Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

«Όνειρα της μιας δραχμής» η δημιουργία συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Με πλασιέ ψεύτικων ονείρων και δημιουργό αυταπάτης μιας «ιδεώδης» επιχειρηματικότητας, έμοιαζε στη χτεσινή (26/12/2013) ημερίδα ο εντεταλμένος υπάλληλος του υπουργείου εργασίας που έχει αναλάβει, όπως φάνηκε, το marketing για τη δημιουργία «κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων», με τις οποίες θέλει η τρικομματική συγκυβέρνηση να αντικαταστήσει τα κοινωνικά προγράμματα Βοήθεια Στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ και τα υπόλοιπα, που σκοπός τους είναι η υποστήριξη και βοήθεια στις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης  των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας.

Η συγκυβέρνηση με σκοπό των αποπροσανατολισμό των εργαζομένων και της κοινωνίας, με ένα ωραίο και «πιασάρικο» περιτύλιγμα ονομασίας «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη για την κοινωνική μέριμνα και φροντίδα των ανήμπορων ομάδων της κοινωνίας και να την παραδώσει στα χέρια ιδιωτικών ουσιαστικά εταιρειών.

Ο νεοφιλελευθερισμός που ευλαβικά υπηρετεί η συγκυβέρνηση του χάους δεν επιτρέπει κοινωνικές υποχρεώσεις, γι’ αυτό μετατρέπει τις κοινωνικές υπηρεσίες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα κοινωνικά αγαθά σε εμπορεύματα που θα μπορούν να τ' απολαμβάνουν μόνο όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να τ’ αγοράσουν.

Σ’ αυτό το αντιλαϊκό παιχνίδι η συγκυβέρνηση δεν είναι μόνη της, έχει «συμπαίκτες» πολλούς δημάρχους που απαλλαγμένοι κι αυτοί με τη σειρά τους από το βαρύ φορτίο των κοινωνικών υπηρεσιών, θα μπορούν να «μνημονεύουν» με «ξένα κόλλυβα» και να συντηρούν τις πελατειακές τους σχέσεις. Νέοι θεσμοί, νέοι πόροι, ώστε να τροφοδοτηθούν οι παραδοσιακοί δεσμοί και τα παραδοσιακά αλισβερίσια.

Επενδύοντας στην ανάγκη των εργαζόμενων για εργασία που τους αποφέρει ένα εισόδημα στους ίδιους και στις οικογένειές τους, εκβιαστικά η συγκυβέρνηση επιχειρεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε συνεταιριστές μετόχους χάνοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και το μισθό τους σε «μέρισμα» αμφιβόλου μεγέθους.

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, παρά την «εύηχη» ονομασία τους δεν παύουν να αποτελούν κοινές ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα διέπονται από το ίδιο νομικό και φορολογικό καθεστώς που ισχύει και στις επιχειρήσεις.

Αποτελούν καταστροφική παγίδα για τις εργασιακές σχέσεις και το μέλλον των εργαζομένων ενώ θα καταστήσουν στις ευπαθείς και αδύναμες οικονομικά ομάδες απαγορευτική την πρόσβαση τους στις νέες θεσμοθετημένες παροχές που καμία σχέση με κοινωνική ωφέλεια δεν θα έχουν.

Ενώ θα έπρεπε να αυξηθούν και να αναβαθμιστούν οι κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες στους πολίτες που έχουν ανάγκη σε αυτή τη βάρβαρη, αντιλαϊκή και αντεργατική εποχή των μνημονίων, η συγκυβέρνηση προτιμά να γυρίζει την πλάτη στους εκατοντάδες χιλιάδες ευπαθείς συνανθρώπους μας και στους εργαζόμενους.                

Ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος που ακολουθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση οδηγεί στην υποβάθμιση και το ξεπούλημα της ανθρώπινης αξίας στο κεφάλαιο, υποχρέωση δική μας είναι η διεκδίκηση των ανάλογων πόρων και υποδομών στους δήμους, ώστε όλες οι ευπαθείς  ομάδες της κοινωνίας που χρήζουν «υποχρεωτικής» υποστήριξης από το κράτος – πρόνοιας  να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά, καθώς και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.   

Η ΑΣΚ – ΟΤΑ στέκεται από την πρώτη στιγμή αλληλέγγυα και υποστηρίζει ενεργά τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» και των άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε μαζί με τους συναδέλφους μας στις κοινωνικές δομές την πλήρη μετάβαση των προγραμμάτων στις οργανωμένες υπηρεσίες των Δήμων και την μονιμοποίηση των εργαζομένων που εδώ και δεκαετίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζόμενων στα κοινωφελής προγράμματα που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι.                

Απαιτούμε οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες με δημόσια και κοινωνικά αγαθά και παροχές για ΟΛΟΥΣ.

Φεβρουάριος 2013                                                        Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α.

Η ανακοίνωση της ΑΣΚ-ΟΤΑ σε μορφή word για διανομή ΕΔΩ

δημοσίευσε ...