Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα και των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά την συνάντηση τους

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, οι βουλευτές Σ. Σακοράφα,  Δημ. Στρατούλης και ο Γ. Γαβρίλης, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για την εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ).

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:  Η αυριανή δίκη των 35 μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων και των συνδικαλιστικών αντιστάσεων.

Δεν υπάρχει για μας καμία αμφιβολία ότι η αυριανή δίκη είναι μια πολιτική δίκη. Έχουμε βέβαια εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και την ευθυκρισία της. Όμως είναι σαφές ότι μετά τις πολιτικές επιστρατεύσεις έρχεται τώρα και η ποινικοποίηση των αγώνων. Όμως αυτό αντανακλά και τον πανικό, τον φόβο της κυβέρνησης απέναντι στις λαϊκές, συνδικαλιστικές αντιστάσεις και αντιδράσεις.

Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική διάλυσης της κοινωνίας δεν μπορεί να περάσει χωρίς αντιστάσεις. Σε τελική ανάλυση πιστεύουμε ότι δεν θα υλοποιηθεί, γιατί ο ελληνικός λαός, παρά το ότι σήμερα βρίσκεται σε μια φάση βουβής οργής,  θα εκφράσει την αντίδρασή του, την αντίθεσή του και θα διεκδικήσει διέξοδο σωτηρίας, διέξοδο που θα σταματήσει την καταστροφή και θα δώσει την ευκαιρία να υπάρξει λύση πολιτική μέσα από τις κάλπες.

Γι αυτό το λόγο εξηγήσαμε στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι και μετά και την χθεσινή απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής, εμείς καλούμε όλες τις δυνάμεις, συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές, όλους όσους συνειδητοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται σ΄ ένα μεταίχμιο κι ότι, αν συνεχιστεί για πολύ αυτή η πολιτική,υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας της χώρας, μετά τα μαντάτα που έρχονται από τις εκλογές στη Γερμανία ότι επίκειται νέος δανεισμός και νέο μνημόνιο που θα έχει για πολλά χρόνια  αγκιστρωμένη  τη χώρα και το λαό σε νέα μέτρα, σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Εξηγήσαμε λοιπόν ότι στόχος των επιμέρους αντιστάσεων δεν μπορεί παρά να είναι ένας. Να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να ανατραπεί αυτή η πολιτική, να βγούμε από το μνημόνιο της καταστροφής, της συμφοράς και να δώσουμε διέξοδο και προοπτική, ελπίδα στο λαό μας.

Καλούμε λοιπόν όλες τις δυνάμεις σε ένα ευρύ μέτωπο συμπαράταξης, ανεξάρτητα από τις διαφορές μας, σε μέτωπο το οποίο θα έχει την έκφρασή του σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε τοπική κοινωνία, σε κάθε πόλη και χωριό. Σε έναν ανένδοτο αγώνα για να αναγκάσουμε αυτή την κυβέρνηση να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, που θα δώσουν λύση, προοπτική, ελπίδα, εναλλακτική διέξοδο.

Θ. ΜΠΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ)
Συναντήσαμε σήμερα τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για δύο βασικούς λόγους.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αυριανή δίκη. Μετά τη συκοφάντηση που υπήρξε το τελευταίο χρονικό διάστημα στους εργαζόμενους στο δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις επιστρατεύσεις – γιατί είμαστε από τους πρώτους κλάδους που επιστρατευτήκαμε- τώρα έρχεται αύριο η δίκη για όλα τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου για μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του 2011. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος. Θέλει να φοβίσει, θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και την κοινωνία, γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ πιο δύσκολο, και δεν θέλει αντιδράσεις. Εμείς, αυτό που λέμε είναι ότι με τέτοιες αποφάσεις, με τέτοιες ενέργειες, το μόνο που κάνει είναι να μας δυναμώνει τον αγώνα, να μη μας φοβίζει, να μην μας τρομοκρατεί. Αντίθετα,  με το δικό μας αγώνα θέλουμε να τρομοκρατήσουμε όλους αυτούς που οδηγούν την ελληνική κοινωνία στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Το δεύτερο έχει να κάνει με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για τα ζητήματα των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων που επίκεινται κυρίως, σε  ένα μεγάλο βαθμό, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι οι σχολικοί φύλακες, η Δημοτική Αστυνομία. Ενημερώσαμε τον Πρόεδρο ότι δεν υπάρχει καμία ενέργεια ώστε να απορροφηθούν αυτοί σε άλλες υπηρεσίες. Υπάρχουν διαρροές που δείχνουν ότι ο στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν ήταν η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, δεν θέλουν δημόσιες υπηρεσίες ενισχυμένες και στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι ενέργειες οδηγούν σε απολύσεις.

Και το επόμενο χρονικό διάστημα, το τρίτο και πιο σημαντικό, είναι ότι είμαστε από το συνδικάτα που το τελευταίο χρονικό διάστημα,  με την εμπειρία των τριών ετών, ότι πλέον κανένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την επίθεση. Δεν έχουμε πλέον κλαδικά αιτήματα. Δεν έχουμε συντεχνιακά αιτήματα.. Αυτό που πλέον πρέπει, πρώτα το εργατικό κίνημα και μετά όλη η κοινωνία, είναι όλοι να συμπαραταχθούμε για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και αυτών που τις υπηρετούν.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ είναι έτοιμη το επόμενο χρονικό διάστημα, με αφετηρία τη ΔΕΘ αλλά και μετά τη 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, να δώσει όλες τις δυνάμεις της γιατί πλέον μετά, αν χάσουμε και αυτή την περίοδο, δεν θα έχουμε λόγο ύπαρξης πρώτα σαν κράτος και μετά σαν εργαζόμενοι και σαν πολίτες.

21/9/2013

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

δημοσίευσε ...