υποδομές ασφαλούς διάθεσης απορριμμάτων, αλλά υποχρέωσε τους ΟΤΑ να συμμορφωθούν με την απαράδεκτη λύση των δεματοποιητών. Στη πράξη συντήρησε το αδιέξοδο των ΧΑΔΑ και η επιλογή του αυτή εξέθρεψε την παράνομη διακίνηση των απορριμμάτων ΟΤΑ. Έρχεται τώρα και θριαμβολογεί ότι με τη ΣΔΙΤ πέτυχε μικρότερο κόστος συγκρίνοντάς το με τη μπίζνα της παράνομης διακίνησης !!!
 
Στη ΣΔΙΤ που επιχαίρει ο κ. Τατούλης, ο Ανάδοχος δίνει ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ ότι θα είναι σωστός! 

Δηλώνει ότι θα κάνει οτιδήποτε για να πετύχει τους στόχους για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις των νόμων, όπως είναι σήμερα και όπως μπορεί να αλλάξουν αύριο. 

Ακόμη και μη συμβατικά απόβλητα θα μπορούσε να πάρει. Ο Περιφερειάρχης, αντισυμβαλλόμενος για τα επόμενα 28 χρόνια, αναπαύεται στις δάφνες του… και μπορεί, αν και όποτε θελήσει, να ρίξει μια ματιά. Ναι, αυτό δεν απαγορεύεται! Και βέβαια θα μπορεί να έχει δίπλα του και τους συμβούλους του. Προφανώς, θα είναι ίδιοι με αυτούς που τον συμβουλεύουν να φυτεύει δεματοποιητές, να βάζει στην άκρη τις υπηρεσίες και την κοινωνία  …..

Το success story δεν αντέχει στην αλήθεια!

 
Όταν, από τη μια καταργούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δημοσίου (το σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος φυλλοροεί, η Γενική Γραμ. Δημ. Έργων διαλύεται, οι δομές της Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα για την περιβαλλοντική επιθεώρηση, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά  του… Καλλικράτη και οι εργαζόμενοι πάνε σπίτι τους). Από τη άλλη οι διαδικασίες ελέγχου από μέρους του δημοσίου επαφίενται στη βούληση της εκάστοτε διοίκησης και των ευφυών συμβούλων της... Θέλει πολύ φιλοσοφία που πάει το πράγμα;;
 
Είναι ένα σχέδιο ξεπουλήματος! Σε αυτό το σχέδιο θέλουν ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ αλλά δεν θέλουν δημόσιες υπηρεσίες, τους είναι εμπόδιο  και τις διαλύουν!

Αφήστε τη δουλειά πάνω μας, όσα λιγότερα ξέρετε τόσο καλύτερα!!

 
Ο κ. Τατούλης έδωσε από νωρίς το στίγμα. Απόρρητες διαδικασίες (οδηγία της τρόικας) και Αποφάσεις με τις εισηγήσεις του Τεχνικού Συμβούλου και μόνο. Ενημερώνει τη Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ και προχωρά χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Ακόμη και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνανε τα τεύχη του διαγωνισμού ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ και χωρίς να τα δούν (Αντί να παραιτηθούν ψηφίζουν,ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!!).

Περισσότερα αποκαλυπτικά στοιχεία για την διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου ΕΔΩ

*η Γεωργία Ασημακοπούλου είναι Μηχ/κός Δ.Υ.-μέλος της ΑΣΚ-ΟΤΑ και μέλος του τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ

δημοσίευσε ...