Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Βίαιη επίθεση των ΜΑΤ κατά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφων

…κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης για τα γεγονότα στο Φαρμακονήσι.
Προσαγωγές, επίθεση στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, στον βουλευτή Δράμας Καραγιαννίδη και στον δήμαρχο Κομοτηνής

Βίαιη και απρόκλητη επίθεση από διμοιρία των ΜΑΤ σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (30/1) κατά φοιτητών και μελών της φοιτητικής παράταξης Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έξω από το πολιτικό γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ακαδημίας. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό και διαμαρτύρονταν με συνθήματα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι και την ελληνική μεταναστευτική πολιτική.

Oι αστυνομικοί επιτέθηκαν κατά των συγκεντρωμένων, αλλά και κατά δημοσιογράφων και φωτογράφων που βρίσκονταν στο σημείο, ενώ χτυπήθηκε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδης και ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαμαρτυρίες ακόμα και των καταστηματαρχών της περιοχής, η αστυνομία προχώρησε σε 47 προσαγωγές, μία εκ των οποίων μετατράπηκε σε σύλληψη. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στον συλληφθέντα είναι αντίσταση κατά της αρχής και εξύβριση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο συλληφθείς  φοιτητής, αφού του απαγγέλθηκαν οι προαναφερθήσες κατηγορίες, αφέθηκε ελεύθερος αργά το απόγευμα της Πέμπτης και η δίκη θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ο υπουργός Ναυτηλίας Μ. Βαρβιτσιώτης, πιστός στο κυβερνητικό δόγμα "Νόμος και Τάξη", χαρακτήρισε την παράσταση διαμαρτυρίας στο πολιτικό γραφείο του ως ακραία πράξη εκφοβισμού και στοχοποίησης (!). Από την πλευρά της, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί αύριο το πρωί στις 11:00 π.μ., σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ευελπίδων στο κτήριο 7.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο συλληφθείς έχει χτυπηθεί από τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ζητά ιατροδικαστή. Σύμφωνα με καταγγελίες, οι άνδρες της ομάδας Δέλτα που συμμετείχαν στην επίθεση δεν έφεραν διακριτικά, ενώ ανάγκασαν τους φοιτητές να ξαπλώσουν στο έδαφος, κλωτσώντας και δέρνοντάς τους.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Δράμας Χρήστος Καραγιαννίδης διηγήθηκε πως στο σημείο βρίσκονταν 50 με 60 άτομα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ που στέκονταν με ένα πανό, και ξαφνικά δέχθηκαν "τρομακτικήεπίθεση χωρίς κανένα λόγο, κατά την οποία χτυπήθηκαν όχι μόνο οι φοιτητές, αλλά και δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, καθώς και άνθρωποι που έσπευσαν να τους σώσουν. "Τα παιδιά τα σέρνανε στο πεζοδρόμιο", ανέφερε χαρακτηριστικά, και είπε πως γίνονται προσαγωγές.

Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει οπτικό και ηχητικό υλικό από την επίθεση, που αποδεικνύει την αστυνομική βιαιότητα και θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα. Κατήγγειλε επιπλέον πως οι αστυνομικοί δε φέρουν διακριτικά και κανείς δε δίνει τα στοιχεία του, και κάλεσε τον κόσμο να βγει στο δρόμο και να διαδηλώσει για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν την αντίδρασή τους.

 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΡΕΝ

Σήμερα το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες μέλη της ΑΡΕΝ που διαμαρτύρονταν ειρηνικά έξω από το γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, δέχτηκαν εντελώς απρόκλητη βάναυση επίθεση από την ομάδα Δέλτα, ενώ περίπου 47 από αυτούς/ές προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ όπου κρατούνται μέχρι ώρας. Με αισχρό τρόπο οι αστυνομικοί, οι οποίοι δεν φορούσαν διακριτικά, επιτέθηκαν με σφοδρό μένος εναντίον των φοιτητών και φοιτητριών που είχαν οργανώσει τη συμβολική διαμαρτυρία, φτάνοντας στο σημείο να ξαπλώσουν στο έδαφος κάποιους από αυτούς αγνοώντας τις έντονες διαμαρτυρίες περαστικών, δημοσιογράφων και φωτογράφων.

Η σημερινή σοκαριστική εξέλιξη επιβεβαίωσε ακόμη μία φορά την ύπαρξη πλήρως εκφασισμένων θυλάκων στο εσωτερικό της αστυνομίας, οι οποίοι τελικά δρουν με την ανοχή των επίσημων θεσμών. Η κυβέρνηση καθώς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη πασχίζουν να ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας το αστυνομικό κράτος της προδικτατορικής δεξιάς όπου η ελευθερία της έκφρασης και η κοινωνική διαμαρτυρία διώκονταν ανελέητα. 

Εξάλλου, η στοχοποίηση της αγωνιζόμενης νεολαίας και η άγρια καταστολή των δυνάμεων της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για τη συγκάλυψη του περιεχόμενου της ειρηνικής διαμαρτυρίας των φοιτητών/τριών, δηλαδή της καταγγελίας της μεταναστευτικής κυβερνητικής πολιτικής, που είναι μεταξύ άλλων υπαίτια και για την τραγωδία του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι και η οποία κόστισε τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους .

Καταγγέλλουμε τη σημερινή άθλια επίθεση εναντίον των φοιτητών και φοιτητριών, αλλά και κάθε προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για το Φαρμακονήσι από την κυβέρνηση και από τα ΜΜΕ που την στηρίζουν. Απέναντι στο δόγμα «Νόμος και Τάξη» της κυβέρνησης εμείς προετοιμάζουμε την «έφοδο στον ουρανό» για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Το δίκιο είναι με το μέρος μας.

ΣΦΟΔΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Το περιστατικό προκάλεσε διαξιφισμούς και εντός της Βουλής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα για αυταρχικό κατήφορο και κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών και νομικών δικαιωμάτων των προσαχθέντων, στους οποίους δεν επέτρεπαν επί τρίωρο, όπως δήλωσε, να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους που είχαν σπεύσει στη ΓΑΔΑ και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, κατήγγειλε όλα τα υπόλοιπα κόμματα που λίγο νωρίτερα δεν είχαν στηρίξει την πρότασή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να κληθεί ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, για τον οποίο είπε ότι «έχει δηλώσει πως θα κάνει τον βίο αβίωτο των μεταναστών».

Ο Χ. Αθανασίου αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας στη βουλευτή ότι με αφορμή την τραγωδία των μεταναστών στο Φαρμακονήσι “μιλάει για ευαισθησίες και για πορίσματα πριν η Δικαιοσύνη αποφανθεί και μάλιστα μιλάει για δολοφονίες”. 

“Αυτό είναι το κράτος δικαίου που επαγγέλλεσθε;” διερωτήθηκε, ενώ την ρώτησε “με ποια λογική έρχεται εδώ και προδικάζει;”

Σχετικά με τους υπαινιγμούς της Ζ. Κωνσταντοπούλου για το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, ο υπουργός είπε ότι “πράγματι ο καθένας έχει δικαίωμα να συνέρχεται αλλά τηρώντας τους νόμους του κράτους”.
 
πηγή : iskra

δημοσίευσε ...