Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εδώ και τώρα ριζικές ρυθμίσεις δανείων έως και διαγραφή τους!

Στα μέτρα των τραπεζών το νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες!

Σφίγγει τη θηλιά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η κυβέρνηση!


Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν λάβει τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, έχουν φτάσει τα 50 δισ. (σε σύνολο χορηγήσεων 232 δισ.) με τους δανειολήπτες να έχουν γονατίσει οικονομικά και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η συγκυβέρνηση, μπροστά σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα, όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης και προστασίας υπέρ των χιλιάδων εξουθενωμένων νοικοκυριών, αγροτών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά, αντίθετα, με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το υπουργείο Ανάπτυξης έρχεται να τροποποιήσει προς το χειρότερο ακόμα και το ισχύον νομικό πλαίσιο, αποκλείοντας μεγάλα τμήματα «δικαιούχων».

Ενδεικτικό της στόχευσης του εν λόγω νομοσχεδίου είναι ότι οι δανειολήπτες, που μπορούν να κάνουν χρήση του, πρέπει να έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ, το οποίο να μπορεί να αποδειχτεί ότι έχει υποστεί μείωση άνω του 35% από το 2010 και η αξία των ακινήτων να μην ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Καμία μέριμνα δεν προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες αφού η ρύθμιση πλέον θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζιτών, με στόχο να περιοριστεί με κάθε τρόπο η διαγραφή χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται να αυξηθεί στα 5 έως 7 χρόνια, αντί των 4 που ισχύει σήμερα, η περίοδος που ο δανειολήπτης πρέπει να πληρώνει την τράπεζα. Επίσης, εισάγεται η ελάχιστη καταβολή δόσης από όσους μπαίνουν στη ρύθμιση ίση με τουλάχιστον 10% της δόσης. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, όσοι υποβάλλουν αίτηση για να υπαχθούν σε ρύθμιση των δανείων τους βάση του νόμου Κατσέλη, δεν πληρώνουν.

Επίσης ορίζονται μεσολαβητές - νομικοί και οικονομολόγοι - ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες, με πρόθεση να προωθηθεί η εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών. Ωστόσο, δικηγόροι και καταναλωτικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι, είναι πολύ πιθανό σε δεύτερο χρόνο, η κυβέρνηση να επιδιώξει να αποκτήσουν αυτοί οι ειδικοί διαμεσολαβητές τη μορφή διαιτητών, των οποίων οι αποφάσεις να είναι δεσμευτικές και έτσι να υψωθεί ένα φράγμα το οποίο θα αποτρέπει τους πολίτες να καταφεύγουν στα ειρηνοδικεία, από όπου φεύγουν συνήθως δικαιωμένοι.

ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ!

Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια τόσο των νοικοκυριών όσο και των μικροεπιχειρήσεων και των φτωχών αγροτών πρέπει να τύχουν μια ειδικής αντιμετώπισης, η οποία θα στοχεύει στην ανακούφιση και την υποβοήθηση ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Μια τέτοια ρύθμιση, η οποία θα έχει αντικειμενικά κριτήρια, θα μπορεί να φτάνει μέχρι και την οριστική διαγραφή των χρεών.

Η επίλυση της υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να εξαντληθεί σε μέτρα καλύτερης διαχείρισης του προβλήματος. Αντίθετα, απαιτούνται ριζοσπαστικότερες αλλαγές στα πλαίσια ενός σχεδίουπροοδευτικής εξόδου από την κρίση, με βασικούς άξονες την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση τραπεζών και την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση, η οποία θα προσανατολίζεται στην ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

πηγή : του Βασίλη Μπρούσκου / iskra

δημοσίευσε ...