Τη διαβεβαίωση ότι το προσωπικό που είχε ενταχθεί στην πρώτη διαδικασία της κινητικότητας και μετακινήθηκε σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών, δεν θα χαρακτηριστεί ως πλεονάζων έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Είχε προηγηθεί ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνας Χρυσοβελώνη για το αν πρόκειται να τεθούν ξανά σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι που είχαν μετακινηθεί σε άλλα υπουργεία την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε το μέτρο.Όπως ειδικότερα διευκρινίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «με τον Ν. 4093/2012, εισήχθη ο θεσμός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ως πάγια και διαρκής διαδικασία, με στόχο την ορθολογική κατανομή του προσωπικού και τη βέλτιστη αξιοποίησή του προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Βάσει αυτής της πρώτης διαδικασίας κινητικότητας, ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μετακίνηση 1.862 υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε δημόσιες υπηρεσίες, με στόχο την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών τους. Λαμβάνοντας υπόψιν τα ανωτέρω, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θεωρεί ότι, ενόψει της εφαρμογής του Ν. 4172/2013, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως πλεονάζον το εν λόγω προσωπικό».
Να υπενθυμίσουμε ότι σε σχετική τροπολογία του Υπουργείου που κατατέθηκε στην Βουλή την Παρασκευή και αναφερόταν σε τρεις νέες εξαιρέσεις δημοσίων υπαλλήλων από την κινητικότητα η μία κατηγορία ήταν αυτή του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας.
Συγκεκριμένα, με την τροπολογία εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα:
1) Οι 1862 υπάλληλοι που επί υπουργίας Αντώνη Μανιτάκη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αλλά τοποθετήθηκαν σε νέες θέσεις με βάση το πρώτο πρόγραμμα κινητικότητας και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό καθώς πρόσφατα κρίθηκε ως αναγκαίο από τους φορείς για την κάλυψη κενών.
2) Οι συγγενείς των θανόντων σε ώρα υπηρεσίας δημόσιων λειτουργών.
3) Οι υπηρετούντες σε εγκαταστάσεις διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ κλπ) οι οποίοι σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι με 4 με 5 άτομα και μισθοδοτούνται από τους Διεθνείς Οργανισμούς και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
πηγή : aftodioikisi.gr