Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Κ.Η.Φ.Η : η παράταση (;) είναι προσωρινή λύση!

Παρά την πρόσφατη «Κ.Υ.Δ-Δ» (κοινή υπουργική δέσμευση - δήλωση) του υπουργού Εσωτερικών κ. Ε. Στυλιανίδη και του υφυπουργού εργασίας κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου, για παράταση του κοινωφελούς προγράμματος Κ.Η.Φ.Η (κέντρα ημερησίας φροντίδας ηλικιωμένων) μέχρι το τέλος του 2013 με εξασφαλισμένους πόρους χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο,  μαύρα σύννεφα αμφισβήτησης για τη συνέχιση του προγράμματος κάλυψαν τον ορίζοντα.

Σε επικοινωνία που είχαν εργαζόμενοι του προγράμματος με το υπουργείο εργασίας , οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, δεδομένου ότι το πρόγραμμα και οι συμβάσεις εργασίας έληξαν στις 31-12-2012 και εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον του προγράμματος, ο Γ. Γ. του υπουργείου κ. Ρέμος εκφράστηκε (μάλλον διερευνητικά, «ρίχνω άδεια για να πιάσω γεμάτα») διακριτικά αρνητικά ως προς την ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων ενώ δεν παρέλειψε να τους προτείνει   το αντεργασιακό επιχείρημα της εποχής, την ίδρυση «κοινωνικού συνεταιρισμού» προκειμένου να «διασφαλίσουν;» έτσι την εργασία τους.

Μετά την τελευταία εξέλιξη εκπρόσωποι  εργαζομένων επεδίωξαν και συναντήθηκαν σήμερα (1-2-2013) το μεσημέρι,  με τον ίδιο τον υφυπουργό εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου όπου απέσπασαν τη ρητή δέσμευση για ανανέωση του προγράμματος και των συμβάσεων των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2013 όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί και στην «Κ.Υ.Δ-Δ» με τον υπουργό εσωτερικών πρόσφατα.

Οι εργαζόμενοι του προγράμματος Κ.Η.Φ.Η. προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και χρήζει άμεσης λύσης, συναντήθηκαν στη βουλή παρουσία και των συνδικαλιστών της Αυτόνομης Παρέμβασης, Γιώργου Χαρίση (μέλος Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ) και Βασίλη Γκιτάκου (μέλος Γ/Σ της ΠΟΕ-ΟΤΑ), με τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Αλέξη Μητρόπουλο, Ανδρέα Ξανθό και Χρήστο Καραγιαννίδη, οι οποίοι  δεσμεύτηκαν να παρακολουθούν από κοντά την πορεία του θέματος ενώ παράλληλα θα προτείνουν  στη βουλή την αναβάθμιση του προγράμματος.   

Το συμπέρασμα που βγήκε όμως από τη συνάντηση δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ότι η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης ειδικά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Και κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με ημίμετρα (ανανεώσεις) και με εφευρήματα εργασιακού μεσαίωνα όπως οι  «κοινωνικοί συνεταιρισμοί». Οι ανθρώπινες αξίες δεν μπορεί για χάρη των μνημονιακών εφαρμογών να θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιωτικά συμφέροντα.

Το πρόγραμμα Κ.Η.Φ.Η όπως και όλα τα υπόλοιπα κοινωφελείς προγράμματα (Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Β.Σ.Σ, Κ.Δ.Α.Π, βρεφικοί σταθμοί κλπ) χρειάζονται οριστική και μόνιμη λύση τόσο για τους ωφελούμενους των προγραμμάτων, όσο και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά. Το κράτος άμεσα πρέπει να εκχωρήσει τους ανάλογους πόρους που χρειάζονται για τη λειτουργία τους ώστε τα κοινωφελείς προγράμματα να γίνουν υπηρεσίες των δήμων και οι εργαζόμενοι να απορροφηθούν ως μόνιμο προσωπικό τους.

δημοσίευσε ...