Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ρυθμίσεις στα μέτρα των τραπεζών και όχι των νοικοκυριών

Δυσμενέστερη ρύθμιση για 730.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Μεγάλη καθυστέρηση αλλά και νέα δυσμενέστερη ρύθμιση προκύπτει από τη χθεσινή, κατά τα άλλα «αναμασημένη», ανακοίνωση του σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.
Τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν υπό το βάρος των δόσεων των δανείων και έχοντας υποστεί μέχρι και 50% απώλειες στα εισοδήματά τους, αναμένουν επί μήνες την τρόικα να αποφανθεί αν τελικά θα χάσουν το σπίτι τους ή όχι.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών περιορίζεται από τα τέσσερα χρόνια αρχικώς στα δύο συν δύο (με νέα δηλαδή ενδιάμεση επανεξέταση). Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τόκους.

Το σχέδιο νόμου θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 1.1.2010. Επιπλέον, θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους.

Οσον αφορά τις ρυθμίσεις για όσους υπάγονται στον νόμο υπερχρεωμένων νοικοκυριών, θα αρκεί η συμφωνία των τραπεζών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτούνταν μέχρι σήμερα.

Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Σκορδάς, θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, οι αιτήσεις για ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από νοικοκυριά που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των στεγαστικών δανείων που ρύθμισαν οι τράπεζες το 2012 αυξήθηκε κατά 50%, ενώ αυτός των καταναλωτικών δανείων κατά περίπου 26%.

Μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ο αριθμός των νοικοκυριών που είχαν προσφύγει στις τράπεζες για ρύθμιση των οφειλών τους είχε ξεπεράσει τις 663.000. Στην καλύτερη περίπτωση που και στο δεύτερο εξάμηνο έχει συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός, στο τέλος του 2012 ο αριθμός των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν το χρέος τους ξεπέρασε τις 730.000.
Την ίδια ώρα στα σκαριά βρίσκεται και το σχέδιο πώλησης των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds, έναντι ευτελούς τιμήματος. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό του δανείου θα γίνεται άμεσα απαιτητό, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας του δανειολήπτη, θα απειλείται με κατάσχεση!
πηγή: Ελένη Μπότα / 6meres.gr


ΕΚΠΟΙΖΩ : Για την περίπτωση των τραπεζών ισχύει το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει»

Επίθεση της ΕΚΠΟΙΖΩ στην κυβέρνηση και πρόταση για 4 μέτρα ανακούφισης των δανειοληπτών

Δέσμη μέτρων για την άμεση ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προτείνει η Eνωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) την ώρα που ακόμη… αγνοείται η επίσημη κυβερνητική πρόταση για το πρόβλημα της υπερχρέωσης που ταλανίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. 

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει καταθέσει 4 μέτρα, τα οποία ζητεί να ληφθούν συνδυαστικά ώστε να υπάρξει η απαραίτητη… ανάσα στα νοικοκυριά: αναστολή πλειστηριασμών για τουλάχιστον 3 έτη, βελτίωση του Ν. 3869/2010 (ο γνωστός νόμος Κατσέλη), διαγραφή χρεών σε ομάδες δανειοληπτών και μείωση των επιτοκίων, δημιουργία και λειτουργία δικτύου νομικής και ψυχολογικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων πολιτών.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΠΟΙΖΩ ασκεί κριτική στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που αγγίζει πλέον όλο και περισσότερους Ελληνες.

«Στην πρόσφατη έκθεση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών “Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2011 και το 2012” (σελίδες 89-90), αποδίδονται στην κυβέρνηση διάφορες προτάσεις για την ανακούφιση των δανειοληπτών καθώς και για τη βελτίωση του ν. 3869/2010. Το γεγονός αυτό προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική πρόταση, εκτός από τη δημοσιοποίηση ορισμένων γενικών κατευθύνσεων. Για πρώτη φορά, όμως, εξειδικεύονται μέτρα τροποποίησης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όχι όμως από την κυβέρνηση αλλά από τις τράπεζες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση των καταναλωτών. 

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου (φωτ.) «για την περίπτωση των τραπεζών ισχύει το "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει". Οι τράπεζες δεν εκχωρούν το παραμικρό. Οι προτάσεις τους περιορίζουν κατά πολύ την ομάδα των καταναλωτών που μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νόμου ενώ θέτει πολλές προϋποθέσεις που πρέπει να λειτουργήσουν σε συνδυαστική βάση ώστε να υπάρξει η οποιαδήποτε ρύθμιση. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών».

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, προκαλούν ερωτηματικά τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το ζήτημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. Σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «αφού η συμβολή των τραπεζών στην υπερχρέωση των νοικοκυριών ήταν καταλυτική, γιατί αρνούνται να πληρώσουν το τίμημα που τους αντιστοιχεί, γιατί επιδιώκουν με κάθε μέσο να επιβαρύνουν όχι μόνο τους απέλπιδες δανειολήπτες αλλά ολόκληρη την κοινωνία;».
πηγή : Μιχάλης Χαριάτης / 6meres.gr

Ανακοίνωση του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανακοίνωση της κυβέρνησης περί τροποποίησης του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσιοποίησε χθες προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών, που βρίσκονται υπό πίεση και αναφέρεται ειδικά στην Ελλάδα, τονίζοντας, πως ο νόμος, που ήδη ισχύει (3869), δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα σημειώνεται, ότι η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και πως οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία στο σύνολό της. 

Παρά τις διεθνώς διατυπωμένες απόψεις του ΔΝΤ, στην ελληνική πραγματικότητα οι διατυπωμένες απόψεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά, για την επικείμενη κατάθεση σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διέψευσε για άλλη μια φορά τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων καταπιεσμένων και απελπισμένων δανειοληπτών, που περίμεναν με αγωνία την ανακούφισή τους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που αδυνατούν να πληρώσουν, αφού βλέπουν να εξαφανίζεται το εισόδημά τους από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που έχει επιλέξει η τρικομματική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων, οι βουλευτές μας κατηγορήθηκαν ότι «επιχειρούν ψευδόμενοι να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και ότι καπηλεύονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση».

Η  πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ περιείχε τις εξής βασικές αρχές:

• Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

• Μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη θα διαγράφεται οριστικά.

Η  κυβέρνηση απορρίπτοντας αυτή την πρόταση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άλλη πρόταση καλλίτερη «που θα παρεμβαίνει υπέρ των δανειοληπτών πολιτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αντικειμενικά τις υποχρεώσεις τους».  

Το σχέδιο νόμου, που εξαγγέλθηκε,  και οι ρυθμίσεις, που περιέχει δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική βοήθεια στους δανειολήπτες, που έχουν δει να εξαφανίζεται το εισόδημά τους και κυρίως στους μικροεπιχειρηματίες, που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν και να πέφτουν στη μαύρη τρύπα της ανέχειας και της απελπισίας αφού θα αφορά μόνο  «μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1.1.2010 και το τωρινό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τους δεν υπερβαίνει τις   25.000 ευρώ».

Αποκλείεται από την ευνοϊκή αντιμετώπιση ένας μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που ανήκουν στους μικροεπιχειρηματίες – εμπόρους, οι οποίοι έχουν δει την επιχείρησή τους να χάνει το 80 με 90 % του κύκλου εργασιών τους και είναι πνιγμένοι στα χρέη από την εμπορική τους επιχείρηση και το ελάχιστο που ζητούν είναι να διασώσουν το σπίτι τους.
 
Το ίδιο και οι μικροεπαγγελματίες, που φυτοζωούν, λόγω της μεγάλης ύφεσης, αλλά διατηρούν το «μπλοκάκι» τους με την ελπίδα να ανοίξουν οι δουλειές. 

Είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων, που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της Κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών, που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και των χαρατσιών, που καλούνται να πληρώσουν ως θύματα μιας πολιτικής χωρίς κατεύθυνση και χωρίς να στοχεύει στην ανάκαμψη. Τελικά, πρόκειται για ένα σχέδιο ρύθμισης στα μέτρα των τραπεζών. 

Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει, ότι δεν γίνεται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, αν παράλληλα δεν γίνουν και γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων.

Μόνο τότε υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας αλλά και του τραπεζικού συστήματος,  που θα απαλλαχθεί από το βάρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων. 

δημοσίευσε ...