Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Το πόρισμα – φωτιά του αντεισαγγελέα για την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή»

«…Η στρατιωτική δομή, η απόλυτη ιεραρχία που ενδεχόμενη παραβίασή της επιφέρει σκληρές για τη σωματική ακεραιότητα έως απάνθρωπες και εξευτελιστικές για την προσωπικότητα του παραβάτη συνέπειες, η τυφλή υπακοή στις εντολές των ιεραρχικά ανωτέρω, η συνωμοτική και με προκαθορισμένους κανόνες δράση, η οποία εκδηλώνεται με αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από τα νεότερα ηλικιακά μέλη» είναι τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη, «στις ομάδες αυτές συμμετέχουν επίλεκτα μέλη της οργάνωσης, πάντα με την καθοδήγηση ανώτερου στελέχους, με βάση καλά εκπονημένο σχέδιο, για την εκτέλεση του οποίου προσέρχονται συντεταγμένοι και με τον ίδιο τρόπο και ύστερα από εντολή του επικεφαλής της ομάδας αποχωρούν».

Ο αντεισαγγελέας του Α.Π τονίζει ότι τα άτομα αυτά έχουν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα, έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα και υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, που προσιδιάζουν την εκπαίδευση των ανδρών που υπηρετούν στις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στο πόρισμά του, ο εισαγγελικός λειτουργός κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό ίδρυσης της Χ.Α., που «πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας 1980-1990 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμης ομάδας ιδεολογικής επιμόρφωσης ναζιστών με επικεφαλής τον Νικόλαο Μιχαλολιάκο εξέδιδαν δε, το περιοδικό “Χρυσή Αυγή”. Στη συνέχεια, η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό με την ονομασία “Χρυσή Αυγή”. Από το χρόνο αυτό, διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό από το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης, με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείων δράση δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση αυτή θεωρούσε εχθρούς».

ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΙ
οι μετανάστες, Ρομά, αριστεροί, ΑμεΑ

Όπως τονίζει ο κ. Βουρλιώτης, σύμφωνα με το καταστατικό της οργάνωσης, στο οποίο μάλιστα «ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός του υπέρτερου επιχειρησιακού από το πολιτικό τμήμα, ηγετική ομάδα και των δυο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως, του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατά το χιτλερικό δόγμα “Fuererprinzip”, η προσταγή του οποίου προς ενέργεια ή η έγκρισή του σε ήσσονος σημασίας δράση ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη. Κατά τις απόψεις των ανθρώπων της “Χρυσής Αυγής”, όσοι δεν ανήκουν στη “λαϊκή κοινότητα της φυλής”' είναι υπάνθρωποι».

Στο πόρισμα, γίνεται επίσης σαφές πως οι «υπάνθρωποι» για την Χρυσή Αυγή είναι οι ξένοι μετανάστες, οι Ρομά, όπως και όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη δε και άτομα με νοητικά ή κινητικά προβλήματα. Όπως υπογραμμίζει, η βία για τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των όποιων επιδιώξεών τους, γι' αυτό και επιλέγονται άτομα που γνωρίζουν πολεμικές τέχνες.

ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
της «Χρυσής Αυγής» σε Μαλακάσα, Μάνδρα, Σαλαμίνα

«….Η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση λαμβάνει χώρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως στη Μαλακάσα, τη Μάνδρα και τη Σαλαμίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας χρησιμοποιούνται και διάφορα όπλα τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστη τοποθεσία. Κάθε τοπική οργάνωση διοικείται από 'κλειστό' πενταμελές όργανο με επικεφαλής τον πυρηνάρχη και λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την τοπική οργάνωση, ενώ παράλληλα λειτουργεί και 'ανοιχτό' πενταμελές όργανο στο οποίο ως προστάδιο ανάληψης διοικητικών καθηκόντων, τοποθετούνται τα δόκιμα και υποψήφια για την ένταξη τους μέλη εφόσον βέβαια αποδείξουν τις ικανότητές τους, που πρέπει να είναι υψηλών απαιτήσεων».

ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΣ
ειδικός ομιλητής και καθοδηγητής

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, στις συναντήσεις των μελών στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης δυο φορές την εβδομάδα, αναλύονται θέματα σχετικά με τις απόψεις και τους στόχους της «Χρυσής Αυγής» από ειδικούς ομιλητές μεταξύ των οποίων υπάρχει και ανήλικος.

Όπως επισημαίνεται, ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης είναι αυτός που αναφέρεται στο βουλευτή της περιοχής και ο τελευταίος στην ηγεσία της οργάνωσης από όπου λαμβάνει και την εντολή ή την τελική έγκριση.

«….Όλες οι δράσεις των τοπικών οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα εντάσσονται σε ένα ενιαίο σχεδιασμό στρατηγικής, λήψης και εκτέλεσης των αποφάσεων από την ηγεσία του “Κινήματος”, όπως αποκαλείται η εν λόγω οργάνωση από την ηγεσία και τα μέλη της. Η εντολή διαβιβάζεται από τον αρχηγό στον υπαρχηγό και σε συνέχεια από τον τελευταίο στους κατά σειρά κατώτερους στην ιεραρχία μέχρι την τελική υλοποίησή της.

»Στους κόλπους της κάθε τοπικής οργάνωσης, λειτουργούν διάφορες ομάδες, με διαφορετική η κάθε μια αποστολή όπως η εκτέλεση επιθέσεων, η ιατροφαρμακευτική υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών, με πλέον ανησυχητικό φαινόμενο τη στρατολόγηση και οργάνωση ομάδας ανηλίκων μελών της οργάνωσης».

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Χ. ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ
για τις δολοφονικές επιθέσεις

Ο κ. Βουρλιώτης αναφέρεται στις επιθέσεις στις οποίες προέβαινε η «Χρυσή Αυγή» έπειτα από σχέδιο από το 1987 εναντίον αλλοδαπών «αλλά στη συνέχεια και μέχρι πρόσφατα και εναντίον ημεδαπών τους οποίους στοχοποίησε η οργάνωση ως άτομα με διαφορικές αντιλήψεις από τους ίδιους που έπρεπε να υποστούν τις συνέπειες της διαφορετικότητάς τους.

»Έτσι, σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών” και επιδιώξεων της εγκληματικής αυτής οργάνωσης διαπράχθηκαν στα πλαίσια της επιλήψιμης κατά τις προηγούμενες αναπτύξεις δραστηριότητάς της δεκάδες αξιόποινες πράξεις από τις οποίες ως σοβαρότερες μπορούν να επισημανθούν οι εξής περιπτώσεις:

1. Απόπειρα ανθρωποκτονίας με δράστη τον ..… ο οποίος με το υπ’ αριθμ. 3643/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών παραπέφθηκε στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών

2. Ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού με κατηγορούμενους τους ….. οι οποίοι με το υπ. Αριθμ. 3082/2013 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημ/κων Αθηνών παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών.

3. Απόπειρα ανθρωποκτονίας και άμεση συνέργεια σε αυτή με κατηγορούμενους τους …. υπόθεση για την οποία περατώθηκε η κύρια ανάκριση.

4. Ληστεία από κοινού με κατηγορούμενους τους ….

5. Ληστεία από κοινού με κατηγορούμενους τους ….

6. Έκρηξη κτλ με κατηγορούμενους τους ….

7. Παραβάσεις σχετικές με εκκρηκτικές ύλες με κατηγορούμενους τους …..

8. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με κατηγορούμενους τους …..

9. Διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης κτλ. με κατηγορούμενους τους …..

10. Απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή με κατηγορούμενους τους …. Οι οποίοι με την υπ. Αριθμ. 30481/3/5/2011 απόφαση του Τριμελούς Πλημ/κιου Αθηνών παραπέμφθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών

11. Ανθρωποκτονία από πρόθεση με κατηγορούμενο τον Γ. Ρουπακιά».

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ...
συνέδραμε ή ανεχόταν τη διάπραξη ποινικών πράξεων

Στο πόρισμά του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τονίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν σε μετανάστες να πωλούν διάφορα είδη «και λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την άνεση της ασφάλειας που έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα πρέπει να επισημανθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις που δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να είναι μεγαλύτερος, άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας συνέδραμαν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανέχονταν τα μέλη της οργάνωσης στη διάπραξη διαφόρων ποινικά επίμεμπτων πράξεων, στοιχείο που πρέπει να ελεχθεί ενδελεχέστερα».

Και καταλήγει στο πόρισμά του ο εισαγγελικός λειτουργός:

«Κατόπιν όλων όσων προεκτέθεισαν προέκυψαν πλέον οι επαρκείς ενδείξεις που δικαιολογούν την κίνηση της προσείκουσας ποινικής δίωξης ειδικότερα για το προβλεπόμενο στο άρθρο 187ΠΚ έγκλημα (εγκληματική οργάνωση με τη μορφή της ένταξης σε αυτή, που είναι και διαρκές έγκλημα) εναντίον των προσώπων που διαλαμβάνονται στην κατάσταση η οποία επισυνάπτεται στο παρόν και αποτελεί ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος αυτού».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
από προστατευόμενους μάρτυρες

Αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται όμως στο φως και από τις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ειδικότερα, προστατευόμενος μάρτυρας, πρώην μέλος της οργάνωσης αποδίδει στο Γιώργο Ρουπακιά κεντρικό ρόλο στην τοπική οργάνωση της «Χρυσής Αυγής» στη Νίκαια.

Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα ανήκε με άλλους τέσσερις στο στενό πυρήνα της τοπικής της Νίκαιας, η οποία ήταν σε απευθείας επαφή με τον κατηγορούμενο στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης βουλευτή Γιάννη Λαγού.

Σύμφωνα με την κατάθεση, εμπλεκόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του μουσικού, κατηγορούμενος στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης και στέλεχος της οργάνωσης της Νίκαιας υποδείκνυε στα μέλη της να δηλώνουν σε περίπτωση που συνέβαινε «οτιδήποτε» πως δεν ανήκουν στη “Χρυσή Αυγή” και να δηλώνουν άγνοια.

Το εν λόγω στέλεχος, σύμφωνα με την μαρτυρική κατάθεση, ενημέρωνε για τα πάντα τον βουλευτή συγκατηγορούμενό του Γιάννη Λαγό, ο οποίος φέρεται να μιλούσε απευθείας με τον «αρχηγό» από τον οποίο λάμβανε την τελική έγκριση ή σχετικές εντολές.

ΝΙΚΑΙΑ
«Οι κένταυροι των ανηλίκων»

Ο μάρτυρας, φέρεται μάλιστα, να εμπλέκει στην υπόθεση και αστυνομικό του τμήματος Νίκαιας, τον οποίο κατονομάζει:
«Κάθε φορά που γινόταν έφοδος της Αστυνομίας η οργάνωση είχε έγκαιρη ειδοποίηση από αστυνομικό του τμήματος Νίκαιας. Σε κάθε εκδήλωση είχαμε τις πλάτες της Αστυνομίας».
Τέλος, ο μάρτυρας αναφερόμενος στη δομή της οργάνωσης Νίκαιας υποστηρίζει ότι κάτω από τον κλειστό πενταμελή πυρήνα της, λειτουργούσαν μεταξύ άλλων, και «οι κένταυροι των ανηλίκων», παιδιά δηλαδή 14-17 ετών, τα οποία στρατολογούνταν και είχαν υπεύθυνό τους πρόσωπο με το όνομα Τάσος.

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ»  
σε μικροπωλητές του Πειραιά και του Σχιστού

Στην κατάθεσή του, άλλος προστατευόμενος μάρτυρας, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι μετά την εισχώρησή του στη Χρυσή Αυγή κατάλαβε «ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό κόμμα, αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία και μάλιστα όχι απλή βία». «Αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμη και να αφαιρέσουν ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν αντίπαλος τους», υποστηρίζει.

Ο μάρτυρας αναφέρεται σε «προστασία» που παρείχαν μέλη της οργάνωσης σε μικροπωλητές στα παζάρια του Πειραιά και του Σχιστού Κορυδαλλού, από τους οποίους η «Χρυσή Αυγή» αμειβόταν με προμήθεια επί των εισπράξεων.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το πόρισμα, πατήστε ΕΔΩ.

δημοσιεύτηκε στην apnet.gr

δημοσίευσε ...