Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Για φρεγάτες, φούμαρα και ιδιωτικοποιήσεις η επίσκεψη Ολάντ!


ΔΕΗ,ύδρευση και υδρογονάθρακες στο στόχαστρο των Γαλλικών πολυεθνικών

Για «μπίζνες» των γαλλικών μονοπωλιακών ομίλων έφτασε την Τρίτη (19/2) στην Ελλάδα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδεύοντας πάνω από 100 εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων. Στο επίκεντρο της επίσκεψης Ολάντ βρίσκεται η στήριξη προς την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία «στήριξη», βέβαια, συνοδεύεται από την αναθέρμανση των διαπραγματεύσεων για την τελική κατασκευή και πώληση 6 φρεγάτων στο ελληνικό δημόσιο, συνολικού κόστους τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Πριν την άφιξή του στην ελληνική πρωτεύουσα, ο Γάλλος Πρόεδρος κάλεσε τους Γάλλους επιχειρηματίες να μην αφήσουν καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη, εννοώντας τα τεράστια κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν εκμεταλλευόμενοι τη σύνθλιψη μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων και το πωλητήριο που έχει μπει από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση στην δημόσια περιουσία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» (18/2), ο Φρ. Ολάντ τόνισε ότι «οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ημερήσιο Τύπο, στο στόχαστρο των Γάλλων βιομηχάνων βρίσκονται ήδη η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ με τις εταιρείες EDF, Veolia Environement και Suez Environement να «ακονίζουν τα μαχαίρια τους»…

Οι δύο τελευταίες, που είναι και οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν σπεύσει να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η Suez ήδη συμμετέχει στο μετοχολόγιο της ΕΥΑΘ και αναμένεται να διεκδικήσει το 74% που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, ώστε να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο. Παράλληλα συνεργάζεται από κοινού με την Intrakat του ομίλου Κόκκαλη στον τομέα της διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα. Η μητρική της, GDF Suez, κατόπιν συμφωνίας που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2008, συνεργάζεται με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ενέργειας.

Η Veolia, κολοσσός στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, είχε υπογράψει προ διετίας συμφωνία με τον όμιλο MIG για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα του περιβάλλοντος.


πηγή : iskra

δημοσίευσε ...