Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μαζικές εκκαθαρίσεις στο δημόσιο με όχημα την «αξιολόγηση»

Κ. Μητσοτάκης: πλαφόν στους άριστους . διαθεσιμότητα «απόλυση» -  για εργαζόμενους με χαμηλή βαθμολογία

Την εισαγωγή "νόρμας" για την άμεση κατηγοριοποίηση της απόδοσης των εργαζομένων σε 3 βαθμίδες (υψηλή, μέτρια και χαμηλή) προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς την Τετάρτη (15/1) αναμενόταν να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο από τον αρμόδιο υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι η ανανέωση με άλλη μορφή των πελατειακών σχέσεων και να δώσει ένα επίχρισμα "αξιοκρατίας" στην πολιτική των απολύσεων, καθώς η κατηγοριοποίηση των εργαζομένων, σύμφωνα με τα όσα φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", θα γίνει μέσω μιας διαδικασίας τύπου αξιολόγησης.

Αν και τα κριτήρια της διαδικασίας αυτής είναι μέχρι στιγμής άγνωστα, ωστόσο, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες έχει γίνει σαφές ότι η "αξιολόγηση" των εργαζομένων δεν θα γίνει για τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης αλλά για την υπαγωγή μεγάλου αριθμού εργαζομένων σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Αρκεί να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο αριθμός των υπαλλήλων που θα υπάγονται στις 3 προαναφερθείσες κατηγορίες θα ακολουθεί την εξής κατανομή:

- "Άριστοι". Μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε Γενικής Διεύθυνσης θα μπορεί να συγκεντρώσει τη μέγιστη βαθμολογία.

- "Μέτριοι". Ενδιάμεση βαθμολογία που θα μπορεί να λάβει έως και το 60% του προσωπικού.

- "Υποψήφιοι για διαθεσιμότητα". Σε αυτή την κατηγορία θα υπαχθεί το 15% του προσωπικού.

Το έργο της κατάταξης των υπαλλήλων σε βαθμίδες θα αναλάβουν οι προϊστάμενοι τμημάτων. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο σε τμήματα με μικρό αριθμό υπαλλήλων, αλλά με κρίσιμες αρμοδιότητες, μπορεί να επιτραπεί μεγαλύτερο ποσοστό υπαλλήλων με υψηλότερη βαθμολογία (άνω του 25%), θα ισχύει, όμως, και το αντίστροφο.

“Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα υποχρεώσουμε τους αξιολογητές να ιεραρχήσουν τους υπαλλήλους τους, όπως οφείλουν. Δεν γίνεται να παίρνουν όλοι άριστοι”, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, όπως αναφέρεται από το υπουργείο, πρόκειται για ένα μεταβατικό καθεστώς, καθώς στόχος είναι να θεσπιστεί, το προσεχές διάστημα, η οριστική διαδικασία αξιολόγησης, όπου για τις θέσεις ευθύνης θα βαρύνουν περισσότερο τα τυπικά προσόντα (όπως πτυχίο, μεταπτυχιακό κλπ), παρά η προϋπηρεσία.

πηγή : iskra

δημοσίευσε ...