Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΔΕΔΥ: Αντισυνταγματικός ο νόμος της «εφεδρείας» (ν.4024) των Δημοσίων Υπαλλήλων

Η απόφαση αυτή του ΣτΕ, αν είναι έτσι όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα των εφημερίδων, που μπορεί να χαρακτηρίζεται και ως θετική εξέλιξη και να δικαιώνει την αντίληψη των συνδικάτων ότι τα μνημονιακά μέτρα των απολύσεων είναι και αντισυνταγματικά, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δημιουργήσει αυταπάτες.
Η απόφαση αυτή μπορεί να είναι όμως χωρίς αντίκρισμα, γιατί ουσιαστικά όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν συνταξιοδοτηθεί, ενώ το σκεπτικό της, μπορεί να αποτελέσει την συνταγματική αιτιολόγηση των απολύσεων που είναι σε εξέλιξη, μέσω της διαθεσιμότητας, γιατί θα προκύψουν μετά από την "αξιολόγηση" των φορέων και από την κατάργηση υπηρεσιών και θέσεων.

Η κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και όχι η αναμονή των δικαστικών αποφάσεων, καθώς και η πολιτικοποίηση της πάλης των εργαζομένων μπορεί να δημιουργήσουν τους όρους της ανατροπής αυτής της πολιτικής και των φορέων που την υλοποιούν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την ικανοποίησή της για την Απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά στην  προσφυγή της κατά της διαδικασίας της «εφεδρείας»-«προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», που είχε επιβληθεί με τον Ν.4024/2011.

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το «φως της δημοσιότητας» φαίνεται  πως η πλειοψηφία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου αυτού, δικαιώνοντας ουσιαστικά τις θέσεις της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Η Απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί και δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο

Υπενθυμίζεται ότι η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην προσφυγή της είχε υποστηρίξει ότι οι διατάξεις του Ν.4024/2011 είναι αντισυνταγματικές, διότι αφενός παραβιάζουν τη συνταγματική προστασία της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και αφετέρου οι παρεμβάσεις που έγιναν στην Δημόσια Διοίκηση δεν κατατείνουν στην καλύτερη οργάνωση των Υπηρεσιών του Δημοσίου. 

Αντιθέτως, επρόκειτο για παρεμβάσεις που δημιουργούν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα και υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών, με σοβαρές επιπτώσεις για τους ίδιους τους πολίτες-αποδέκτες αυτών των υπηρεσιών.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι η αντισυνταγματικότητα των μνημονιακών αποφάσεων της Κυβέρνησης, που οδήγησαν στην  εφεδρεία και τώρα σε διαθεσιμότητα και χιλιάδες απολύσεις, δεν είναι απλώς μια θέση των Συνδικάτων, αλλά επιβεβαιώνεται πλέον από τα Ανώτατα Δικαστήρια.

Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, προκειμένου ο σχεδιασμός Κυβέρνησης και Τρόικας, για απολύσεις 25.000 Δημοσίων Υπαλλήλων μέσα στο 2013, να μείνει «κενό γράμμα» και να αποφευχθεί η οριστική κατάρρευση των Δημοσίων Υπηρεσιών.

δημοσίευσε ...