Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Αγώνας αντοχής

Βιάστηκαν τα "παπαγαλάκια" του κατεστημένου να χρησμοδοτήσουν ότι η κυβέρνηση ανέκαμψε και γυρίζει το πολιτικό παιχνίδι, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει μπει, όπως λένε, σε τροχιά κάμψης. Αν συνεχιστεί το Μνημόνιο, τότε στο τέλος του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη και θα βγούμε στις αγορές, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Μόλις μερικές μέρες μετά την εκκωφαντική θριαμβολογία, άρχισαν τα όργανα! Η οικονομική κρίση και τα μνημονιακά μέτρα προσλαμβάνουν άγριες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται κοινωνικές κινητοποιήσεις σε αναζήτηση συντονισμού και πολιτικής προοπτικής. 

Η κυβερνητική πολιτική εξαγριώνει την κοινωνία και αποδιαρθρώνει τις κυβερνητικές συμμαχίες στο κοινωνικό και το πολιτικό πεδίο. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. συνειδητοποιούν ότι το ισχυρό προβάδισμα Σαμαρά έναντί τους συμβαίνει ιδίοις αναλώμασι.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, ανάμεσά τους και οι λαϊκοί ψηφοφόροι της Ν.Δ., αντιλαμβάνονται ότι τα κοινωνικά συμφέροντά τους πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική. 

Έκφραση αυτής της κοινωνικής δυσφορίας είναι οι διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. για τη φορολογική πολιτική και οι βολές εναντίον του Γ. Στουρνάρα. Τα στελέχη αυτά κατηγορούνται τώρα ότι υπηρετούν την "επάνοδο του λαϊκισμού", παρ' ότι τα ίδια έχουν κάνει καριέρα κατηγορώντας κάθε λαϊκό αίτημα ως έκφραση λαϊκισμού.

Το "φάντασμα του λαϊκισμού" επιστρέφει και διχοτομεί τον ισχυρό κυβερνητικό εταίρο, διότι περιγράφει τις πολιτικές διαφοροποιήσεις που προκαλούνται από την κοινωνική απόγνωση και τη στοιχειώδη πολιτική αυτοσυντήρηση στελεχών και κομμάτων. 

Αυτή η εξέλιξη αποκαλύπτει ότι οι κοινωνικές κινητοποιήσεις δεν υποκινούνται από κόμματα. Αντιθέτως, είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική που τις υποκινεί και προκαλεί πολιτικές ανακατατάξεις. 

Γι' αυτό και η εφαρμογή του Μνημονίου, ιδιαίτερα τους επόμενους μήνες, συνιστά παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Η δημοσκοπική εικόνα περί κυβερνητικής σταθερότητας αποδεικνύεται πρόσκαιρη και παραπλανητική. Οι επόμενοι μήνες, σε συνάρτηση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις εν όψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, θα αποδειχτούν κρίσιμες για την πορεία της δημοκρατικής ανατροπής. 

Πρόκειται για αγώνα όχι κατ' ανάγκην ταχύτητας, αλλά αντοχής για τον λαό.

πηγή : avgi.gr

δημοσίευσε ...