Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη από τη λαοθάλασσα των διαδηλωτών!

Η αγωνιστική λαοθάλασσα στη Θεσ/νίκη προμηνύει θερμό φθινόπωρο ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!
 
ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στο δρόμο της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
 
Πρωτοφανές πλήθος δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που φέτος ξεπέρασε σε μαζικότητα κάθε προηγούμενο, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει το Σάββατο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα και δυνάμεις της Αριστεράς στα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσ/νίκης (ΔΕΘ), που έγιναν κάτω από δρακόντεια αστυνομικά μέτρα για να προστατευθεί ο παρευρισκόμενος μνημονιακός πρωθυπουργός, μέτρα που έκαναν την Θεσσαλονίκη να μοιάζει πόλη - φρούριο.
Ο «χορός» των κινητοποιήσεων άνοιξε την Παρασκευή το απόγευμα με συγκέντρωση ένστολων στον Λευκό Πύργο και πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, συνεχίστηκε το πρωί του Σαββάτου από τους σχολικούς φύλακες, που εμποδίστηκαν βίαια από τις δυνάμεις καταστολής να προσεγγίσουν το χώρο των εγκαινίων της ΔΕΘ. Κορυφώθηκαν, όμως, το απόγευμα του Σαββάτου με τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που διοργάνωσαν το ΕΚΘ, η ΕΔΟΘ και δεκάδες κλαδικών ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
 
Στο συλλαλητήριο, στο άγαλμα του Βενιζέλου, που διοργάνωσαν τα συνδικάτα και συμμετείχε με προσυγκέντρωση και διακριτό μπλοκ, μαζικότερο από κάθε άλλη φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν δυναμικό «παρών» οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών, της ΕΥΑΘ, του νοσοκομείου ΠΑΝΑΓΙΑ που οδηγείται σε κλείσιμο, οι απολυμένοι της ΕΤ3, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στο χώρο της υγείας, φοιτητικοί σύλλογοι, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες, πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και για πρώτη φορά μεγάλο μπλοκ της ΓΣΕΒΕΕ.
 
Στη συγκέντρωση αυτή έδωσε το «παρών» και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας αποτελούμενης από δεκάδες βουλευτές.
 
Εν συνεχεία από το άγαλμα του Βενιζέλου μέσω Εγνατίας, Ελευθερίου Βενιζέλου και παραλιακής ξεκίνησε μία πρωτοφανούς μαζικότητας και αγωνιστικότητας πορεία με κατεύθυνση την κατειλημμένη από τους απολυμένους εργαζόμενους ΕΤ3 και τον χώρο της ΔΕΘ, ενώ η ατμόσφαιρά δονούνταν από συνθήματα για την ανατροπή της κυβέρνησης των μνημονίων και της τρόικας με κυρίαρχα τα «φτάνει πια, φύγετε τώρα», «όλοι στους δρόμους για την ανατροπή», «ώρα να φύγουν, όλοι μαζί για την ανατροπή». Χαρακτηριστικό γεγονός αποτέλεσε η συγκινητικά θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι διαδηλωτές στον μπλοκ των καθηγητών (ΟΛΜΕ), στηρίζοντας έμπρακτα την απόφαση των γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ για μακρόχρονο αγώνα.
 
Στο τέλος όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες ουσιαστικά ενώθηκαν σ’ ένα απέραντο ανθρώπινο ποτάμι.
 
Η μεγάλη επιτυχία της εργατικής και λαϊκής κινητοποίησης στη ΔΕΘ σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας αγωνιστικής πορείας και μεγάλης σύγκρουσης, που θα συνενώνει συνδικάτα, κοινωνικά κινήματα, λαϊκές επιτροπές και δυνάμεις της Αριστεράς σε ένα μεγάλο λαϊκό, κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής.
 
Χωρίς άλλη αναμονή, οι δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δύναμη αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα πρέπει με αποφασιστικότητα και τόλμη να γίνουν η ψυχή της αναγκαίας υπερπροσπάθειας ώστε να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά από τις  λαϊκές επιτροπές και από τα συνδικάτα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι αντιστάσεις και οι αγώνες για ανατροπή και για κυβέρνηση των δυνάμεων της συμπαραταγμένης αριστεράς που θα προωθήσει ελπιδοφόρες προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Τώρα είναι η ώρα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον συντονισμό του εργατικού κινήματος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που κινείται κερματισμένο και αναποτελεσματικό, παρά τους μεγάλους αγώνες και τις ηρωικές αντιστάσεις που ξεδιπλώνονται, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κλιμάκωση, την αντοχή, την αποτελεσματικότητα.
 
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, που εδώ και τρία χρόνια, δίνουν σκληρούς αγώνες για να αποτρέψουν τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές, έχουν την δυνατότητα και την ιστορική εμπειρία, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να επιβάλλουν την ενότητα δράσης στην πολιτική, συνδικαλιστική και κοινωνική Αριστερά και να οικοδομήσουν ένα μαζικό, ενωτικό, μαχητικό κοινωνικό και πολιτικό κίνημα ανατροπής.
 
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ
 
Με παράταξη που προϊδεάζε για τις προθέσεις τους, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αφού έθεσαν σε κλοιό τα μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου προέβησαν σε επιθέσεις με χημικά και στη συνέχεια προχώρησαν σε τρομοκρατικές προσαγωγές διαδηλωτών στις περιοχές της Ροτόντας και της Καμάρας, ο αριθμός των οποίων έφτασε τις 110! Παράλληλα έγιναν και τρεις συλλήψεις.
 
Επιμένοντας στο ίδιο κλίμα οξύτατης αστυνομοκρατίας οι δυνάμεις καταστολής έσπευσαν να αποκλείσουν την πρόσβαση αλληλέγγυων στους προασχθένετες και συλληφθεντές της σημερινής μέρας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσ/νίκης.
 
πηγή iskra

δημοσίευσε ...