Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

«Διαθεσιμότητα»: Εμπαιγμός, Αυταρχισμός, Απειλές και Τρομοκράτηση

 Ο εμπαιγμός της τρικομματικής συγκυβέρνησης μέσω του Υπ. Διοικητικής «Απορρύθμισης»  για το θέμα της «κινητικότητας» των εργαζομένων, που αντισυνταγματικά έθεσε σε «διαθεσιμότητα», σύμφωνα με το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του πρόεδρου των Πρωτοδικών Αθηνών, συνεχίζεται με τους πηχυαίους τίτλους σημερινών εφημερίδων που αναφέρουν ότι «επιστρέφουν οι 2000 διαθέσιμοι στο δημόσιο» και συνεχίζουν λέγοντας ότι είναι θέμα ωρών να ανακοινωθούν οι θέσεις που ζητούν τα υπουργεία και οι οργανισμοί,  προκειμένου να καλυφθούν από τους 2000 εργαζόμενους που βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Από τη στιγμή  όμως που θα ανακοινωθούν αυτές οι θέσεις θα χρειαστεί  ένα διάστημα 20 ημερών για να υποβάλλουν αιτήσεις οι εργαζόμενοι  και ένα άλλο άγνωστο χρονικό διάστημα που ο ΑΣΕΠ θα τους αξιολογήσει  και θα ανακοινώσει τους επιτυχόντες.

Τα ψιλά γράμματα όμως των δημοσιευμάτων μπορεί να αναφέρουν ότι όσοι εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς «διαθεσιμότητας» αυτόματα καταργήθηκε και η θέση τους, δεν αναφέρουν όμως ότι έχουν καταργηθεί και όλες οι κενές θέσεις που υπήρχαν  στα οργανογράμματα των υπηρεσιών όπως επίσης δεν αναφέρουν και πως απαγορεύονται οι νέες προσλήψεις μέχρι το 2016. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε σε ποιες θέσεις θα επαναπροσληφθούν και με ποια σχέση εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου;

Αλλά και τα νούμερα που εμφανίζει το υπουργείο διοικητικής «απορρύθμισης» αν τα λογαριάσει κανείς, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «κινητικότητα» θα μείνει στο επικοινωνιακό επίπεδο αποπροσανατολισμού. Μας λέει ότι έχουν βρεθεί 10.000 θέσεις, οι εργαζόμενοι που έχουν βγει ήδη σε διαθεσιμότητα είναι 2000 και αυτοί που θα ακολουθήσουν το 2013 είναι άλλοι 25.000, δηλαδή μένουν 17000 εργαζόμενοι χωρίς να μπορούν να μπουν στη διαδικασία της «κινητικότητας» με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε απόλυση μετά του 12μηνου που ορίζει ο νόμος.

Αυταρχικά και αντιδημοκρατικά  αγνοούν  ακόμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων που αποφαίνονται θετικά προς τους εργαζόμενους για διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος πριν να ενταχθούν στη «διαθεσιμότητα», προκειμένου να φανούν «συνεπείς» στις υποσχέσεις που έχουν δώσει στους τροϊκανούς για απολύσεις στο δημόσιο.

Απειλεί δε η τρικομματική συγκυβέρνηση ότι όσοι εργαζόμενοι καταθέτουν αγωγές και τις κερδίζουν παραμένοντας στις θέσεις τους, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία της «κινητικότητας» με αποτέλεσμα να απολυθούν. Ενώ κατά την προσφιλή της τακτική δεν παραλείπει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που έχουν βγει σε διαθεσιμότητα και έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα ότι όταν τελεσιδικίσει η υπόθεση και την χάσουν, θα τους ζητηθεί να επιστρέψουν το επιπλέον 25% του μισθού που τους δόθηκε με τις προσωρινές διαταγές. Προδικάζουν ακόμα και τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Οι «τυφλοί» μνημονιοκράτες της συγκυβέρνησης είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τις εντολές που λαμβάνουν από τους τοκογλύφους δανειστές και οι εντολές που έχουν δοθεί  θέλουν απολύσεις εργαζομένων και τις θέλουν μάλιστα εδώ και τώρα,  προκειμένου να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.

Η 20η Φλεβάρη, ημέρα γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να γίνει ημέρα σκληρής και ηχηρής απάντησης των εργαζομένων απέναντι στον μνημονιακό όλεθρο καταπάτησης των κοινωνικών και εργασιακών μας δικαιωμάτων. Η μαζική συμμετοχή όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας που πλήττεται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική των κυβερνητικών συνεταίρων να σηματοδοτήσει την συνέχιση και την εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων για ανατροπή των μνημονίων και αυτών που τα εφαρμόζουν, προκειμένου να γεννηθεί η ελπίδα για πραγματική ανάκαμψη.

δημοσίευσε ...