Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Δανειστές ζητούν τα «κλειδιά» του Ελληνικού Κράτους

Τα κλειδιά της διαχείρισης, του προγραμματισμού και της εκτέλεσης του ελληνικού μνημονίου ζητούν οι εταίροι ως αντάλλαγμα για το πρόσθετο δάνειο, ύψους τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, που θα δοθεί στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2016. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Real News», «οι δανειστές θέλουν πλέον να αποφασίζουν τα μέτρα και η Αθήνα απλώς να τα εφαρμόζει», την ίδια ώρα που «στο Λουξεμβούργο μεταφέρεται το κέντρο των αποφάσεων για αποκρατικοποιήσεις και τράπεζες» (σ.σ.: το τελευταίο το έχει διαψεύσει, ως συνήθως, η μνημονιακή κυβέρνηση).

Το νέο ελληνικό μνημόνιο που ενδέχεται να είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους, θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα σχέσεων τρόικας - κυβέρνησης, που στη συνέχεια αναμένεται να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες με πρόγραμμα, όπως η Κύπρος.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τους κύκλους της Κομισιόν που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα από το 2010 και γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες του, ο κυριότερος λόγος για τις καθυστερήσεις είναι πως τα επιμέρους μέτρα που ανταποκρίνονταν στις πολιτικές προτεραιότητες του Γιούρογκρουπ τα σχεδίαζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Όπως αναφέρεται στη «Real News» ο αξιωματούχος που παρακολουθεί επιτελικά αλλά όχι άμεσα το μνημόνιο, το Γιούρογκρουπ και η Κομισιόν επιθυμούν να σχεδιάσουν από την αρχή τις βασικές εκτελέσιμες πολιτικές του μνημονίου.

Συνεπώς, οι Βρυξέλλες θέλουν τα κλειδιά του μνημονίου για να τρέξουν έξι κυρίως κατευθύνσεις επιμέρους πολιτικών.

- Την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, χωρίς την εκτελεστική εμπλοκή φορέων του ελληνικού δημοσίου.

- Την ολοκλήρωση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας στο ελληνικό δημόσιο και του σχεδιασμού της στελέχωσής του από μηδενική βάση.

- Τη δημιουργία νέου, απλού και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος.

- Το επόμενο και τελικό κύμα αλλαγών στο ασφαλιστικό, με ένα μόνο κρατικό ταμείο, εθνική σύνταξη, πλήρη κατάργηση του εφάπαξ και δημιουργία νέων ιδιωτικών ή επαγγελματικών επικουρικών ταμείων.

- Την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών για το επιχειρηματικό περιβάλλον, τις εξαγωγές, τη γραφειοκρατία και το εθνικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων, και τέλος

- Την επόπτευση της επόμενης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας μέσω της νέας επενδυτική τράπεζας στο Λουξεμβούργο.

πηγή : apnet.gr
Με πληροφορίες από «Real News»

δημοσίευσε ...