Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Εναλλακτική πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ Μεγαλόπολης

Το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στην Μεγαλόπολη ομιλία - συζήτηση που διοργάνωσε η Οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Μεγαλόπολης με θέμα "Η αλήθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο & οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

Ομιλητές ήταν ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου και επικεφαλής της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» Νίκος Πατσαρίνος και η Γεωργία Ασημακοπούλου, μηχανικός, μέλος του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή συμπολιτών μας οι οποίοι με τα ερωτήματα και τις ομιλίες τους συνέβαλαν σε ουσιαστικό διάλογο.

Εκτιμήθηκε ότι

Α) η διαχείριση των απορριμμάτων με διαδικασία ΣΔΙΤ, δηλαδή με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπό την αιγίδα και την προϋπόθεση συμφωνίας των μνημονιακών δανειστών μας και της Tasc Force, και

Β) η εξέλιξη του διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου (εργολάβου) για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς δημόσιο διάλογο, χωρίς παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της συμφωνίας, θρέφουν την αδιαφάνεια και εξυπηρετούν τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αφού παραχωρούν το σύνολο του οικονομικού οφέλους για 28 χρόνια και μετακυλύουν μεγάλο μέρος του κόστους – μέσω των δημοτικών τελών - στους πολίτες.

Η μέθοδος διαχείρισης που έχει επιλεγεί με τη συγκομιδή σύμμεικτων απορριμμάτων τα οποία θα διαχωριστούν στο εργοστάσιο, είναι ήδη ένα ξεπερασμένο μοντέλο διαχείρισης το οποίο εγκαταλείπεται από προηγμένα κράτη γιατί επιβαρύνει το περιβάλλον και κοστίζει πολύ ακριβά, κινείται έξω από τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών οι οποίες μας δεσμεύουν να ελαχιστοποιήσουμε την παραγωγή απορριμμάτων και να μεγιστοποιήσουμε την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση στην πηγή.

Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν ακόμα χρήσιμα υλικά που έχουν εμπορική αξία σε αυτό που αποκαλούμε «σκουπίδια». Η διαχείριση πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των υπόγειων υδάτων, αλλά και με χρηστή οικονομική διαχείριση από δημόσιο φορέα, ώστε να υπάρχει σημαντική μείωση των δημοτικών τελών, ιδιαίτερα στην περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διανύουμε.

Η επίκαιρη, εναλλακτική πρόταση διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:
 
• Διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων ή διαδημοτικών συνεργασιών, από δημόσιο φορέα
• Πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων με κίνητρα για τη μείωση τους.
• Διαλογή στην πηγή (νοικοκυριό ή επιχείρηση).
• Εκτεταμένη ανακύκλωση.
• Κομποστοποίηση (νοικοκυριό και δήμος).
• Δημιουργία αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας μικρής κλίμακας.
• Παραγωγή προϊόντων από τη διαχείριση (το ανακυκλούμενο αλουμίνιο, πλαστικό, χαρτί, γυαλί, κόμποστ ….) με υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
• Επαναχρησιμοποίηση υλικών.
• Ανάκτηση ενέργειας.
• Ελαχιστοποίηση ποσοτήτων για τελική ταφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τον αγώνα του για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών με κριτήρια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί να μην εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί, να μη προχωρήσουν οι διαδικασίες που επιδιώκουν Κυβέρνηση και Περιφέρεια με προσφυγή σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα. Θα ενημερώσει το λαό και θα αγωνιστεί μαζί του, μαζί με όλους τους πολίτες της Πελοποννήσου για την αποτροπή του σχεδιαζόμενου περιβαλλοντικού και οικονομικού εγκλήματος, για την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών, της ίδιας της Κυβέρνησης που παραβλέπει τις υποχρεώσεις της και υποκύπτει καθημερινά στις πιέσεις των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μεγαλόπολης

πηγή : arcadiaportal.gr

δημοσίευσε ...