Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΑΔΕΔΥ: Οι προτάσεις της Α.Α.Ρ.Σ. για την συγκρότηση του προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής

Η Αυτόνομη Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία (Α.Α.Ρ.Σ.) ΑΔΕΔΥ εκτιμά πως τα αποτελέσματα του 35ου συνεδρίου καταδεικνύουν την αποδοκιμασία των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Πρόκειται για τις δυνάμεις που καθόρισαν με στάσεις και συμπεριφορές την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία χρόνια. Φέρουν δε την κύρια ευθύνη για το ότι δεν οργανώθηκαν την προηγούμενη τριετία, συντονισμένοι μαζικοί και αποτελεσματικοί αγώνες για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Αυτές οι παρατάξεις έχουν την καθοριστική ευθύνη για την άνευ προηγουμένου κρίση αξιοπιστίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Η απώλεια της πλειοψηφίας που για χρόνια είχαν -αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των ποσοστών τους- άλλα και η μετασυνεδριακή εικόνα του κατακερματισμού τους, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους των παρηκμασμένων συνδικαλιστικών πρακτικών, και ταυτόχρονα την αδυναμία αυτών των παρατάξεων να διαχειριστούν τις μεγάλες προκλήσεις της περιόδου.

Ταυτόχρονα, στο 35ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ενισχύθηκαν σημαντικά οι δυνάμεις που διαχρονικά υπήρξαν φορείς μιας διαφορετικής αντίληψης για τον ρόλο και τον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, δίνοντας έτσι την δυνατότητα μιας προοπτικής ανασύνθεσης που θα μπορούσε να εκφραστεί και στο επίπεδο συγκρότησης του Προεδρείου της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε/Ε).

Στο πλαίσιο αυτό η Α.Α.Ρ.Σ. απ’ την αρχή πρότεινε τη συγκρότηση προεδρείου χωρίς αποκλεισμούς, που όμως θα έπαιρνε υπόψη τα αποτελέσματα του συνεδρίου και κυρίως την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική κατεύθυνση, πρόταση που δυστυχώς δεν στηρίχτηκε από τη Δ.Α.Σ.(ΠΑΜΕ) και τις Συσπειρώσεις.

Η Α.Α.Ρ.Σ., έχοντας υπόψη τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, την ανάγκη να ανταποκριθούμε στα κρίσιμα και πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και κυρίως την ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις της εργατικής-λαϊκής αντεπίθεσης και της νίκης απέναντι στις δυνάμεις του κεφαλαίου, πιστεύει πως απαιτείται από όλες τις δυνάμεις και κυρίως από τις δυνάμεις της συνδικαλιστικής Αριστεράς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί και μπροστά στον κίνδυνο, σε μια περίοδο που έχουν δρομολογηθεί χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, η ΑΔΕΔΥ να μην έχει προεδρείο, η Α.Α.Ρ.Σ. και στην σημερινή συνεδρίαση της Ε/Ε κάλεσε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων να ανταποκριθούν στην ανάγκη και την απαίτηση των εργαζόμενων να εκλεγεί προεδρείο στην ΑΔΕΔΥ προκειμένου να οργανώσει αποτελεσματικούς αγώνες.

Στην ίδια κατεύθυνση απευθυνθήκαμε και στην παράταξη της Δημοσιοϋπαλληλικής Ανατροπής, που δήλωσε ότι στηρίζει αυτή την προοπτική. Επαναφέραμε την πρότασή μας για συγκρότηση προεδρείου με πρόεδρο από την Α.Α.Ρ.Σ., γραμματέα από τη Δ.Α.Σ.(ΠΑΜΕ) και σε περίπτωση εμμονής στην άρνηση της, από τις Συσπειρώσεις. Οι υπόλοιπες θέσεις στο προεδρείο πρέπει να συμπληρωθούν, χωρίς αποκλεισμούς από όσες δυνάμεις ψηφίσουν τη συγκρότηση του προεδρείου.

Οι θέσεις για τις οποίες δεν θα υπάρξουν υποψηφιότητες, προτείναμε να παραμείνουν κενές για να συμπληρωθούν από εκπροσώπους δυνάμεων που μπορεί να επανακαθορίσουν τη θέση τους στο μέλλον. Σε ό,τι μας αφορά δηλώσαμε ότι σε περίπτωση επανεκτίμησης της στάσης από τη Δ.Α.Σ.(ΠΑΜΕ), εμείς θα προτείνουμε την ανασύνθεση του προεδρείου και τη συμμετοχή της στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Δυστυχώς το ΠΑΜΕ για άλλη μια φορά αρνήθηκε να συμβάλλει στη παραπάνω θετική για το κίνημα διέξοδο, διατηρώντας την στάση της αποχής, πεισματικά αρνούμενο να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντί στους εργαζόμενους.

Οι Παρεμβάσεις περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι στηρίζουν για τη θέση του προέδρου, υποψηφιότητα από της Α.Α.Ρ.Σ ή το ΠΑΜΕ, χωρίς όμως να αναλαμβάνουν θέση ευθύνης στο το Προεδρείο.

Η Α.Α.Ρ.Σ επιμένει ότι μπορεί να συγκροτηθεί προεδρείο, το οποίο αναλαμβάνοντας ευθύνες σε μια μεταβατική περίοδο για την ΑΔΕΔΥ, θα δεσμευτεί για τα παρακάτω:

1.Να οργανώσει άμεσα το καταστατικό-οργανωτικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ με στόχο την ένταξη όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα ανεξάρτητα σχέσης εργασίας (μόνιμη, αορίστου ή ορισμένου χρόνου), καθώς και την παραμονή στα συνδικάτα, όλων όσοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ή απολύονται και για όσο θα είναι άνεργοι.

2.Να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες, ακόμα και τις καταστατικές για την οργανωτική ενοποίηση ομοσπονδιών, καθώς και την αποκατάσταση της οργανωτικής διάσπασης του εργατικού κινήματος με την ενοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

3.Να κάνει τα πάντα, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, για να σταματήσει τη διαδικασία των απολύσεων στο δημόσιο, με στόχο να μη γίνει καμιά απόλυση.

4.Να θέσει ως βασική προτεραιότητα την κατάργηση των μνημονίων, την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν, την επαναφορά των εργατικών κατακτήσεων και όσων εργαζομένων απολύονται ή απολύθηκαν σε εφαρμογή όλων των μνημονιακών νόμων.

5.Να μην επιτρέψει να τεθεί σε πλειστηριασμό κανένα σπίτι εργαζόμενου στο δημόσιο, και να αγωνιστεί για να μην υπάρχει σπίτι χωρίς νερό, φως και φαγητό. Για το λόγο αυτό πέρα από τη συνδικαλιστική δράση, να οργανωθούν ομάδες παντού και να συνεργαστεί με αντίστοιχες κοινωνικές ομάδες και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, για να μπορέσει αυτά να τα υλοποιήσει στην πράξη.

6.Να αγωνιστεί για το σταμάτημα της πορείας εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και των δημοσίων υπηρεσιών, για την πρόσληψη εργαζόμενων στο δημόσιο, με σταθερή και μόνιμη εργασία και για την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

7.Να εντάξει το συνδικαλιστικό κίνημα στον ευρύτερο αγώνα του ελληνικού λαού για την διαγραφή του χρέους, για την κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, για τη δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των εργαζομένων και των φτωχών και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας υπέρ του λαού.

8.Αυτή η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ τέλος οφείλει να προχωρήσει, μετά την τροποποίηση του καταστατικού της, σε νέο έκτακτο εκλογικό-προγραμματικό συνέδριο, μετά από αρχαιρεσίες που θα προηγηθούν σ’ όλη την κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος, για να αποτυπωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί και οι διαθέσεις των εργαζομένων και για να αποφασίσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την ανατροπή των μνημονίων και των αντεργατικών -νεοφιλελεύθερων πολιτικών των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου.

δημοσίευσε ...