Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Προβάδισμα των τρίτεκνων για μετάταξη ή μεταφορά.

ΦΕΚ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αφορά τη ρύθμιση ειδικοτέρων θεμάτων σχετικών με τα κριτήρια και τη διαδικασία για την προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά των τρίτεκνων υπαλλήλων (άρθρο 91 του ν. 4172/2013, ΦΕΚ 167/Α)

 Άρθρο 1
Σκοπός

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων σχετικών με τα κριτήρια και τη διαδικασία για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά των τρίτεκνων υπαλλήλων.

 Άρθρο 2
 Κριτήρια για τη μετάταξη/μεταφορά
 
Οι τρίτεκνοι υπάλληλοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας δυνάμει των άρθρων 80, 82 και 93 του Ν. 4172/2013, καθώς και όσοι πρόκειται να τεθούν εφεξής δυνάμει των άρθρων 81 και 90 του ιδίου νόμου μετατάσσονται ή μεταφέρονται κατά προτεραιότητα εφόσον το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα τους ετησίως, ανέρχεται σε 45.000 ευρώ, όπως προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας για το τρέχον (ή ελλείψει αυτού, για το προηγούμενο) οικονομικό έτος. 

Άρθρο 3 
Διαδικασία για τη μετάταξη/μεταφορά 

Η διαδικασία για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά των τρίτεκνων υπαλλήλων είναι η οριζόμενη στο άρθρο 2 της υπ’ αριθμ. ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/ οικ.22274/9.8.2013 (ΦΕΚ 1992/Β') υπουργικής απόφασης. Οι αιτούντες τη μετάταξη ή μεταφορά τους τρίτεκνοι υπάλληλοι εγγράφονται κατά σειρά προτεραιότητας σε διακριτό πίνακα κατά φθίνουσα σειρά με βάση τη συνολική μοριοδότησή τους, σύμφωνα με τα κριτήρια της υπ’ αριθμ.ΔΙΠΙΔΔ/Β.2/3/οικ.22274/9.8.2013 (ΦΕΚ 1992/ Β') υπουργικής απόφασης.

Άρθρο 4 Παράρτημα

Το προσαρτώμενο στην παρούσα απόφαση Παράρτημα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της. 

Άρθρο 5 Έναρξη ισχύος 

Η απόφαση αυτή ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Απαραίτητα επικυρωμένα δικαιολογητικά με τα οποία αποδεικνύεται η αλήθεια και η ακρίβεια των ιδιοτήτων για την εφαρμογή του δέκατου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 91 του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167/Α').

Την ιδιότητα του τρίτεκνου αποκτούν (άρθρο 3 Ν. 3454/2006) γονέας ή γονείς που έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων ή εκτός γάμου γεννηθέντων τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.

Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και τα τέκνα με ο ποια δήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οι¬κογενειακής κατάστασης.

α) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του δή-μου ή της κοινότητας, που περιέχει όλα τα γεγονότα των οποίων η συνδρομή αποτελεί προϋπόθεση για την κατά νόμο κτήση της ιδιότητας του τρίτεκνου γονέα ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής και

Το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του υπαλλήλου πρέπει να περιλαμβάνει:

1)Ονοματεπώνυμο του ιδίου και της συζύγου του.

2)Ημερομηνία τελέσεως του γάμου τους.

3)Τα από το γάμο αυτό τέκνα.

4)Τα από άλλο ή άλλους γάμους του ιδίου ή της συζύγου του τέκνα, τα οποία πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά.

5)Τα εκτός γάμου τέκνα για την μητέρα.

6)Τα εκτός γάμου τέκνα για τον πατέρα, αλλά νο- μιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα από αυτόν.

7)Ημερομηνία γεννήσεως όλων των ανωτέρω.

Εκτός από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης απαιτείται επιπλέον:

β)Σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου σε ποσοστό εξή¬ντα επτά (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό από τον οικείο φορέα με το οποίο να βεβαιώνεται η ανωτέρω αναπηρία.

γ)Για την απόδειξη της σπουδαστικής ιδιότητας τέ-κνου, ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση αναγνωρι-σμένης τριτοβάθμιας σχολής πανεπιστημιακής ή τεχνο-λογικής εκπαίδευσης ή αναγνωρισμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος της ημεδαπής ή αλλοδαπής από την οποία να προκύπτει το χρονικό διάστημα σπουδών.

δ)Σε περίπτωση που τέκνο διανύει τη στρατιωτική του θητεία, βεβαίωση των αρμόδιων αρχών.

ε)Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει επέλθει ακύρωση του γάμου των γονέων ή διαζύγιο ή διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή ένα ή περισσότερα από τα τέκνα έχουν γεννηθεί χωρίς γάμο των γονέων τους, ο γονέας πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία (επικυρωμένα αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων ή άλ-λων πράξεων) από τα οποία να αποδεικνύεται ότι έχει αποκτήσει ή διατηρεί τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των ως άνω τέκνων.

στ)Στην περίπτωση των ενήλικων άγαμων τέκνων:

-άνω των 18 και μέχρι 20 ετών που δε σπουδάζουν, απαιτείται βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι το τέκνο είναι εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

-που σπουδάζουν για 2 χρόνια μετά το πέρας των σπουδών τους και μέχρι 27 ετών, απαιτείται βεβαίωση της σχολής και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας του, ότι κατά την ημερομηνία θέσης σε διαθεσιμότητα του υπαλλήλου, το τέκνο ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται ότι οι ως οι άνω προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν κατά την ημερομηνία που ο υπάλληλος υποβάλει αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προτίμησης φορέ¬ων υποδοχής για την κατά προτεραιότητα μετάταξη ή μεταφορά του.
 
Ολόκληρο το ΦΕΚ του υπουργείου σε μορφή PDF ΕΔΩ

δημοσίευσε ...