Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

θα διαπραγματευτούμε και το δικαίωμα της απεργίας ;

Ο πανικός και ο φόβος που έχει κυριεύσει τη μνημονιακή κυβέρνηση  για την μη τήρηση των υποσχέσεων  που έχει δώσει στους τοκογλύφους δανειστές την οδηγεί στον περιορισμό ελευθεριών που ορισμένες από αυτές ούτε στα μαύρα χρόνια ανώμαλων αντιδημοκρατικών καταστάσεων δεν επιχειρήθηκε να καταργηθούν, τουλάχιστον νομοθετικά.

Μπορεί η οικονομική εξαθλίωση που οδηγούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική της συγκυβέρνησης και μαζί με την διάλυση του τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο της μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν της είναι αρκετό.

Ξεκινώντας από το ξήλωμα των επιμέρους εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων η συγκυβέρνηση  στοχεύει στην ριζική αποξήλωση του υπάρχοντος εργατικού δίκαιου προς αντικατάσταση του με ένα δίκαιο προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου  

•Καταργεί τις Σ.Σ.Ε, μας αφαιρεί δηλαδή το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

•Ποινικοποιεί την κάθε μορφή κινητοποίησης.

•Καταργεί με το μέτρο της επιστράτευσης  το δικαίωμα της απεργίας και ετοιμάζεται τώρα να φέρει νόμο για τον περιορισμό τους.

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο χρόνος τρέχει και δεν είναι με το μέρος μας , τα γεγονότα είναι πυκνά και η μαζική και δυναμική αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που σήμερα είναι αναγκαία , αύριο ίσως είναι πολύ αργά για να έχει αποτελέσματα. Ζούμε ιστορικές προκλήσεις, και οι εργαζόμενοι πρέπει να υπερβούμε την αδράνεια αυτών που θέλουν να μας επιβάλουν την δική τους ακινησία.

Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα  News247

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ετοιμάζει νέο νόμο με τον οποίον περιορίζονται οι απεργίες. Ο υπουργός Εργασίας υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση

Αποφασισμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του τρόπου με τον οποίον γίνονται οι απεργίες, ώστε να μπει ένα τέλος στις "απεργίες των μειοψηφιών", όπως γίνεται γνωστό.

Το ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" κάνει λόγο για απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες οι οποίες και φέρουν την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου μέχρι το τέλος του 2013.

Πάντως, θα υπάρξει διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Γίνεται γνωστό πως η αλλαγή του νόμου, ο οποίος να σημειωθεί είναι ο πλέον φιλελεύθερος της Ευρώπης, αφορά στο πως θα προκηρύσσεται μια απεργία αλλά και τη σύσταση των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ακόμα θα τεθεί επί τάπητος και η επανεξέταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών.

Το πιο βασικό όμως, και μάλλον το σημείο το οποίο θα εγείρει τις περισσότερες ενστάσεις, είναι το ζήτημα της ανταπεργίας. 
Δηλαδή, συζητιέται ήδη να επανέλθει ως μέτρο αυτό της ανταπεργίας, να έχουν εν ολίγοις το δικαίωμα οι εργοδότες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση απεργίας διαρκείας. Αυτό προβλεπόταν από τον νόμο Λάσκαρη (υπουργός Εργασίας επί Κωνσταντίνου Καραμανλή) αλλά απαγορεύθηκε από τον Απόστολο Κακλαμάνη το 1982.

Αναλυτικά οι αλλαγές, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ από το Βήμα:
 
1. Αλλαγή στον τρόπο που θα παίρνεται μια απόφαση για να ξεκινήσει μία απεργιακή κινητοποίηση. Η βασική τροποποίηση η οποία εκτιμάται πως θα γίνει, είναι να μην απαιτείται η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν στη γενική συνέλευση αλλά η πλειοψηφία όλων των εργαζομένων. Συζητιέται δε, όπως γίνεται γνωστό, έντονα να ενεργοποιηθεί το άρθρο τέσσερα του νόμου 1365/1983, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το συγκεκριμένο άρθρο προέβλεπε για την λήψη απόφασης την απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στο πρωτοβάθμιο σωματείο μιας ΔΕΚΟ, 50% + 1.
Το υπουργείο εμφανίζεται να αναζητά μία ρύθμιση η οποία θα μπλοκάρει την "εύκολη απόφαση" για απεργία αλλά δεν θα την καθιστά και "αδύνατη" συγχρόνως.

2. Αλλαγή στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών. Το υπουργείο πιστεύει πως ένα μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των συνδικαλιστικών αδειών. Πολύ περισσότερο, σε κάποιες ΔΕΚΟ οι άδειες μοιράζονται στην κυριολεξία, υποστηρίζει το υπουργείο, με αποφάσεις της διοίκησης των συνδικάτων.

3. Ανταπεργία αλλιώς λοκ άουτ. Είναι η ρύθμιση η οποία, όπως επισημάναμε πριν, θα προκαλέσει τις περισσότερες 
ενστάσεις. Θα επιτρέπεται ή πιο σωστά θα δίνεται το δικαίωμα στους εργοδότες να κλείνουν την επιχείρησή τους σε περιπτώσεις μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί πως είναι αίτημα το οποίο θέτουν συνεχώς, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, οι εργοδότες.

Βρούτσης: Να ξεκινήσει η συζήτηση

Το ρεπορτάζ στον Τύπο δεν επιβεβαιώνεται από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Βρούτση ούτε όμως και διαψεύδεται. Επιπλέον ο υπουργός σημειώνει πως "οι συνθήκες, αλλά και οι ανάγκες του συνδικαλιστικού κινήματος επιβάλλουν - τουλάχιστον - να ανοίξει η συζήτηση", προσθέτοντας πως έχουν περάσει 30 χρόνια από τη θέσπιση του ισχύοντος νόμου.

δημοσίευσε ...