Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Δεν εμπιστευόμαστε την Ευρωπαική Ένωση ...!!!

Ερευνα της Metron Analysis: Απογοητευμένοι και θυμωμένοι με την Ε.Ε.

Γενικευμένη κρίση εμπιστοσύνης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση δείχνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για την «Εφ.Συν.». Οι 17 στους 20 Ελληνες εκτιμούν ότι η χώρα μας βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 63% πιστεύει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους παρά στο ευρωπαϊκό.

Το κλίμα κατήφειας, απογοήτευσης και εθνικής αναδίπλωσης που επικρατεί στην κοινωνία καταγράφει η δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis «Forum» (Δεκέμβριος 2012), καθώς μόλις ο ένας στους δέκα ερωτηθέντες (9%) απαντά θετικά στο ερώτημα εάν τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση στη χώρα μας, ενώ αντιθέτως το 85% εκτιμά ότι ακολουθούμε λάθος πορεία. Το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 49% τον Φεβρουάριο του 2004, εν μέσω γενικής προολυμπιακής ευφορίας.

Εντυπωσιακό είναι ότι, εκτός των αριστερών ψηφοφόρων, την άποψη περί λανθασμένης πορείας συμμερίζεται το 77% όσων αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί, το 75% των κεντροδεξιών και το 85% των κεντρώων. Αυτό δικαιολογεί το εύρημα ότι το 67% έχει αρνητική γνώμη για την τρικομματική κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε χθες η «Εφ.Συν.» στο πρώτο μέρος της έρευνας.

Η δύσκολη σχέση με την Ε.Ε. αποτυπώνεται στις απαντήσεις στο ερώτημα εάν η Ενωση μας έχει βοηθήσει στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε. Πάνω από τρεις στους τέσσερις (78%) θεωρούν ότι μας έχει βοηθήσει ελάχιστα ή καθόλου, ενώ μείωση παρουσιάζει η εκτίμηση για το «πολύ ή αρκετά», το οποίο βρίσκεται στο 21% από 33% ένα χρόνο πριν.

Η εντύπωση ότι δεν μας βοηθούν «όσο θα έπρεπε» οι εταίροι μας στην κρίση συνδυάζεται και με τη σταθερά αρνητική άποψη ότι τα δάνεια της τρόικας δεν στοχεύουν να μας βοηθήσουν, αλλά να μας εκμεταλλευτούν. Και, μάλιστα, η άποψη αυτή συγκεντρώνει συντριπτική και αυξανόμενη πλειοψηφία με 85%.

Θεαματική εδώ είναι η πολιτική «συναίνεση», αφού συμφωνούν: κατά 73% ψηφοφόροι της Ν.Δ., 79% του ΠΑΣΟΚ και 84% της ΔΗΜΑΡ, για να μη μιλήσουμε για εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (96%), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (94%) και του ΚΚΕ (94%). Χαρακτηριστικά, το 64% των πολιτών ζητά την καταγγελία του Μνημονίου γιατί απέτυχε.

Η κρίση εμπιστοσύνης προς την Ε.Ε., η οποία επιτάθηκε από τη γενικευμένη αίσθηση ότι ελέω Γερμανίας μάς επιβάλλει τη σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία, εκφράζεται και από την άποψη του 63% των ερωτηθέντων, οι οποίοι απαντούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της χώρας μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα στο πλαίσιο του εθνικού κράτους, παρά στο πλαίσιο της Ε.Ε., την οποία επιλέγει το 34%.

Τη θεαματική αλλαγή στις διαθέσεις της κοινής γνώμης καταδεικνύει η διαχρονική εξέλιξη των απόψεων αυτών, καθώς τον Φεβρουάριο του 2004 το εθνικό κράτος ως πλαίσιο επίλυσης των προβλημάτων επέλεγε το 31%, το οποίο σήμερα διπλασιάστηκε, ενώ την Ε.Ε. επέλεγε το 60% (σήμερα στο μισό).

Καταλυτική φαίνεται ότι είναι η οικονομική κρίση στην εκτίμηση που έχουν οι πολίτες για το πώς αυτή θα επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το 66% πιστεύει ότι αυτή θα αποδυναμώσει την Ε.Ε., ενώ μόνο το 16% εκτιμά ότι θα οδηγήσει στην ενδυνάμωσή της.

Σε χαμηλό επίπεδο κινείται το ποσοστό όσων θα ήθελαν να προχωρήσει περισσότερο η πολιτική ενοποίηση της Ε.Ε. (24%), ενώ ένας στους τέσσερις (27%) θεωρεί ότι θα έπρεπε να διαλυθεί, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά, αφού τον Μάρτιο του 2010 (λίγο πριν από την ψήφιση του πρώτου Μνημονίου) βρισκόταν στο 10%.

Τέλος, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύσαμε χθες, στην πρόθεση ψήφου η δημοσκόπηση δείχνει πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 22% (έναντι 19,8% της Ν.Δ.) και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία τον Αλ. Τσίπρα να «πιάνει» για πρώτη φορά τον Αντ. Σαμαρά.

δημοσίευσε ...