Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Εμπαιγμός και εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους στα προγράμματα Ο.Α.Ε.Δ

Συγκυβέρνηση και κεφάλαιο προχωρούν μαζί στην πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην φτωχοποίηση και εξαθλίωση των εργαζομένων, στον εμπαιγμό και στην εκμετάλλευση των ανέργων. Οι πολιτικές δυνάμεις που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν εξουσία  (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), προωθούν την προσωρινή εργασία, την ημιαπασχόληση, τις αβέβαιες συνθήκες εργασίας και την ανασφάλεια για να «καταπολεμήσουν» εικονικά την ανεργία, αλλά πρωτίστως για να αυξήσουν τα υπερκέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Με την ανεργία να την έχουν εκτινάξει με την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους στα ύψη, εκμεταλλεύονται την ανάγκη του εξαθλιωμένου ανέργου για επιβίωση και «εφευρίσκουν» διάφορες μορφές εργασίας που τα βαφτίζουν προγράμματα, και τους εργαζόμενους σε αυτά «ωφελούμενους». Καταπατούν το εργατικό δίκαιο προωθούν τη «μαύρη» εργασία χωρίς πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και «ρίχνοντας» ακόμα περισσότερο τον φτωχοποιημένο κατώτατο μισθό στα 420 και 490 ευρώ. Ο εμπαιγμός δε που δέχονται οι εργαζόμενοι από την πολύμηνη καθυστέρηση της πληρωμής από την μνημονιακή κυβέρνηση και προκειμένου να βγαίνει το «πλεόνασμα», ξεπερνάει τα όρια της αδιαφορίας, δείχνοντας ξεκάθαρα το απάνθρωπο πρόσωπό της.

Οι ευθύνες των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που στηρίζουν τις μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης είναι εξίσου το ίδιο μεγάλες, αντί ν’ αντισταθούν και να αντιδράσουν μαζί με τους εργαζόμενους για την υπεράσπιση των υπηρεσιών και κατά των απολύσεων που επιχειρεί η κυβέρνηση, συντείνουν στην εκμετάλλευση των εργαζομένων στα προγράμματα, βάζοντας τους να εκτελούν εργασίες εκτός καθηκόντων, χωρίς να είναι ασφαλισμένοι και να αμείβονται γι’ αυτή.    

Δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στα προγράμματα 5μηνης διάρκειας «κοινωφελούς εργασίας» στους δήμους που παραμένουν απλήρωτοι επί δύο και πλέον μήνες. Στον αέρα είναι και το «πρόγραμμα» επιχορήγησης δημοτικών επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55 – 64 ετών. Πρόκειται για μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους που παρέμειναν για χρόνια άνεργοι.

Όπως και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι 5 μηνης διάρκειας αντιμετωπίζουν κι αυτοί άμεσο πρόβλημα επιβίωσης από την μη καταβολή του «πενιχρού» μισθού τους, μη έχοντας να πληρώσουν ούτε το αντίτιμο του εισιτηρίου για να πάνε στις δουλειές 
τους.

Χρειάζεται παρέμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, η ένταξη τους στα πρωτοβάθμια σωματεία και η συντονισμένη κινητοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας για να σταματήσει ο εμπαιγμός και η εκμετάλλευση τους από τους μνημονιακούς υπηρέτες της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α, προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων στα προγράμματα 5μηνης διάρκειας «κοινωφελούς εργασίας» και να υπάρξει ΑΜΕΣΑ η καταβολή των αποδοχών τους, πραγματοποιεί την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, στις 11.00 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. (Εθνικής Αντίστασης 8 – Άλιμος) παράσταση διαμαρτυρίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Κοινωφελή Εργασία».

Μόνιμη και Σταθερή Εργασία για όλους !!!

Ακολουθεί η ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ
 
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Δ.
ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014 - 11.00 π.μ.

Κυβέρνηση και μεγάλη μερίδα αιρετών εφαρμόζουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τις πιο επαίσχυντες ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΚΟΙΝ. Σ.ΕΠ., Κοινωφελής Εργασία, κ.λπ.), προκειμένου να καλύψουν τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό. Οι αιρετοί αντί να αγωνιστούν μαζί με τους εργαζόμενους και τους πολίτες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, έχουν «γεμίσει» τους Δήμους με εργαζόμενους «πεντάμηνης» απασχόλησης. 

Η πολιτική αυτή οδηγεί τις υπηρεσίες των Δήμων σε πλήρη διάλυση, τους πολίτες σε καθημερινή ταλαιπωρία και στην εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα με νέα οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία. 

Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται για πέντε (5) μήνες οι συμβασιούχοι μοιάζουν με καθεστώς μεσαίωνα και γαλέρας, καθώς πολλοί Δήμοι προσπαθούν να τους απασχολήσουν με εκβιαστικό τρόπο σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες που δεν προβλέπονται από το πρόγραμμα. Και το σημαντικότερο είναι ότι θα βρεθούν ξανά στην ανεργία. 

Σαν να μην έφταναν αυτά, ενώ αμοίβονται με μισθούς και μεροκάματα πείνας, παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτοι. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α προκειμένου να αποτραπεί η εκμετάλλευση των εργαζομένων αυτών και να υπάρξει ΑΜΕΣΑ η καταβολή των αποδοχών τους, πραγματοποιεί την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, στις 11.00 το πρωί, έξω από τα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ. (Εθνικής Αντίστασης 8 – Άλιμος) παράσταση διαμαρτυρίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων-Μελών της Ομοσπονδίας στην Περιφέρεια Αττικής καθώς και των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Κοινωφελή Εργασία».

Για να μην ζήσουμε σαν δούλοι!!!

Η ανακοίνωση της Α.Σ.Κ. - Ο.Τ.Α. ΕΔΩ
Η ανακοίνωση - κάλεσμα της Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α ΕΔΩ

δημοσίευσε ...