Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

48ωρη Πανελλαδική Απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Οι εργαζόμενοι στα 323 Κ.Δ.Α.Π. που λειτουργούν σήμερα, έχουμε γίνει μάρτυρες της προσπάθειας που συντελείται τον τελευταίο χρόνο για την υποβάθμιση του ρόλου και της σημασίας που έχει η λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην ελληνική κοινωνία με την απαξιωτική και άνιση μείωση κατά 50% (από 2800€ σε 1400€) του ποσού της επιδότησης ανά παιδί (voucher) εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι, καθώς και τη μεγάλη μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των εξυπηρετούμενων παιδιών (από τις 17.405 αιτήσεις επωφελούμενων μητέρων ικανοποιήθηκαν μόνο οι 9.330 (42% μείωση). Επίσης, άδικη και άνιση ήταν εκ μέρους του ίδιου Υπουργείου, η επιλογή να μην συμπεριληφθούν τα Κ.Δ.Α.Π. στην β' κατανομή εγκρίσεων θέσεων, η οποία ανήλθε στο ποσό των 40.000.000 ευρώ, τα οποία διατέθηκαν μόνο για τις ανάγκες των Παιδικών Σταθμών, τη στιγμή μάλιστα που μέρος του ποσού αυτού (τα 20.000.000) προήλθε από τη μείωση της επιδότησης, αλλά και των παιδιών, των Κ.Δ.Α.Π.

Τέλος, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του Συλλόγου μας, Βουλευτών των περισσότερων κομμάτων, Δημάρχων, τοπικών φορέων και επωφελούμενων γονέων, τους τελευταίους μήνες, προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση για να ενημερωθούμε για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε το πρόγραμμα μέσω του οποίου λειτουργούν τα Κ.Δ.Α.Π. (Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής) να παραταθεί και μετά τον Αύγουστο του 2013 και υπαχθεί στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020, δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επίσημη διαβεβαίωση ή δέσμευση ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα να εκφράζουμε έντονες ανησυχίες για το μέλλον των δομών αυτών.

Πρέπει κάποια στιγμή να πάψουμε να παίζουμε με τις λέξεις και ακόμα περισσότερο με τις ανάγκες της ελληνικής οικογένειας αλλά και των ίδιων των παιδιών μας. Όπως επίσης, δεν μπορούμε να παίζουμε και μάλιστα σε περίοδο κρίσης με χιλιάδες θέσεις εργασίας επιστημόνων εκπαιδευτικών (Μουσικοί, Εικαστικοί, Δάσκαλοι, Ψυχολόγοι, Νηπιαγωγοί, Γυμναστές, Θεατρολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Εργοθεραπευτές, Κοινωνικοί Φροντιστές, Χορογράφοι, Φιλόλογοι κ.α.), καθώς και βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για τα παιδιά που έχουν την τύχη να συμμετέχουν στις δράσεις των Δομών.

Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι στο στόχαστρο και δέχονται αδικαιολόγητο πόλεμο σε ένα σκηνικό «τεχνιτής» σύγκρισης με άλλες κοινωνικές δομές. Καλούμε τους γονείς, τις τοπικές κοινωνίες, τους Δημάρχους στο σύνολό τους αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις υφιστάμενες υπηρεσίες τους, να μην υποκύπτουν σε άστοχα, άδικα και λανθασμένα διλήμματα σχετικά με το ποια από τις κοινωνικές δομές της χώρας μας είναι περισσότερο σημαντική και ποια όχι! Όλες οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που προσφέρει το Κράτος στους πολίτες του είναι απολύτως αναγκαίες, ειδικά στις μέρες μας που όλοι καλούμαστε να σηκώσουμε ένα βάρος μεγαλύτερο των δυνατοτήτων μας.

Σημαντικοί οι παιδικοί σταθμοί, σημαντικοί οι βρεφικοί, σημαντικά τα Κ.Η.Φ.Η. και το Βοήθεια στο Σπίτι, σημαντικά τα Κ.Δ.Α.Π. και τα Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.. Δεν υπάρχει περιττή Κοινωνική Δομή και καθεμιά από αυτές είναι εξίσου σπουδαία για την κοινωνική ομάδα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Το πρόγραμμα Κ.Δ.Α.Π. όπως και όλες οι υπόλοιπες προνοιακές Δομές (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, Κ.Η.Φ.Η., Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) χρειάζονται οριστική και μόνιμη λύση τόσο για τους ωφελουμένους των προγραμμάτων όσο και για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτά. Το κράτος άμεσα πρέπει να εκχωρήσει τους ανάλογους πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία τους ώστε τα κοινωφελείς προγράμματα να γίνουν υπηρεσίες των Δήμων και οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι στα Κ.Δ.Α.Π., μαζί με τους εργαζόμενους στις άλλες Προνοιακές Δομές, αλλά έχοντας στο πλευρό τους και τους γονείς, που ευεργετούνται από τα προγράμματα αυτά, καταβάλουν ήδη μεγάλες προσπάθειες ώστε να μην διακοπεί η λειτουργία τους και η παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών στην ελληνική οικογένεια.

Κατόπιν των προαναφερθέντων και μετά από απόφαση του Δ.Σ., ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κ.Δ.Α.Π. προκηρύσσει:

48ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στις 13 και 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ με κινητοποίηση στην Αθήνα την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 10:00 π.μ., σε συντονισμό με το Πανελλήνιο Συντονιστικό του «Βοήθεια στο Σπίτι», τους εργαζόμενους στα Κ.Η.Φ.Η. και στις υπόλοιπες Κοινωνικές Δομές των Δήμων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Να συμπεριληφθούν τα Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. στη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», (Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, Κ.Η.Φ.Η.), μέσω της υπαγωγής του στην παράταση του «ΕΣΠΑ 2007-2013» για τα επόμενα δύο έτη (2013-2015). Καθώς επίσης, πολιτικός και στρατηγικός σχεδιασμός για την υπαγωγή του προγράμματος στον αναπτυξιακό προγραμματισμό της περιόδου 2014-2020, με παράλληλη νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού στις Δομές.

- Την άμεση δημιουργία Κοινωνικών Υπηρεσιών στο οργανόγραμμα των Ο.Τ.Α. και μονίμων δομών Κ.Δ.Α.Π. - Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α. με τη μεταφορά των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και την σταδιακή χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, όπου θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι των Προνοιακών Δομών.

- Άμεση υπογραφή 12μηνων συμβάσεων στους εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς σύμβαση από τον Σεπτέμβριο του 2012.

- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι από τον Σεπτέμβρη του 2012 και έχουν επέλθει σε οικονομική εξαθλίωση.

- Αύξηση του αριθμού των παιδιών που εξυπηρετούνται, ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονται από τις άδειες λειτουργίας των Κ.Δ.Α.Π..

- Αύξηση του ποσού της επιδότησης για κάθε εγγεγραμμένο παιδί στα 2.800 €, όπως ήταν μέχρι πρότινος.

- Να υπάρξει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στους Δήμους για τα Κ.Δ.Α.Π. - και την κάθε Κοινωνική Δομή - θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες.

δημοσίευσε ...